Blog: NFL Pregame Party – 10. runde

Mange returneringer fra endzonen
Ifølge Draftday.dk’s undersøgelse – baseret på tal fra Pro Football Reference – har kickoff returners i 2013 returneret hele 349 kickoffs, der nåede endzonen. 708 af alle 1224 kickoffs er endt som touchbacks, fordi bolden enten er blevet ”knælet”, eller fordi den er strøget direkte gennem endzonen. Det giver 516 muligheder for returneringer, og 349 af de returneringer – eller 67,3 procent – er altså kommet fra holdets egen endzone.
– NFLs kick returners returnerer konstant bolden fra fem, seks, syv, otte eller ni yards dybde i endzonen, siger den legendariske NFL-kick returner, Vai Sikahema, til Draftday.dk.

I slutningen af 1980’erne og begyndelsen af 1990’erne var Sikahema én af NFLs bedste kickoff returners, der spillede for fire forskellige hold, og som to gange var i Pro Bowl. Gennem karrieren returnerede han hele 11 kickoffs for touchdowns.
– Da jeg spillede i NFL for 20 år siden, var reglen: Hvis bolden er mere end tre yards inde i endzonen, så lad den være. For procentsatsen i forhold til at få den tilbage til 20 yard-linjen falder for hver yard længere, du kommer ind. Den procentsats har så vidt, jeg ved, ikke ændret sig, siger Sikehama, der nu arbejder for CSN Baltimore, til Draftday.dk.

Det er derfor en skidt tendens, at kickoff returners i dag er så ivrige efter at returnere spark fra endzonen, synes både Steve Tasker og Vai Sikahema. Det samme mener den tidligere president hos Indianapolis Colts, Bill Polian.
– Kickoff returners i hele ligaen bør instrueres i, at de skal blive i endzonen. De vil alle bringe bolden ud nu, sagde Polian for to uger siden til ESPN Radio.

40 procent når ikke 20 yard-linjen

Statistikken viser, at et stort antal kickoff-returneringer ikke når frem til 20 yard-linjen. Draftday.dk’s beregninger afslører således, at hele 141 af de 349 kickoffs, som blev returneret fra endzonen, ikke nåede over den magiske 20 yard-linje. Det svarer til fire ud af ti eller 40,4 procent. Sagt med andre ord taber det returnerende hold altså yards på de kickoffs.
– Det er ikke en høj nok succesrate til at gøre de returneringer til en klog beslutning, siger Steve Tasker, da han bliver præsenteret for Draftday.dk’s statistik.

Det er den tidligere special teams coach i NFL, Mike Stock, enig i. I 18 sæsoner var han koordinator af special teams i ligaen hos Bengals, Chiefs, Redskins, Rams og senest hos Packers i 2009-sæsonen, og han ser i dag et NFL, hvor for mange kickoffs – ifølge ham – bliver bragt ud.
– Udgangspositionen er så vigtig, når du taler om special teams. For mange spark bliver returneret ud af endzonen, siger han i et interview med Draftday.dk.

Han peger på den statistik, han skelede til, da han var træner i NFL, og som ifølge Stock formentligt stadig gælder. Den viste, hvor meget NFL-holdene scorer touchdowns eller field goals baseret på udgangspositionen. Med en udgangsposition på 0 yard-linjen til 10 yard-linjen var det 16 procent, fra 10-yard linjen til 20 yard-linjen var det 22 procent og fra 20 yard-linjen og til 30 yard-linjen var scoringsprocenten 26 procent.

Så da Mike Stock hører, at 40 procent af de returnerede spark ifølge Draftday.dk’s gennemgang end ikke når 20 yard-linjen, er hans svar:
– Det er 40 procent, hvor forsvaret begynder i en stærk udgangsposition. Procentsatsen går i retning af, at angrebet ikke vil score i den situation, fortæller han.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *