Blog: NFL Pregame Party – 17. runde

3. RE-SEEDNING: ER DET SNART TIDEN?

Er det tid til at ændre ved NFLs seedningsformat for slutspillet?

Spørgsmålet om ”re-seedning” er igen kommet frem i de senere uger forud for en 17. spillerunde, hvor flere stærke hold kan blive ”snydt” af et slutspilsformat, der efter de gældende regler favoriserer hold, som har været svagere i den regulære sæson.

Den største taber i 2013 kan blive ét af de mest hotte hold i NFL netop nu, Arizona Cardinals (10-5). Holdet har vundet syv af de sidste otte kampe og blev i søndags det første hold i to år, der slog Seattle Seahawks på udebane. Men med mindre at Cardinals slår 49ers, og Saints samtidig taber til Buccaneers, kommer Cardinals ikke i slutspillet. Og dét altså selvom Cardinals kan nå op på 11 sejre.

Det skyldes, at NFL favoriserer de fire divisionsvindere foran alt andet – det er den ultimative tiebreaker. Og det betyder i 2013, at et hold som Green Bay Packers (7-7-1), der maksimalt kan vinde otte kampe, kan få en slutspilsbillet, selvom Cardinals altså i tabellen og vel også på banen er bedre. Cardinals er også i tabellen bedre end det hold, som vinder NFC East – enten Philadelphia Eagles (9-6) eller Dallas Cowboys (8-7).

NFLs argument er, at ligaen skal fastholde vigtigheden af divisionerne. Der skal være en gevinst ved at snuppe titlen i divisionen, og den gevinst er en slutspilsplads og en hjemmebanefordel i wild card-runden.

Det er ikke kun Arizona Cardinals, der risikerer at blive overhalet af hold, der har været svagere i grundspillet.

San Francisco 49ers (11-4) har vundet fem i træk og er ifølge en lang række power rankings det næstbedste hold netop nu i hele NFL. Alligevel vil 49ers – trods potentielt 12 sejre – meget vel slutte som kun femteseedet i NFC-konferencen, fordi 49ers ikke er divisionsvinder. Og som wild card-hold skal 49ers efter planen spille på udebane gennem hele slutspillet begyndende med en udekamp i kolde Green Bay (7-7-1), kolde Chicago (8-7) eller kolde Philadelphia (9-7) – eller i Dallas (8-7) – selvom ingen af de fire hold er tæt på at få samme sejrsstatistik som 49ers.

I San Francisco frygter de uden tvivl et opgør – på udebane – i et snespækket Green Bay, der måske vil være uden både Aaron Rodgers og Clay Matthews, men som alligevel sagtens kan vinde over – på papiret – markant stærkere 49ers, fordi hjemmebanefordelen og et voldsomt snevejr kan ødelægge kampen fuldstændigt. I den situation vil hjemmebanefordelen været en kæmpe fordel for Packers mod de varmere drenge fra 49ers.

Og i AFC kan Kansas City Chiefs nå op på 12 sejre, men risikere – som 49ers – stadig kun at være femteseedet, selvom begge divisionsvindere, Bengals (10-5) og Colts (10-5), har tabt flere kampe. Det er ikke fair, mener flere.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *