Blog: NFL Pregame Party – 16. runde

2. Skal NFL røre ved stængerne?
Forslaget har i de senere uger været omtalt flere gange i amerikanske medier:

Bør NFL indskrænke stængerne, så det bliver sværere at ramme plet på field goal-forsøg?

Umiddelbart kan det lyde besynderligt, at NFL overhovedet skal overveje at foretage så drastiske ændringer på football-banen, men argumentet bag er kontant og klart fra de klummeskribenter, der har bragt tanken på banen:

For aldrig nogensinde har NFLs sparkere været skarpe som nu.

Forud for 16. spillerunde har kickerne været succesrige på hele 86,0 procent af field goal-forsøg (756 af 879), hvilket vil være en ny NFL-rekord, hvis det holder sæsonen ud. Alene i sidste spillerunde var hitraten på hele 91,3 procent – inklusiv de seks field goals og den afgørende 61-yarder, som Baltimore Ravens’ Justin Tucker scorede i mandagens sejr over Detroit Lions.

Og det slutter ikke her. I en sæson, hvor den mytologiske NFL-rekord for længste field goal er blevet slået af Broncos’ Matt Prater, har sparkerne tilsammen scoret på 65,1 procent af alle spark over 50 yards. Til sammenligning var gennemsnittet op gennem 00’erne på 53,0 procent, i 1990’erne på 47,8 procent, i 1970’erne på 21,6 procent og tilbage i 1960’erne på bare 13,1 procent. På fem årtier er gennemsnittet altså femdoblet.

Alt i alt kan ligaen i 2013 – med det nuværende tempo – byde på hele 98 field goals af mindst 50 yards herunder spark af både 64, 61, 58 og 57 yards.
– Det har været en virkelig succesrig sæson – alt i alt – for kickers. Ikke kun i forhold til præcision, men også i forhold til distancen, siger den tidligere kicker hos Tampa Bay Buccaneers, Michael Husted, til Draftday.dk.

Michael Husted er én af dem, der mener, at NFL bør overveje at begrænse feltet mellem målstængerne, som kickerne skal forsøge at ramme i mellem.
– Hvorfor ikke indskrænke stængerne tre til fem fod for at gøre det mere udfordrende?, spørger Husted.

For – lyder argumentet fra flere – det er blevet for let for sparkerne at score, og dermed er field goals blevet mere “automatiske”, end de burde være. Ja, der er stadig den fatale misser i de døende sekunder, som koster sejren, men antallet af gravende brølere bliver færre og færre, viser statistikken.

Og det er tankevækkende, at 13 af de 14 mest præcist-sparkende kickers i NFL-historien er aktive netop nu med Justin Tucker og Vikings’ Blair Walsh helt i toppen.

Siden NFLs fødsel 1920 har der ellers ikke været rørt ved stængerne (hø-hø…), som der altid har været 18 feet 6 inches eller 5,63 meter i mellem. Og hvis der skal foretages en drastisk ændring, er det op til NFLs konkurrence-komitée at stå for den.

Og et medlem af komitéen sagde i sidste uge til The National Football Post, at komitéen tidligere har set på muligheden, men at der dengang kun var lunken support bag idéen.
– Men det kan blive bragt på banen igen. Nogle folk vil helt sikkert have os til at kigge på den, sagde det anonyme medlem.

Michael Husted mener, selvom han selv er forhenværende sparker, at det kan gøre spillet mere spændende, hvis man indskrænker stængerne.
– Trænerne kan alligevel ikke lide at sparke, så det vil måske animere dem til oftere at gå efter den på fjerde down, siger han til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *