Blog: NFL Pregame Party – konferencefinaler

NÅR NEW ENGLAND PATRIOTS HAR BOLDEN…

New England Patriots har i de seneste tre uger udviklet sig til et løbebaseret angreb, hvor holdet har løbet hele 123 gange med bolden for 643 yards og ti touchdowns mod kun 75 kast for 458 yards og to touchdowns i samme periode. Det svarer til, at Patriots i de tre kampe har angrebet langs jorden i hele 62 procent af tilfældene (hvilket er 10 procent flere løb end NFL-bedste Seahawks’ antal med 52 procent løb i grundspillet). Og faktisk har Brady over en tre uger-lang periode aldrig kastet så gange, som det har været tilfældet.

Holdet bruger en tre-back-komité bestående af Blount, Stevan Ridley og Shane Vereen, som supplerer hinanden.

Blount er en bulldozer, som i de seneste opgør har rendt alt og alle over ende (431 yards, otte TDs) i Patriots’ bastante ”base”-angreb, og han har oven i købet har nettet løb af både 73 og 36 yards. Med sine 250 pund er den tidligere Oregon-back en fyr, som det er meget, meget vanskeligt for én mand at stoppe, og han arbejder hårdt for sine yards (89 af 166 yards mod Colts kom efter første kontakt). Både Blount og Ridley kan skaffe de hårde yards, som holder Patriots-angrebet kørende, og det førte mod Colts blandt andet til, at holdet konverterede 11 af 18 tredje downs til fire nye forsøg.

Gentager holdet en sådan tidsædende præstation mod Denver, holder det Manning på sidelinjen, og det er ekstremt vigtigt i en sæson, hvor Patriots-kasteangrebet har været skadesplaget og svagere end normalt, og hvor angrebet i kun halvdelen af kampene har scoret flere end 30 point. For hvis man skal satse penge på, hvem der vinder en kastebaseret ”shootout”, vil de fleste nok sætte deres dollars på Broncos.

Men de velspillende running backs hjælper også angrebet ved endzonen, nu hvor det kæmpe Brady-mål, tight end Rob Gronkowski, er ude for sæsonen med en alvorlig knæskade. I den regulære sæson scorede Patriots i ni kampe uden ”Gronk” kun touchdowns på 42 procent af alle ”red zone”-chancer. Lørdag mod Colts scorede New England – stadig uden Gronk – på fem af seks ”red zone”-forsøg svarende til 83 procent, og alle fem touchdowns blev scoret på løb.

Broncos-forsvaret gjorde det virkelig godt i søndags mod San Diego, men der skal sættes en stjerne ud for præstationen, for i store dele af kampen var Chargers uden den ankelskadede running back Ryan Mathews. Ikke desto er det værd at bemærke, at forsvaret i de seneste tre kampe kun har tilladt et gennemsnit af 14,7 point pr. kamp. I samme periode har løbeforsvaret anført af den velspillende defensive tackle Terence ”Pot Roast” Knighton kun tilladt 216 rushing yards og kun 3,4 yards pr. carry, så det er en enhed, som generelt er velspillende, som søndag skal forsøge at lukke hullerne mod Blount og Co.

Tom Brady er stadig én af NFLs bedste quarterbacks, selvom han i 2013 har haft den svageste passer rating (87,3 point) siden 2003 og har ramt plet på færre kast (60.5 procent), end han har gjort det i ti år. Den 36-årige quarterback har haft svære betingelser med et ungt, uprøvet og skadesplaget receiver-korps, men er på det seneste blevet hjulpet af det stærke løbeangreb, og det har betydet, at den 36-årige NFL-legende ikke har passeret – eller har behøvet at passere – 200 passing yards i nogen af de sidste tre kampe (det er ikke sket siden 2010). Faktisk har Brady end ikke ramt plet på flere end 58 procent af sine kast i nogen af de tre opgør.

Uden en stærk ”X”-receiver til at strække banen ud (Aaron Dobson og Kenbrell Thompkins er tvivlsomme til AFC-finalen) har Brady måtte ty til masser af små, korte, effektive, men ikke særligt eksplosive kast. Den hurtige kasteafvikling er dog samtidig med til at neutralisere et stærkt pass rush fra kanterne. De to wide receivere Julian Edelman, som har fået sit store gennembrud i 2013, og Danny Amendola er sammen med altmuligmanden Shane Vereen ”kædeflyttere”, som arbejder fantastisk underneden, som tvinger modstandernes linebackere i opdækning – og som søndag vil arbejde mod et Broncos-kasteforsvar, der vil savne én vigtig brik.

Cornerback Chris Harris har været forrygende i 2013, men han blev alvorligt knæskadet mod Chargers og er ikke med. Harris har spillet 1059 snaps – flest af nogen defensive back – og har hjulpet på flere fronter på både ydersiden og i ”the slot”. Hans manglende tilstedeværelse er et hårdt slag for forsvaret, der så Chargers score 17 point og så quarterback Philip Rivers nette 173 af sine 217 yards, da Harris forlod banen, og da Rivers angreb reserven og veteranen Quintin Jammer. Brady kan også angribe Jammer med mindre, at Broncos rokerer i et secondary, som også tæller den velspillende cornerback Dominique Rodgers-Cromartie og den aldrende veteran Champ Bailey, som er i sin karrieres efterår.

Oppe foran har Broncos et pass-rush, der i øjeblikket er velspillende, men som har været meget ustabilt, og som er uden stjernen Von Miller for resten af sæsonen. Shaun Phillips (to sacks mod San Diego), Jeremy Mincey, Robert Ayers og den letfodede ”inside rusher”, Malik Jackson, lægger et solidt pres og har i de senere uger ”steppet” op i Von Millers fravær. Patriots tillod i grundspillet 40 sacks, men angrebet havde især problemer, når Brady var under pres (som mod Jets og Bengals).

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *