Blog: NFL Pregame Party – konferencefinaler

UGENS KORTERE HISTORIER:

1. TO OPTAKTER TIL KONFERENCE-FINALERNE

NEW ENGLAND PATRIOTS (2) at DENVER BRONCOS (1)
SØNDAG KL. 21.00, Sports Authority Field at Mile High

Peyton Manning mod Tom Brady i endnu en direkte duel om at komme i Super Bowl.

Så bliver det ikke større i NFL.

Søndag aftens brag i Denver mellem Broncos (13-3) og Patriots (12-4) vil formentlig slå seerrekorder (lige indtil NFC-finalen potentielt slår dem), fordi menuen består af ”Manning vs Brady” – denne generations største NFL-spillere og største ærkerivaler.

De to har tidligere mødtes i fire slutspilskampe og i to AFC-finaler – med én sejr til hver – og Patriots-quarterbacken Brady har samlet vundet 10 af 14 kampe mod Denver-quarterbacken, der til gengæld har sejret i fire af de sidste syv kampe mod rivalen fra New England. Siden 1950 har kun to andre quarterback-duoer (Brett Favre/Steve Young og Ken Stabler/Terry Bradshaw) mødtes fire gange i slutspillet, og oven i købet er det historiens første møde mellem to quarterbacks, der begge har kastet for mindst 5000 yards og 50 touchdowns i en sæson.

Kendetegnende for de to spilleres interne opgør er, at de ofte bliver afgjort på ét spil sent i kampen efter en hårdtslående, nervepirrende duel, der har bragt det bedste (eller i sidste ende værste) frem i de to superstjerner. Hele otte af de 14 kampe er vundet med en margin af maksimalt ét touchdown.

Det er samtidig en kamp mellem to legender, som begge jagter endnu en Super Bowl-ring, som ingen af de to har fået siden februar 2007, hvor Manning og Indianapolis Colts slog Chicago Bears i NFL-finalen. Dengang havde Manning og Co. slået netop Patriots og Brady i AFC-finalen efter et vanvittigt comeback, der resulterede i en 38-34-sejr. Patriots har senest vundet Super Bowl i 2005.

Men det fortæller meget godt, hvor stærke de to har været, og hvor meget præg de har sat på NFL, at enten Manning eller Brady – eller dem begge – har været i AFC-finalen i ni af de sidste 13 sæsoner.

Broncos nappede billetten til konferencefinalen ved i søndags at slå San Diego Chargers med 24-17 i en kamp, som holdet kontrollerede og dominerede frem til 4. quarter, hvor Chargers indledte et effektivt, men ikke helt perfekt forsøg på at komme igen. Patriots løb hjemme Indianapolis Colts over ende, nappede – ganske imponerende – for tredje år i træk billetten til konferencefinalen og skaffede 234 rushing yards og seks touchdowns langs jorden i 43-22-sejren – inklusiv 166 yards og fire scoringer fra running back LaGarrette Blount, som har lignet en All-Pro-spiller i de senere uger.

Patriots og Broncos mødtes også i november, hvor New England var bagud med 24-0 i 3. quarter, men leverede det største comeback i holdets historie og vandt med 34-31 på et field goal. Det skete, da Denvers Tony Carter leverede en monumental brøler ved at røre bolden på et punt, så det blev en fri bold, og så kunne Patriots med små to minutter tilbage af overtiden (og tæt på et uafgjort resultat) tage en bizar sejr.

Den kamp blev dog spillet i isnende kulde i Foxborough, og det er en ikke helt uvæsentlig information omkring de 14 ”Manning vs Brady”-dueller og søndagens kamp, der omvendt bliver spillet i Denver i forventet 14 graders varme målt i celsius. For ni af de foregående 14 opgør har således været afviklet i New England, men Patriots har – meget opsigtsvækkende – ikke spillet én eneste udekamp i slutspillet siden den førnævnte AFC-finale i 2007, hvor Colts vandt. Det skyldes naturligvis, at holdet så ofte har haft hjemmebanefordel gennem store dele af januar.

Faktisk har Patriots siden 2006-sæsonens afslutning tabt flere kampe på udebane mod hold, der senere i sæsonen kom i slutspillet, end holdet har vundet (10 af 17). Den seneste sejr mod et efterfølgende slutspilshold på udebane var mod Tim Tebow og Denver Broncos i december 2011.

Men i 2012 og 2013 tabte New England Patriots samtlige fire udeopgør mod sådanne hold og er ifølge Draftday.dk’s undersøgelse kun ét af otte hold i NFL, som ikke har slået et efterfølgende slutspilshold på udebane i de to sæsoner. De andre syv hold er hold, som Patriots normalt ikke bliver sat i bås med (Browns, Redskins, Titans, Jets, Lions, Raiders, Bills).

Udebanekampe mod efterfølgende slutspilshold, 2012-2013
1. San Diego Chargers – 4 sejre, 2 nederlag (66 %)
2. San Francisco 49ers – 5 sejre, 4 nederlag (55 %)
3. Denver Broncos – 4 sejre, 4 nederlag (50 %)
7. Seattle Seahawks – 2 sejre, 4 nederlag (25 %)
26. New England Patriots – 0 sejre, 4 nederlag (0 %)

KILDE: Pro Football Reference

Endnu mere iøjnefaldende er det, at Patriots siden 2007-sæsonens afslutning kun har vundet fire (!) udebanekampe mod kommende slutspilshold. Til gengæld har holdet i samme periode tabt hele 10 tilsvarende opgør (svarende til hele 71 procent) og har – til sammenligning – på hjemmebane siden 2006-sæsonens afslutning vundet 14 af 18 kampe (77 procent) mod mandskaber, der siden kvalificerede sig til slutspillet. Så der er altså stor forskel på Patriots ude og hjemme – i de senere år.

Det behøver ikke at betyde, at New England ikke kan vinde på søndag i Colorados tynde luft, for Patriots er med løbeoffensiven bygget til at kunne sejre i al slags vejr og i alle situationer. Men det er altså en væsentlig og ofte overset pointe, at Patriots i de senere år ikke har oplevet synderligt stor succes på udebane mod de bedste modstandere.

Omvendt er det heller ikke uvæsentligt for Denver, som i grundspillet satte en NFL-rekord ved at score 606 point, at mange point i den regulære sæson sjældent har ført et hold hele vejen (bare spørg Patriots anno 2007). De ti hold gennem tiderne, der har scoret allermest, har tilsammen kun vundet ét mesterskab (St. Louis Rams i 1999).

Forklaringen kan være, at dårligt vejr i januar gavner forsvar og gøre selv stærke angreb mere sårbare.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *