Blog: Read-option og den tamme kat

Må gerne ramme quarterbacken
Og så vil vi se hold angribe aggressivt med den ublokerede forsvarsspiller. Han bliver – som Terrell Suggs gjorde det for Ravens i Super Bowl mod 49ers – bedt om at ramme ”the mesh point”, stedet, hvor quarterbacken giver eller faker bolden til running backen.

Her kan han igen og igen ramme quarterbacken med et hit, for som NFLs chef for dommerne, Dean Blandino, fredag reelt fortalte ligaens dommere i en instruktionsvideo, er det tilladt at ramme quarterbacken, så længe forsvaret ikke kan se, hvem der har bolden. Sagt med andre ord: Det er helt i orden at bumpe til Russell Wilson eller ”RG3” i splitsekundet efter, at Marshawn Lynch eller Alfred Morris har fået bolden. Først derefter er det ”unnecessary roughness”.

Men tro ikke, at det får en altafgørende indvirkning på, hvor meget holdene kalder ”read-options”. Små bump betyder ikke alverden for quarterbacks, der i college har været vant til at løbe med bolden på ”options”, og Colin Kaepernick var – ifølge nogen – banens bedste i Super Bowl, selvom Suggs igen og igen skubbede til ham.

Derfor tror jeg, at modtrækkene kun i nogle tilfælde vil være effektive, men det vil langt fra altid være tilfældet. De hold, der kører ”read-options” har også studeret spillet i denne offseason, og i sidste ende er det stadig et spørgsmål om matematik. Det er 11 mod 10. Den kamp er svær at vinde for forsvaret.

”Read-options” åbner samtidig en mulig ladeport for quarterbacken på kast. For 2013-sæsonen kan blive sæsonen, hvor brugen af kombinerede kaste- og løbespil i ét og samme spil hitter i NFL.

Kombineret kast- og løbespil
De såkaldte ”packaged plays”, som Draftday.dk flere gange har beskrevet denne offseason, er allerede en del af flere NFL-holds playbooks (som Packers, Jets’ og Redskins’ playbook), men med Chip Kellys ankomst til Eagles er der kommet øget fokus på spillet.

LÆS: NFL 2013: Tempo, tempo, tempo!

Kelly kørte allerede den trendy spiltype i preseason, hvor Eagles scorede touchdowns på ”packaged plays” mod Patriots og tydeligvis frustrerede Panthers med samme type ”combo play”. Eagles’ quarterbacks kunne give bolden til running backen, beholde den og løbe med den eller kaste en ”bubble screen” til to forskellige wide receivers. Angrebslinjen blokerede, som var det et løb, mens quarterbacken først efter snappet besluttede, om det skulle være et løb eller kast, og hvem der skulle have bolden.

Efter Panthers-kampen erkendte Carolinas head coach Ron Rivera, at hans spillere blev overrumplet af de mange muligheder, som Eagles’ quarterbacks havde på flere spil. Det viser lidt om, at man selv her i efteråret 2013 ikke bare lige stopper de nye ”option”-spil.

Det er også muligt at kaste bolden på for eksempel ”slant”-ruter eller ”seam”-ruter via ”read-option play fakes”. Og så har vi balladen for forsvaret. For de 11 forsvarsspillere, der er så fokuserede på løbet, når de ser ”read-option”-spillet udvikle sig, kan nu blive dobbeltsnydt. Først af en fake til running backen og dernæst af et formodet quarterback-løb, der ender med at blive et kast. Fake runinng back-løb. Fake quarterback-løb. Og så kast til wide receiveren.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *