Blog: NFL Pregame Party – 17. runde

Frygten for de store spil
Da Cook åbnede hofterne for at dække Earl Bennett, fik Martellus Bennett lige det ekstra plads til at boltre sig på. Martellus Bennett kiggede tilbage mod sin quarterback – og i samme øjeblik kastede Cutler bolden i retning af Bennett, der justerede kroppen og greb bolden bag sig for touchdown.
– Vi havde aftalt, at “hvis han dækker mig sådan, skal du bare kaste til min bagerste skulder, og så griber jeg bolden”, forklarede Bennett efterfølgende.

Til Bears’ og Bennetts fordel læste han og Cutler opdækningen på samme måde, og det afgjorde kampen på Soldier Field.

VIDEO: SE HER BEARS’ AFGØRENDE ”BACK SHOULDER”-KAST

Ganske atypisk blev “back shoulder”-kastet i den situation sendt i retning af et zoneforsvar, for typisk virker spillet bedst mod mandsopdækning.

For hvis en cornerback dækker receiveren mand mod mand, er der muligheder. For så vil cornerbacken instinktivt frygte at blive brændt for det store spil, fordi han ofte ikke har umiddelbar hjælp bag sig.
– Hvad tænker den defensive back i den situation? ”Bliv ikke slået hen over toppen, bliv ikke slået hen over toppen, bliv ikke slået hen over toppen.” Defensive backs har i årevis fået banket det i hovedet, siger den tidligere Raiders- og Buccaneers-cheftræner Jon Gruden, der nu arbejder for ESPN, til Sports Illustrated.

Udnytter den dybe opdækning
Frygten for den store completion er i de senere år blevet en essentiel del af opdækningen, fordi NFLs quarterbacks har fået stærkere kastearme samtidig med, at wide receiverne – som Calvin Johnson, A.J. Green og Josh Gordon – er blevet større og hurtigere. Det har øget risikoen for flere store spil, men det har samtidig jaget en skræk i livet på NFLs cornerbacks, som især fokuserer på at ikke blive brændt dybt.
– I de sidste ti år er de defensive backs blevet rigtig gode til at forhindre den dybe completion hen over deres hoveder, siger Tim Layden til Draftday.dk.

De gode quarterback/receiver-duoer udnytter i disse år den frygt til egen fordel, og det forklarer, hvorfor vi har set en opblomstring i ”back shoulder”-kastet.
– Quarterbacks, receiverne og trænerne skabte et kast, der udnyttede de defensive backs’ dybe opdækning, forklarer Tim Layden.

For cornerbacken vil i mandsopdækning altid forsøge at følge med receiveren ned af banen og undgå det dybe kast, men det betyder samtidig, at han vender ryggen en smule til quarterbacken – og kastet.

Det giver quarterbacken to muligheder: Hvis receiveren er hurtigere end cornerbacken, vil quarterbacken kaste bolden henover hovedet på de to, fordi han tror på, at hans holdkammerat når forrest og griber den. Men er de lige hurtige, så cornerbacken hænger på receiveren som en tæge på en ryg i en vestjysk bøgeskov, er ”back shoulder”-kastet en oplagt mulighed.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *