Blog: Hvad nu, 49ers?

Med fyringen af Jim Harbaugh står San Francisco 49ers nu i et svært dilemma. Holdet kan forfremme en assistenttræner til head coach-jobbet eller finde træneren udefra. Men især ét af valgene kan få negative konsekvenser.


San Francisco 49ers har allerede stærke kandidater internt i organisationen, der kan afløse Jim Harbaugh som head coach, efter at den kontroversielle træner natten til mandag blev fyret.

I defensiv koordinator Vic Fangio og ikke mindst defensive line coach Jim Tomsula har 49ers nemlig to trænere, der ifølge en lang række mediekilder er parate til at rykke op i hierarkiet og blive en dygtig eller måske – mener nogen – ligefrem fuldgod erstatning for Harbaugh.

Det er usædvanligt, at et hold allerede har to kandidater, som kan komme i betragtning til cheftrænerjobbet hos selvsamme hold. Normalt bliver en træner fyret, fordi holdet skuffer fælt, og skylden for skuffelsen rammer også assistenttrænerne. Men i tilfældet 49ers har holdet nærmest fyret Harbaugh på trods af imponerende præstationer på banen, der har budt på tre NFC-finaler i fire sæsoner i San Francisco. For Harbaugh er sendt på porten på grund af hans person, der førte til en massiv kontrovers internt i topledelsen og absolut ikke på grund af resultaterne.

Derfor er assistenttrænerne Fangio og Tomsula ikke plettede af fyringen, og begge kan derfor bejle til det attraktive job.

Boede i sin Cadillac
Men spørgsmålet er, om 49ers så også vil tage den ”lette” løsning og rykke én mand op, eller om holdet vil finde afløseren uden for huset? For der kan tales både for, men så sandelig også imod hver af de mest oplagte kandidater.

Jim Tomsula er en meget, meget populær mand internt hos 49ers, og både spillere og ejer Jed York siges at have et meget godt øje til den 46-årige træner med det store, sorte overskæg, der mere ligner en lastvognschauffør end en NFL-træner. Han har arbejdet sig op fra ingenting – og var engang så vild efter at være footballtræner på selv et lavt college-plan i North Carolina, at han boede og sov i sin bil, mens familien boede hos familiemedlemmer i Florida. I den røde Cadillac, der en periode var hans hjem, boede også familiens hund og kat, som Tomsula måtte have med sig.

Det kan man kalde et football-hjerte, der vil noget. Siden steg manden, der kalder sig selv for ”Jim Nobody from Nowhere”, i graderne og kom for syv år siden til San Francisco, hvor han siden har været en væsentlig del af holdets succesår.

LÆS: Blog: Derfor er Harbaugh færdig hos 49ers

Tomsula er ekstremt passioneret, entusiastisk og frem for alt en dygtig træner, hvilket det faktum, at han som den eneste i organisationen har overlevet hele tre trænere, Mike Nolan, Mike Singletary og Jim Harbaugh, vidner om.

Samtidig har han angiveligt et stærkt forhold til både forsvarsspillerne og angrebsspillerne og er tit en højtråbende, super energisk indpisker på sidelinjen. Han er indgrebet af en ”player’s coach”. I 2010 – efter at 49ers havde fyret Mike Singletary før sidste spillerunde – tog Tomsula over, og spillerne kvitterede ved at spille hårdt og aggressivt i en flot 38-7-sejr over Arizona, der tydeligt viste, hvor populær Tomsula er. Efter kampen råbte flere spillere i omklædningsrummet, at York skulle ansætte Tomsula permanent, men jobbet gik i stedet til Jim Harbaugh.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *