Blog: League of Denial anno 2014?

NFL har stadig et problem med hjernerystelser og muligheden for at holde en spiller, der har slået hovedet alvorligt, ude af en kamp. Det viser det seneste eksempel fra ligaen.


Fredag blev det annonceret, at San Diego Chargers’ safety Jahleel Addae var blevet diagnosticeret med en hjernerystelse efter Thursday Night-kampen mod Denver Broncos. Meldingen i sig selv er ikke usædvanlig for NFL, men derimod er konteksten interessant.

Den første problematik består i, at Addae selv umiddelbart efter kampen nægtede at have fået en hjernerystelse og sågar hævdede at have bestået de undersøgelser, ligaen har implementeret for at højne spillernes sikkerhed på langt sigt.

En hjernerystelse er nemlig slem, men en dobbelt hjernerystelse – et hårdt slag til hovedet fulgt af endnu et – er eksponentielt værre.
Og det er netop sådan en, Jahleel Addae har bragt sig selv i fare for, da han har fortsat kampen, vel at mærke med grønt lys fra sit hold og NFL. Måske er den endda allerede blevet en realitet.

Blev ør i hovedet
For hvis man har set de to situationer fra kampen, er det tydeligt, at Addae på begge spil som minimum bliver godt ør i hovedet. I første omgang falder han om på banen, og i efterspillet, der følger det andet sammenstød, står han fuldstændig desorienteret på banen og rækker armene forsigtigt frem.

Og nu er det konstateret, at han har fået en hjernerystelse. Men kom den efter det første eller det andet hit? Og hvorfor blev det ikke opdaget? Var Addae blevet clearet, kunne Chargers og NFL selvfølgelig fraskrive sig ansvaret, men det havde måske alligevel ikke været så nemt, hvis man tager en anden af ugens begivenheder i betragtning.

Først var det nemlig running back Jamaal Charles, der af Kansas City Chiefs blev hevet ind til endnu en undersøgelse for hjernerystelse. Efter at have spillet videre oven på et hårdt sammenstød, kunne Charles fortælle, at han havde oplevet lysblink for øjnene, men på trods havde fortsat sin indsats.

LÆS: NFLs onde hovedpine

Chiefs-træner Rich Burkholder hævder at have clearet ham, men de oplevelser, running backen har haft i resten af kampen, er kendte symptomer på hjernerystelse.

Jamaal Charles blev clearet i tirsdags efter opfølgende tests, og måske bliver der aldrig stillet yderligere spørgsmålstegn ved hans sag. Men det er en smule belejligt for Kansas City Chiefs, at deres bedste offensive kort, der åbent har erkendt, at han ikke har lyst til at udgå med en hjernerystelse igen efter slutspilsnederlaget til Indianapolis Colts, bliver clearet til at spille videre i en kamp mod de i tabellen nærmeste divisionsrivaler. Og efterfølgende bliver dobbelttjekket og får lov at fortsætte til at hjælpe Chiefs, der lige nu er i en tæt division, hvor holdet stadig har masser af muligheder for at nå i det forjættede land kaldet playoffs.

Chargers’ integritet udfordret
At Jamaal Charles og Jahleel Addae ikke har den samme genetiske sammensætning er ganske givet. Og hvor mange hjernerystelser – kendte og ukendte – de har lidt af i løbet af deres high school- college og NFL-karrierer, er nok svært præcist at få svar på. Men når Charles, som i hvert fald har en relativt nylig historie med hjernerystelser, støder sammen med Brandon Flowers som i søndags og selv melder om bekymrende symptomer, bør det løfte et par øjenbryn. Og når Addae får først ét hit til hovedet, der ser brutalt ud, men til trods får lov at spille videre for blot at modtage endnu et stort hit, og så alligevel ikke bliver hevet ud, bør man næsten rejse sig af stolen.

For ligesom Chiefs’ interesser med at holde Charles på banen i et divisionsopgør kan have spillet en rolle, kan man også udfordre Chargers’ integritet, når det gælder spillernes ve og vel. Ganske vist dobbelttjekker de Addae fredag og konstaterer hjernerystelsen, og om han spiller videre i næste uge er tvivlsomt. Men mon ikke de har lagt mærke til, at de var i gang med et opgør mod den største divisionsrival, og at der var brug for alle mand, hovedskader til trods? Og de har sikkert også været opmærksomme på, at der efter torsdagskampe venter en længere pause, hvor man kan komme sig efter en hjernerystelse.

Selvfølgelig kan begge hold have været naive og reelt troet på, at spillerne var fit til at fortsætte, men i en liga, der har haft så meget turbulens omkring hovedskader, bør man måske være på den sikre side. CTE (Chronic Traumatic Encephalopathy) er en lidelse, hvor spillere, der lider af den, i værste tilfælde ikke kan huske ugedagene længere eller begår selvmord. NFLs manglende lyst til at anerkende, at football og de mange slag mod hovedet, det medfører, er en af hovedårsagerne til at man udvikler CTE blev en udfordring, da bogen League of Denial udkom i 2013 og afslørede henholdsvis ligaens passivitet og sågar dens aktivitet i at forhindre viden om hjernerystelser og deres følger.

Og at ligaens samt holdenes moralske kompas til tider peger i mærkelige retninger, som det aktuelt er tilfældet i sagerne om spillere, der udøver hustruvold, sår blot yderligere tvivl om, hvorvidt det er sejre på kontoen eller sunde NFL-pensionister, der vægter højst.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *