Blog: NFL Pregame Party – 17. runde

Rodgers’ receivere er altid åbne
Cornerbacken kan i den situation – modsat receiveren – nemlig ikke se, når bolden forlader quarterbackens arm, fordi han har ryggen til, og receiveren behøver blot at kigge et splitsekund på quarterbacken for at indikere, at han forventer et kast til den bagerste skulder. Og cornerbacken, der dækker den forreste skulder og frygter et kast henover toppen, vil så ikke have en chance for at dække kastet til den bagerste skulder.

Aaron Rodgers, som, mange mener, er den bedste i NFL til at udføre denne form for kast, har sagt, at en receiver, i hans optik ”er åben”, hvis han bliver dækket af en defensiv back, der løber med ryggen til receiveren. For så er der en oplagt mulighed for at udføre et ”back shoulder-”kast.
– Det er meget svært for den defensive back at forsvare “back shoulder”-kastet, når han først løber ned af banen. Især hvis det er udført korrekt af quarterbacken og receiveren, siger Tim Layden til Draftday.dk.

Kastet til bagskulderen er – som sådan – ikke noget nyt fænomen i NFL.

Tilbage i 1980’erne fyrede Warren Moon ofte bolden af sted til sin receivers bagside, når han stod bag center i Houston Oilers’ ”Run-and-Shoot”-angreb.
– Vi kaldte det for ”The Fade Stop”. Det var en stor del af angrebet. Det er sjovt, hvordan folk snakker om det nu. Dengang lagde de nok ikke mærke til det, fordi de troede, at jeg kastede en skæv bold, og at receiveren justerede kroppen godt til bolden, siger Moon til Sports Illustrated.

Cris Carters store rækkevidde

Og i 1990’erne havde især Minnesota Vikings stor succes med ”back shoulder”-kastet, selvom det dengang hverken blev trænet eller aftalt. Det skete bare undervejs i kampen, som var det en aflevering gennem luften mellem to børn i skolegården. I Cris Carter (6 fod 3 inches), Jake Reed (6 fod 3 inches) og Randy Moss (6 fod 5 inches) havde Vikings nogle enorme wide receivers, som alle havde armene og rækkevidden til at være svære modstandere på kast – bag cornerbacken.
– Du kunne kaste den hvorhen inden for Cris Carters rækkevidde, og han ville hoppe op og gribe bolden, har Vikings’ daværende head coach, Brian Billick, sagt.

Gennem de to årtier var ”back shoulder”-kastet brugt af flere hold, men ikke udbredt som i dag, hvor frygten for det store spil og angrebenes stadig større fokus på store spil gennem luften har populariseret kastet. Terry Shea siger til Draftday.dk, at spillet især fandt fodfæste i NFL ”for fem-seks år siden”.
– Det har været her længe, men det er blevet ført op på et helt andet niveau. Stort set alle quarterbacks gør i nogen grad brug af det, siger Brian Billick.

”Back shoulder”-kastet bliver modsat de fleste andre spil i et holds play book ikke aftalt på forhånd. Et spil, hvor kastet er ét af elementerne som for eksempel en ”post”-rute, bliver aftalt, men selve kastet til bagsiden af receiveren sker uden, at noget har sagt ét ord om det.
– Det er et spil, som quarterbacken læser baseret på forsvarsspillerens opdækning, siger Terry Shea til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *