Blog: NFL Pregame Party – konferencefinaler

NÅR SEATTLE SEAHAWKS HAR BOLDEN…

Seattle Seahawks har på mange måder et gammeldags football-angreb, som Pittsburgh Steelers eller Dallas Cowboys havde det i 1970’erne. Med Marshawn Lynch som running back løber Seahawks mere end noget andet hold i NFL, men samtidig tager quarterback Russell Wilson jævnligt et skud dybt i banen på et ”shot play”.

For selvom de er glade for de tunge løb mellem de to tackles, har Seahawks på 24 procent af alle kast sendt bolden 16 yards gennem luften (tredjeflest i NFL), og det sender et signal til 49ers om, at de aldrig helt ved, hvad der venter.

Problemet for værterne er dog, at offensiven ikke spiller max netop nu. I de sidste fem kampe (til og med nederlaget til 49ers) har quarterback Russell Wilson kun nettet en passer rating af 77,4 point, og Seahawks har i perioden kun scoret 20 point pr. kamp og skaffet 263 total yards pr. kamp – tredjedårligst i hele NFL. I samme periode har Seattle tabt to opgør.

Og det var bestemt ikke fordi, at Wilson fik fjernet den plet i lørdags mod New Orleans, hvor han kun kastede for 103 yards (færrest i karrieren) og ramte på kun halvdelen af alle kast i silende regn og stærk vind, hvor Seahawks – når ret, skal være ret – forsøgte at vinde kampen langs jorden.

ESPN-analytikeren Ron Jaworski kalder Wilson for en ”passer, der kaster tilfældigt”, og som mangler rytme fra spil til spil, og Wilson har på det seneste både overset helt åbne receivers og været uskarp på ”slants”, efter at han strålede først i sæsonen og endda var en MVP-kandidat. Faktisk er der folk i NFL-verdenen, der spekulerer i, om Seahawks skjuler en skade til Wilson. En mere logisk forklaring på problemerne er, at mange modstandere nu har læst andenårsspilleren, fordi det er nok optagelser til at nærstudere ham og finde modsvar.

Russell Wilson skal hæve sit niveau gevaldigt, for det bliver ikke lettere at kaste mod et 49ers-forsvar, der lige nu peaker, og som ikke har tilladt flere end 24 point siden den 22. september.

Et andet problem for Wilson er, at han er klart bedst, når han kaster udenfor lommen, men her kan han søndag komme til kort mod 49ers’ hurtige linebacker-korps. I denne sæson har han forsøgt at kaste 101 gange uden for lommen (inklusiv sacks) for 680 yards, hvilket er klart flest kast af sin slags i NFL, selvom Seahawks faktisk var det hold, der samlet set kastede næstfærrest gange i 2013. Samtidig skaffede han hele 8,4 yards pr. løb uden for lommen – så hvis han ikke svinger armen, er han typisk farlig med fødderne.

Men 49ers har i lynhurtige Navorro Bowman og Patrick Willis, som netop nu er i storform, i Ahmad Brooks, som fører 2013-slutspillet i sacks med 4,5 styk, og i den langlemmede freak, Aldon Smith, i alt fire linebackers, der alle kan fange Wilson eller lægge et så massivt pres på ham, at han ikke får mulighed for at kaste fra ydersiden.

49ers’ ”mush rush”-pres, hvor de inddæmmer quarterbacken (som de generelt gjorde det med Cam Newton i søndags), kan på sine bedste dage medføre, at den kun 5 fod 11 inches-høje Wilson må kaste fra tæerne fra lommen. For når 49ers’ linebacker-korps – bestående af tre Pro Bowlers – er bedst, kan det kontrollere alt og alle og har fire forrygende blitzers. Herunder Bowman og Willis, der ifølge Pro Football Focus rangerer ét og to som pass-rushers blandt inside linebackers i NFL.

For Seattle er det vigtigt, at Percy Harvin (hjernerystelse) bliver klar til 49ers-kampen. Harvin var en playmaker mod New Orleans, inden han forlod banen, og han giver angrebet en ekstra dimension, som Golden Tate og Doug Baldwin ikke er i stand til at give dem. Harvin er en stor ”X-faktor” i kampen, der kan få afgørende betydning, hvis han spiller. Han vil hjælpe Russell Wilson markant.

Den største force hos Seattle er dog running back Marshawn Lynch, som hele offensiven er bygget op omkring. Bulldozeren, der er NFLs hårdeste løber, har i to kampe mod 49ers i denne sæson nettet samlet 170 yards og tre touchdowns, og han er en kolossal opgave at stoppe for gæsternes forsvarslinje, hvor defensive end Justin Smith ellers lige nu er frisk og spiller virkelig, virkelig godt.

Lynch brød 13 tacklinger (!) mod New Orleans, og han kan dominere kampen søndag med sine små, men hårde løb i zoneblokeringssystemet, der lige nøjagtigt er lange nok til, at Seahawks kan få fire nye forsøg. Og så vil værterne være nået langt i forhold til en plads i Super Bowl.

For ét af NFLs mest konservative angreb er formlen nemlig simpel: Løb bolden effektivt, undgå fejl og lad så ligaens bedste forsvar klare resten.

Holder den formel natten til mandag, ser vi formentligt Seattle Seahawks i Super Bowl.

ENIG ELLER UENIG MED BLOGGEN? KOMMENTÉR GERNE PÅ TWITTER TIL @SHYGUMHANSEN

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *