Blog: Read-option og den tamme kat

To mand skifter plads
Derudover kan angreb køre ”read-options” fra samme formation, uden at det griber ind over for angrebet rytme. I 2012-sæsonen kørte hold ”read-options” fra ”Pistol”-formationen, hvor quarterbacken står fire en halv yards bag center med running backen yderligere tre yards bagved.

Men den formation kan også bruges til almindelige løb eller til kast – præcist som Peyton Manning gjorde det natten til i fredags mod Ravens, hvor han stod i ”Pistolen” uden at køre ”read-options”. Der er altså en verden til forskel mellem ”Pistol”-formationen med mange spilmuligheder, der skjuler hensigten, og ”Wildcat”-formationen med begrænsede spilmuligheder, hvor det er oplagt, hvad der vil ske.

Og quarterbacken kan med ”Pistol”-formationen blive på banen bag center i samtlige 60 minutter, hvis der er behov for det.
– Når hold stod i ”Wildcat”-formationen, vidste du reelt, hvad der ville ske. Når du står i ”The Pistol”, aner de andre ikke, hvad der sker. Og du kan stadig køre spil fra dit samlede angreb, og nu, hvor hold kører ”zone reads”, aner du slet ikke, hvad der kommer, sagde én af grundlæggerne af ”Pistol”-formationen, Jim Mastro, i juni til mig i et interview.

I denne offseason har NFL-holdene jagter løsninger på ”read-option”-problemet, og flere mulige modsvar er for alvor blevet nævnt af trænere og eksperter. Jeg tror, at nogle af dem kan gøre en forskel, men jeg er ikke sikker på, at de stopper ”read-options” totalt.

Èt af modtrækkene er ”The Gap Exchange”. I sin enkelthed betyder modsvaret, at den defensive end, som quarterbacken ”læser” og en anden forsvarsspiller, bytter opgaver. Defensive end’en ”chrasher” line of scrimmage og jagter running backen, men samtidig går en linebacker eller safety udvendigt med fokus på quarterbacken. Det kan resultere i, at quarterbacken læser, at han skal beholde bolden, men når han så stormer rundt om angrebslinjen, ramler han sammen med den ventende forsvarsspiller.

The Samurai
Angrebet kan dog svare igen og bruge en tight end eller fullback, der står klar i holdets backfield, som bodyguard for quarterbacken. Hos University of Nevada kaldte de det spil for ”The Samurai”, og når spillet kører optimalt, er det effektivt. For så blokerer denne tight end eller fullback netop den udvendige linebacker, der ellers via ”The Gap Exchange” skulle stoppe quarterbacken på løb.

Det var præcist ”The Samurai”, som San Francisco 49ers brugte, da Colin Kaepernick scorede et 56 yard-touchdown på et løb i divisional playoffs-opgøret mod Green Bay Packers i januar, hvor Packers-spillernes taktik brød sammen. Og det beviser blot, at ”The Gap Exchange” også kan modsvares.

Et andet modtræk, der har været nævnt, er at sænke farten på forsvarets reaktion, sådan som Stanford med succes har gjort det mod Chip Kelly og Oregons ”zone-read”-løb. Defensive koordinator Tim Mason, der er kendt som en dygtig forsvarsstrateg mod ”read-options”, lader den forsvarsspiller, som quarterbacken reagerer ud fra, og som er ublokeret, skjule sin hensigt i splitsekunderne efter snappet. I stedet for at storme mod running backen eller quarterbacken, gør han ingen af delene, men afventer en smule, og det betyder, at quarterbacken ikke kan læse, hvad han skal gøre. Og så ryger timingen for angrebet. Den taktik kan jeg godt lide – at forsvaret “mudrer” quarterbackens “read”.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *