Blog: NFL Pregame Party – 6. runde

IR-reglerne bør ændres
Flere kilder i NFL-verdenen siger derfor til Draftday.dk, at de nuværende regler for IR-listen bør ændres i større eller mindre grad.
– Jeg mener, at IR-reglen skal modificeres, forklarer spilleragenten Drew Pittman fra management-firmaet ”Domann & Pittman”, der blandt andre har Jared Cook og Rob Ninkovich som sine klienter, i et interview med Draftday.dk.

For at forstå det nuværende regelsæt skal man et smut tilbage til 1980’erne.

Her havde NFL nemlig også en IR-liste – men herunder også en mildere liste, hvor en spiller kun var ude i fire kampe, inden han måtte spille igen. Og dengang måtte en skadet spiller – modsat nu – træne med holdet, når han igen var helbredt, hvis han blev sat på IR-listen inden ”cut day” i august. Den skadede spiller måtte ganske vist ikke være med i kampe i den regulære sæson, men kunne altså få masser af erfaring fra træningsbanen og dermed være mere klar til sin første sæson som aktiv i NFL – året efter. For samme hold havde formelt rettighederne til en spiller på IR-listen, når næste sæson begyndte.

Giants-spiller skulle fake en skade
Men det fik nogle hold til at “gemme” unge, talentfulde, men uprøvede spillere på IR-listen, så de kunne få ét år på træningsbanen, hvor de bare kunne suge til sig. IR-listen blev altså en form for holdeplads for en række af de spillere, der måske på langt sigt kunne blive gode, men som ikke her og nu var gode nok til at være en del af truppen, når preseason var slut. Og som det pågældende hold samtidig ikke ønskede, at et andet hold skulle signe, hvis talentet blev fyret på ”cut day” efter den sidste preseason-kamp.

Det skabte i midten af 1980’erne nogle bizarre situationer i NFL.

Den tidligere fullback hos New York Giants, Lee Rouson, hævdede for eksempel, at han i sin rookie-sæson i 1985 blev bedt om at fake en skade i Giants’ sidste preseason-kamp mod Pittsburgh Steelers. Mandagen efter opgøret mødte han op på træningsanlægget og meddelte, at han var ”skadet” i baglåret, selvom han slet ikke var det. Han røg herefter på IR-listen og kunne først spille i 1986.
– Min fornemmelse var, at hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg ikke have en fremtid i NFL. Så jeg besluttede mig for at gøre det, sagde han under ed i 1992, da NFL og spillerforeningen sloges i retten om et free agency-system.

Sports Illustrated kunne samtidig dengang fortælle, at folk i NFL-verdenen hævdede, at navnlig Washington Redskins snød med IR-reglerne, selvom holdet afviste anklagerne. Det gjaldt især unge quarterbacks, der spøjst nok ofte blev skadet og sat på IR-listen, når “cut day” nærmede sig. Tankevækkende var det i hvert fald, at Redskins i fem af syv sæsoner fra 1986 til 1992 satte en ung quarterback på skadeslisten. Onde tunger hævdede, at det skete, fordi quarterbacken derved kunne få ét år ekstra på bagen, mens han lærte Joe Gibbs’ komplicerede angrebssystem at kende.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *