Blog: NFL Pregame Party – 17. runde

En stærk arm hjælper
Ifølge Shea skal wide receiveren forvente et ”back shoulder”-kast, hvis hans ene hofte er helt tæt på cornerbackens ene hofte, og man kan ifølge Shea som regel i løbet af de første tre eller fire yards se, om ”back shoulder”-kastet er en mulighed. Quarterbacken sigter helt præcist sit kast i retning af receiverens hjelm, ikke hans bagerste skulder, sådan som navnet ellers antyder. Men kastet vil siden havne ved skulderen. Og ifølge Shea er det en fordel, hvis quarterbacken har en stærk arm.
– For så kan du holde lidt længere på bolden og dermed bedre læse den defensive back, siger han.

Tim Layden fortæller, New Orleans Saints’ quarterback Drew Brees har fortalt ham, at “back shoulder”-kastet altid er en justering til dét, der sker på banen.
– Quarterbacken og receiveren må på samme måde læse den defensive backs bevægelser, så succesrige “back shoulder”-kast kræver en stor mængde træning, forklarer han.

Ingen buske uden torne eller løb uden fumbles, for det populære kast har også en klar ulempe.

For hvis cornerbacken læser spillet korrekt, fordi kastet ikke bliver skjult godt nok, kan det føre til en let interception. Så er det ”money in the back” for forsvaret.
– Det er svært at forsvare, men hvis du kaster for sent, og forsvarsspilleren drejer hovedet, kan det være et let spil for ham. Så det hele handler om timing, har Aaron Rodgers sagt.

”Jam” – og få en fordel

Den nuværende konsulent hos San Francisco 49ers og tidligere head coach hos New York Jets og Cleveland Browns, Eric Mangini, har tidligere fortalt, at man bedst forsvarer ”back shoulder”-kastet ved først at sætte hænderne i receiverens brystkasse ved line of scrimmage og lave et effektivt ”jam”. På den måde har cornerbacken en bedre mulighed for at holde sig helt tæt til receiveren, der er skubbet en smule ud af kurs.

Dernæst ved den defensive back, at de flest ”back shoulder”-kast bliver leveret efter ruter af ti yards, og på det punkt skal forsvarsspilleren derfor glide tilbage i en lige frontposition og ikke have ryggen til receiveren, så forsvarsspilleren dermed er klar til at stoppe et kast til bagsiden. Samtidig hjælper det at have en fysisk stærk cornerback, der alene med sin størrelse kan presse receiveren ud mod sidelinjen og dermed gøre hans gribe-radius mindre, uden at der er pass interference.

Men én ting er, hvad træneren dikterer ved tavlen. Noget andet er at gøre det i kampens hede, hvor forsvarsspilleren både skal frygte kastet til bagsiden og den dybe rute, og hvor det er quarterbacken, som dikterer slagets gang.

Der er det ikke noget, man bare lige stopper.

Og derfor er ”back shoulder”-kastet så effektivt – og elsket af mange quarterbacks.
– Det er et fantastisk våben. Hvis det bliver korrekt udført, kan forsvarsspilleren ikke være rigtig på den, siger Colts’ reserve-quarterback, Matt Hasselbeck, der har været 15 år i NFL.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *