Blog: NFL Pregame Party – 8. runde

Sandra Bullock græd og takkede
Men det var dengang, hvor Sandra Bullock takkede og græd, takkede og græd på scenen. For positionen har i 2013 ikke samme betydning som tidligere, lyder det fra flere.
– Når trænerne taler om positions-hierakiet, er venstre tackle ikke længere i top 5. Nu er det quarterback, pass rusher, cornerback og wide receiver, siger en ledende skikkelse fra et AFC-hold til ESPN.

Ville det være rart at have en Jonathan Ogden eller Orlando Pace som bøf i venstre side? Absolut. Er det afgørende for succes i dagens NFL? Det er mere tvivlsomt.

For meget tyder på, at venstre tackle-positionen ikke længere skal fremhæves som en nøgleposition. Du kan i hvert fald gå hele vejen og have betydelige resultater uden at have en stærk eller på papiret meget talentfuld venstre tackle.

Se bare her:

*** De fleste af de seneste 12 års vindere af Super Bowl har vundet med en – ikke sjældent – mindre god venstre tackle. En liste, der består af følgende spillere Bryant McKinnie, David Diehl, Chad Clifton, Jermon Bushrod, Max Starks, Tarik Glenn, Marvel Smith, Matt Light og Roman Oben. Det er bemærkelsesværdigt, at Giants vandt to Super Bowls med den konverterede guard, David Diehl, som venstre tackle, og at Steelers vandt to mesterskaber med Max Starks og Marvel Smiths som starters i denne side.

*** Ingen af de seneste 12 Super Bowl-vindere havde en venstre tackle, der på det tidspunkt i karrieren havde været et All-Pro-valg. Det seneste, tidligere All-Pro-valg på venstrekanten, der startede en Super Bowl, var Ravens’ Jonathan Ogden i 2000-sæsonen.

*** Siden 1998 har kun tre (!) førsterundevalg fra draften startet som venstre tackle i en Super Bowl. I samme periode er der blevet valgt 49 offensive tackles i første runde af draften.

*** Ingen af de to hold, der de seneste tre sæsoner har nettet allerflest passing yards (New Orleans Saints i 2012 og 2011, Indianapolis i 2010), har haft et højt draft pick som startende venstre tackle. Saints startede eks-fjerderundevalget Jermon Bushrod, mens Colts startede eks-sjetterundevalget Charlie Johnson.

*** Blandt de seks hold i NFL, der før 8. spillerunde har kastet for flest passing yards, finder man Denver Broncos, Green Bay Packers og San Diego Chargers. På venstre tackle starter de henholdsvis en tidligere undrafted free agent (Chris Clark, Broncos), en rookie og fjerderundevalg fra draften (David Bakhtiari, Packers) og et tidligere syvenderundevalg (King Dunlap, Chargers). Men fordi holdenes quarterbacks har et så godt overblik, kompenserer det for den venstre tackles svagheder.

Kortere ruter hjælper

Men hvorfor er det muligt at vinde en Super Bowl med en David Diehl som venstre tackle? Forklaringen ligger blandt andet i spillets udvikling.

Op gennem nullerne begyndte flere og flere hold at stå i ”spread”-formationer, hvor quarterbacken hurtigere afvikler kastet til en wide receiver, der løber kortere rute. ”Slot”-receiveren blev en større del af angrebet, og det har samtidig minimeret den tid, som en venstre tackle står i opdækningen, inden quarterbacken afvikler kastet.

Det har gjort den venstre tackle mindre sårbar modsat i ”L.T.” storhedstid, hvor Dan Marino og Jim Kelly stod som statuer og ventede på, at de ofte længere ruter udviklede sig. Samtidig hjælper det en venstre tackle, hvis han skal passe på én af de stadig mere mobile quarterbacks, der uden problemer kan bevæge sig væk fra presset i venstre side.
– Du ser flere og flere quarterbacks kaste fra ”shotgun”-formationen. Så bolden kommer hurtigere ud af deres hænder, der er flere hurtige kast, og nogle gange kommer bolden ud af quarterbackens hænder på under to sekunder, siger Minnesota Vikings’ general manager, Rick Spielman, til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *