Blog: NFL Pregame Party – 10. runde

Wheaton blev hurtigt stoppet
I 2013 har der været flere, markante, negative eksempler på returneringer fra endzonen af kickoffs.

For eksempel returnerede Pittsburgh Steelers’ rookie Markus Wheaton i sæsonpremieren mod Tennessee Titans et kickoff fra fem yards inde i endzonen, men nåede kun 12 yards frem – til Steelers’ syv yard-linje – inden han blev indfanget af Titans’ George Wilson. Altså reelt et tab af 13 yards. I 5. spillerunde returnerede Cleveland Browns’ Greg Little et spark, der var otte yards inde i endzonen. Han nåede kun frem til egen 10 yard-linje, inden han blev nedlagt af to Bills-spillere. Et tab af ti yards.

Fælles for de mange spark, der bliver returneret fra endzonen, er altså, at boldholderen skal skaffe ekstra mange yards for overhovedet at nå minimumsgrænsen i form af 20 yard-linjen. Et spark, der lander otte yards inde i egen endzone, skal således returneres hele 28 yards for overhovedet at nå den grænse. Alligevel er hele 18 – svarende til 62 procent – af de 29 kickoffs, som i de første otte spillerunder nåede så dybt, blevet sendt ud. Kun ni gange knælede boldholderen efter så langt et spark.
– De sparker bolden så dybt, og mange folk rundt omkring i ligaen tager bolden ud fra fem, seks, syv eller otte yards dybde, og du ser mange tacklinger inden for 20 yard-linjen, sagde Washington Redskins’ head coach, Mike Shanahan, tidligere på sæsonen.

Regelændring fik betydning

Der er dog ret logisk, at NFLs kickoff returners er helt vilde efter at returnere bolden fra alle mulige og næsten umulige situationer.

Forud for 2011-sæsonen besluttede NFL nemlig at rykke udgangspunktet for kickoff-”teen” til 35-yard-linjen mod tidligere 30-yard-linjen. Det skete for at eliminere en stor del af de mange kickoffs, som i flere tilfælde resulterede i voldsomme kollisioner og skader, når de to enheder på banen hamrede hjelmene sammen med høj kraft efter mange, mange yards løbende start.

Som man blandt andet så det i et gruopvækkende øjeblik i 2007, hvor Buffalo Bills’ Kevin Everett blev paralyseret og var tæt på at dø, da han på et kickoff tørnede sammen med Denver Broncos’ Domenik Hixon. Everett skadede nakken, blev i siden stand til at gå, men chokket i NFL var enormt og en medvirkende årsag til regelændringen.

Men den regelændring betød også, at NFLs stadig bedre kickere med de fem ekstra yards nu sender flere og flere kickoffs ud af endzonen. I 2010 – året før ændringen – var 16,4 procent af alle kickoffs touchbacks. I 2013 er antallet eksploderet til hele 57,8 procent efter de første otte runder.

Det får spillerne til i højere grad at tage chancen fra endzonen, når chancen endelig er der i en tid, hvor mange i NFL-verdenen hellere så kickoffs helt fjernet for at højne sikkerheden.
– Årsagen til, at så mange return-specialister tager bolden ud, er, at de får for få chancer for at gøre det. På grund af denne tids stemning i NFL presser de citronen på alle de måder, de kan, siger Steve Tasker til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *