Blog: Read-option og den tamme kat

Hvem frygtede Pennington?
Problemet ved formationen var også, at hele stadion vidste, hvad der ville komme, når en running back eller ”Wildcat quarterback” som Brad Smith først stod bag center. Og det var derudover med til at ødelægge rytmen for et angreb, hvis quarterbacken pludselig skulle ud på bænken midt under en serie, mens en ny mand skulle ind og køre spil fra en kompleks formation.

Samtidig kom angrebet reelt en mand i undertal, når holdet linede op i ”Wildcat”-formationen, hvis quarterbacken samtidig blev wide receiver. For eksempel når et angreb stod i en klassisk formation, kaldte en ”audible” til ”Wildcat”-formationen og herefter lod quarterbacken stå som receiver – og lod running backen stå bag center. For hvor mange forsvar frygtede Chad Pennington eller Mark Sanchez som wide receiver? Næppe mange. Realiteten var altså, at det i den formation blev 11 mod 10 – i forsvarets favør.

Men med ”read-options” (eller zone-reads) er favøren vendt rundt til angrebets fordel. Og blandt andet derfor tror jeg, at ”read-options” bliver en længerevarende, større del af NFL, end flere forudser.

For på ”read-options” bliver quarterbacken også en trussel. Han kan give bolden i maven på running backen, han kan selv løbe med den – eller også kan han kaste den efter en ”play fake”. Og er det en superatlet som Russell Wilson, Robert Griffin III eller Colin Kaepernick, der kaster og løber lige godt, er truslen enorm. Det udligner antallet mellem enhederne – forsvaret har ikke længere én ekstra mand at forsvare med, fordi quarterbacken nu kan løbe med bolden.

Lod Pierre-Paul stå uberørt
Og ikke nok med det: Angrebet vil på de spil lade én spiller forblive ublokeret – typisk en defensive end i et 4-3-forsvar eller outside linebacker i et 3-4-system. Denne ydre forsvarsspiller, der kommer fra bagsiden med spillets flow, er spilleren, som quarterbacken “læser” – heraf navnet “read-option”. Hamrer denne spiller op af banen i retning af quarterbacken, får running backen bolden. Trykker han indvendig i jagten på running backen, beholder quarterbacken bolden og går udvendigt.

Det hele bliver først afgjort, når bolden er snappet – det er ”read and react” – og når først quarterbacken har læst denne forsvarsspiller. Men forsvarsspilleren bliver sat ud af spillet, fordi han ikke bliver blokeret af nogen. Og det giver angrebet en fordel – én mand ekstra (med de samlede trusler og blokerende spillere) i forhold til forsvaret. 11 mod 10 – i angrebets favør modsat ”Wildcat”-formationen.

Som Washington Redskins’ offensive koordinator, Kyle Shanahan, har fortalt MMQB, lod Redskins i sidste sæson – i møder med New York Giants – på en lang række ”read-options” Giants’ frygtindgydende defensive end Jason Pierre-Paul forblive ublokeret. I stedet kiggede Redskins’ quarterback Robert Griffin III på Pierre-Pauls reaktion. Hvis ”JPP” angreb running back Alfred Morris, beholdt ”RG3” bolden. Angreb Pierre-Paul i stedet Griffin, fik Morris bolden.

På den måde hjælper ”read-options” med at fjerne selv gode spillere fra et spil. For når først den ublokerede forsvarsspillers skulder er vendt i retning af den spiller, som, forsvarsspilleren fejlagtigt tror, har bolden, er det for sent for ham at vende rundt og nå at tackle den reelle boldholder.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *