Blog: Matt Ryan er NFLs MVP

Matt Ryan har lige nu gang i en fantastisk sæson hos Atlanta Falcons. En sæson, der ikke får nok opmærksomhed, selvom han og angrebet er historisk gode og er på vej til at slå flere milepæle. Han bør få titlen som NFLs MVP – foran blandt andre Dak Prescott, Tom Brady og Derek Carr. Læs her hvorfor i dette blogindlæg om det tætte MVP-race.

————————————————————————————————————————————————————-

Aldrick Robinson, Taylor Gabriel, Justin Hardy, Levine Toilolo, Patrick DeMarco, Josh Perkins og D.J. Tialavea.

Syv små NFL-navne, som de færreste helt almindelige football-fans formentligt havde hørt om inden denne sæson. Faktisk er fire af de syv spillere tidligere undrafted free agents, og ingen af de syv kom ind i NFL som et top 100-valg i draften.

Alligevel bekræfter de syv navne kollektivt, hvor stærk en sæson Matt Ryan har bag center hos Atlanta Falcons i 2016. De syv upåagtede navne har nemlig tilsammen grebet 16 touchdowns eller omtrent halvdelen af de 34 touchdowns, som quarterbacken har kastet i denne sæson.

I en sæson, som, jeg mener, bør give ham MVP-æren, har Ryan nemlig kastet mindst ét touchdown til en NFL-rekord 13 forskellige spillere herunder altså de syv, førnævnte spillere. Det vidner om en passer, der er ekstremt dygtig til at fordele boldene og få meget ud af lidt, selvom han skal kaste til spillere, der er begravet på holdets depth chart – som D.J. Tialavea, der er holdets femtebedste tight end, men som i lørdags spillede sin første NFL-kamp og altså scorede et touchdown. Og det er en evne og en statistik, der i sig selv er meget imponerende.

Men det er langt fra den eneste statistik – eller årsag til – at Ryan i år har leveret på et MVP-værdigt niveau.

Fjerdebedste snit i et halvt århundrede
Mindst lige så imponerende er det, at Ryan i denne sæson har snittet utrolige 9,26 yards pr. kast. Det er det højeste snit siden Kurt Warners 9,88 yards i år 2000 – og det fjerdehøjeste gennemsnit i 46 år daterende tilbage til AFL/NFL-sammenlægningen i 1970. De 9,26 yards pr. kast er intet mindre end en hel yard mere, end nummer to på listen i 2016 (Tom Brady) netter på sine kast.

Forud for 17. spillerunde har Matt Ryan samtidig NFLs højeste passer rating af 115,5 point – som oven i købet er den femtehøjeste rating gennem tiderne. Fem spillere har som Ryan tidligere i NFL-historien nettet en rating af mindst 115 point, og fire af de fem – Aaron Rodgers (2011), Peyton Manning (2004, 2013) og Tom Brady (2007) blev siden NFLs MVP. Kun Nick Foles (2013) fik ikke hæderen, men det gjorde Manning til gengæld i det år.

Ryan er samtidig i 2016 i top tre i completion percentage (69,5 procent) og yards pr. kamp – (308) og har NFLs højeste touchdown percentage (6,8 procent). Og så besidder han ifølge Pro Football Focus en passer rating af hele 136,9 point på dybe kast (plus 20 yards) – bedst i NFL . For det er bestemt ikke fordi, at Ryan kaster sikkert og lader receiverne gøre arbejdet. Hans gennemsnitlige kast er i denne sæson fløjet hele 9,3 yards gennem luften – tredjelængst i NFL. Men trods de generelt mange lange og per definition mere usikre kast, rammer Ryan altså ofte præcist og har kun fyret syv interceptions af på små 500 kast.

Men én ting er de personlige statistikker, noget andet er det faktum, at Matt Ryan har anført NFLs mest potente offensiv i 2016 – og ét af historiens bedste angreb.

Scorer på et historisk højt niveau
Med én runde igen har Falcons snittet 33,5 point pr. kamp – klart bedst i NFL og i gennemsnit hele 4,5 point bedre end nummer to. Men Falcons har også snittet 6,61 yards pr. offensivt spil – hvilket er femtebedst i NFL siden 1970. En statistik, der ikke har fået meget opmærksomhed, men som i sig selv er meget, meget bemærkelsesværdig og imponerende. Og ifølge ESPN Stats & Information scorer Falcons på 52,4 procent af alle angrebsserier – bedst i NFL og næstbedst i hele ligaen de seneste 15 år. Igen: Atlanta Falcons’ angreb anno 2016 kan måle sig med historiens bedste, og det er ikke mindst Ryans skyld.

En MVP er i sagens natur den mest værdifulde spiller i ligaen, og især én statistik bevidner, hvor vigtig Ryan har været for Falcons i 2016.

For Atlanta har især i kraft af Ryans præstationer bragt sig i position som NFCs p.t. andetseedede mandskab med 10 sejre i 15 kampe. Successen er nemlig kommet på trods af, at forsvaret i denne sæson har hørt til i NFLs tunge ende.

Forsvaret har efter 15 kampe tilladt hele 374 point, men alligevel har Falcons altså vundet 10 kampe, fordi Ryan generelt har overkommet de til tider enorme defensive kvaler. Siden 1940 har kun ét hold (Denver Broncos i 2013) tilladt så mange point efter 15 kampe og nettet flere sejre end Falcons. Og i halvdelen af de 10 Falcons-sejre i 2016 scorede modstanderne mindst fire touchdowns – alligevel vandt Falcons, fordi Matt Ryan og Co. i sidste ende satte flere point på tavlen. Et klart bevis på Ryans værdi for Falcons.

Selv i nederlagene har Atlanta snittet 24,2 point pr. kamp, hvilket er flere point, end 20 NFL-hold har snittet i alle (!) deres kampe i denne sæson.

Har mødt NFLs bedste forsvar

For Ryan har generelt leveret – selvom holdet har tabt fem kampe. Hans passer rating i de fem nederlag er i alt på hele 95,2 point, han har kastet otte touchdowns og fire interceptions, og han har snittet 8,27 yards pr. kast – stadig bedst i NFL. Det kan samtidig være misvisende at bedømme quarterbacks ud fra antallet af sejre (eller nederlag) – det er i hvert fald ikke altafgørende. Bedste eksempel på det? Brock Osweiler.

Den detroniserede Texans-quarterback har vundet 13 af 21 kampe som starter i NFL. Men de sejre er hovedsageligt kommet takket være et stærkt Denver-forsvar (i 2015) og et ligeledes stærkt Houston-forsvar (i år). For Osweiler har selv været så middelmådig, til tider svag, at han de seneste to år har nettet en rating, der er svagere end Blaine Gabberts, Case Keenums og Johnny Manziels ratings for perioden.

Og for eftertiden har Osweiler en sejr mod Jacksonville i 15. spillerunde at prale af, selvom Osweiler kastede to interceptions og blev bænket til fordel for Tom Savage, der siden førte Texans til sejren. Men fordi Osweiler formelt startede kampen, fik han sejren i historiebogen. Man skal altså se på nederlagene og sejrene individuelt for at bedømme, hvor stor en præstation eller fiasko det er.

Matt Ryan lavede for eksempel den 4. december i 29-28-nederlaget til Kansas City Chiefs en brøler, da han på en two point-conversion kastede bolden i favnen på Chiefs’ Eric Berry, der returnerede bolden for de to afgørende point, der gav Chiefs sejren. Men forinden havde Ryan ført Atlanta op af banen på dét, man troede ville være en afgørende 10 spil-, 80 yards-lang touchdown-serie. Bør Chiefs-brøleren koste i sidste ende? Ja. Er de fem nederlag et minus? Ja. Men sat i de rette forhold er de minusser slet, slet ikke store nok til at hindre ham i at få titlen som ligaens mest værdifulde spiller. Og Falcons er altså trods alt stadig NFCs næstbedste hold.

Trumfen, der kun booster Matt Ryans imponerende tal, er dog, at han ifølge Football Outsiders har mødt sværere modstandere, end nogen anden quarterback i NFL har mødt i 2016. Ifølge statistik-sitets udvidede beregninger har Falcons’ modstandere – samlet set – haft de bedste forsvar i NFL. Blandt de stærke forsvar, som Matt Ryan har stået over for, tæller seks opgør mod top 10-forsvar hos Football Outsiders. Nemlig Broncos, Seahawks, Cardinals, Chiefs og Buccaneers (to gange).

Alene det faktum er i min optik essentielt for Matt Ryans MVP-kandidatur. Ikke alene har han leveret én af de statistisk set bedste sæsoner fra en quarterback gennem tiderne. Han har også gjort det mod den hårdeste samling forsvar, som et hold har mødt i år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *