Blog: Peyton Mannings valg giver mening

Så fandt superstjernen endelig sin kommende arbejdsgiver. Mandag aften brød nyheden om, at Peyton Manning vil lave en aftale med Denver Broncos.

En beslutning, der giver mening.

Lad det være skrevet med det samme: handlede det her udelukkende om, hvilket hold, der spiller for spiller ville have den bedste chance for at komme i Super Bowl med Peyton Manning bag center, ville Manning have valgt San Francisco 49ers, der sammen med Tennessee Titans var det andet hold, der var med i sidste kapløb om ham.

49ers har NFCs bedste forsvar og dét krydret med et Manning-angreb, hvor Frank Gore, Vernon Davis, en god angrebslinje, Michael Crabtree og nu også Randy Moss og Mario Manningham er blandt våbene, ville gøre 49ers til storfavoritter til at vinde NFC.

Selv som glødende 49ers-fan har jeg dog aldrig helt troet på tanken om, at det alene kunne føre Manning til The Bay Area. Ja, Manning vil gerne vinde én Super Bowl mere, og det har – som flere medier har rapporteret – helt klart spillet kraftigt ind.

Men det gør ikke forskellen alene.

Harbaugh er ”hands on”
I Denver kan Manning nemlig efter alt at dømme få dét, han ikke i samme grad kunne få andre steder: Den totale kontrol over angrebet for et hold, der har gode chancer for at nå dybt i slutspillet takket være Manning og et udmærket forsvar. Ikke mindst fordi Broncos hører hjemme i mindre stærke AFC West.

Mens Tennessee Titans er inde i en mindre genopbygningsperiode og især har mangler på forsvarslinjen, har Broncos et talentfuldt hold, hvor head coach John Fox er villig til at give Manning den totale magt over offensiven.

Fox beviste i 2011 med Tim Tebow, at han gerne justerer angrebet, så det passer til quarterbacken. Det samme kan han gøre med Manning. Fox vil som defensivmindet head coach kunne fokusere fuld ud på forsvaret. Præcist som Tony Dungy gjorde det i Indianapolis.

Det var ikke sikkert, at det havde været tilfældet i San Francisco, hvor Jim Harbaugh er en “hands on”-head coach, der som tidligere quarterback i NFL – han var faktisk manden, som Manning i 1998 afløste i Indianapolis – potentielt i højere grad ville blande sig i spilkald og måske ikke i samme grad justere West Coast-systemet til Manning. Og Tennessees angrebssystem ville – ifølge nogen iagttagere – heller ikke i samme grad kunne justeres til “Manning”-systemet.

Peyton Manning vil – mener nogen – for hver en pris undgå at skulle bruge de kommende måneder på helt eller delvist at lære et nyt system. I stedet vil han bruge kræfterne på at blive fit oven på de mange nakkeoperationer, der i sidste ende kostede 2011-sæsonen.

Clark og Saturday til Denver?
Et andet springende punkt er det faktum, at Broncos med sin friplads på cappen og huller i angrebet kan forsøge at signe Mannings tro væbnere og venner fra Indianapolis, center Jeff Saturday og tight end Dallas Clark. To personer, der forstår Manning, hans system og tanker.

Igen fordi han har brug for det trygge, det komfortable omkring sig på banen i ”år 1” efter skaden og i ”år 1” hos det nye mandskab. Det ville omvendt være svært at se for eksempel Clark i San Francisco, hvor Vernon Davis og Delanie Walker allerede er en fremragende tight end-duo.

Jeg er heller ikke sikker på, at Manning, der for halvanden uge siden sagde, at han vil være “en Colt” resten af livet, var vild med tanken om to gange om året at møde Indianapolis i AFC South (sammen med Titans). Eller potentielt at skulle kæmpe med brormand Eli Manning om NFC-titlen (sammen med 49ers). Peyton Manning har således aldrig brudt sig om møderne med Eli Manning.

Endelig har Broncos med vice president of football operations, John Elway, og ejer Pat Bowlen en respekteret ledelseduo, der kan have appelleret til Manning. Manning ved, at Elway som en Super Bowl-vindende quarterback i sine sidste NFL-år ved, hvad en ældre quarterback har brug for få at få succes. Også John Fox er en træner, som Manning allerede har et forhold til og respekterer virkelig højt.

Peyton Manning valgte formentligt Denver, fordi holdet med ham på holdet kan nå langt i 2012. Men hans valg af Broncos handlede altså sandsynligvis lige så meget om, at det var stedet, hvor han kan føle sig mest komfortabel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *