Blog: Hvad afgør om en QB kommer i Pro Bowl?

Når man regner i Pro Bowls er tre touchdowns lig to interceptions, og det er meget sjovere at hedde Brady end Kaepernick. Læs hvorfor i Andreas Madums seneste analyse.


Vi nærmer os med hastige skridt den tid på året, hvor NFL offentliggør, hvilke spillere, der får æren af at spille i ligaens årlige all-star-kamp, Pro Bowl.

I den forbindelse havde jeg for nyligt en diskussion med en af mine gode venner, der med et beundringsværdigt engagement forsøgte at overbevise mig om, at Dallas Cowboys’ quarterback Tony Romo er selvskrevet til at vinde en tur til Arizona, hvor kampen afvikles.

Jeg var uenig. Ikke fordi Romo har været dårlig, men snarere fordi jeg umiddelbart vurderede, at flere andre har været bedre.

Særligt mener jeg ikke, at man kan øge Romos ”Pro Bowl-score” på grund af, at han har spillet med en skadet ryg. Selvfølgelig er det stærkt at kæmpe videre med to brækkede knogler i ryggen, men mon ikke, at andre quarterbacks også har skader, der generer dem i et eller flere aspekter af deres spil? 

Samtalen udviklede sig derfor til at handle om, hvilke faktorer, som reelt betyder noget for, hvilke quarterbacks, der hædres med en plads i Pro Bowl.

Dette indlæg er dedikeret til netop det spørgsmål – dog desværre uden at komme nærmere ind på om spillere, der kæmper videre med alvorlige skader, bliver belønnet som følge heraf. Dertil er mit data ikke tilstrækkelig detaljeret.

Kort fortalt vil jeg bruge statistik fra tidligere sæsoner til at sige noget om, hvilke quarterbacks, der sandsynligvis bliver valgt til Pro Bowl i indeværende sæson.

Tallene tyder på, at det bliver Aaron Rodgers, Andrew Luck, Peyton Manning, Russell Wilson, Ben Roethlisberger og Tom Brady, som i første omgang opnår hæderen i år.

Dermed bliver Romo og Drew Brees forbigået.

Men begge har formentlig en god chance for at komme til Arizona alligevel, idet en eller to af de seks førstnævnte quarterbacks formentlig skal spille i Super Bowl, hvilket medfører et automatisk afbud til opvisningskampen.

Og dermed kan der blive plads til f.eks. Romo. Hvis han da ikke selv er i Super Bowl.

Data

Mit udgangspunkt er NFL-sæsonerne i perioden 1982-2013. For hver enkelt sæson har jeg statistik for quarterbacks, der har startet mindst otte kampe.

Det vil sige, at hvis en quarterback f.eks. starter mindst otte kampe i både 2013 og 2012, så har jeg en observation for denne spiller i både 2013 og 2012. Den tidligere Packers-, Jets- og Vikings-starter Brett Favre optræder således hele 19 gange i data.

I alt har jeg 942 observationer fordelt på 220 forskellige quarterbacks.

For hver observation i data har jeg information om en række ting, herunder kampe startet, kampe vundet, kaste- og løbestatistikker samt hvorvidt spilleren blev valgt til Pro Bowl.

Det tillader, at jeg foretager en simpel statistisk analyse, hvor jeg forklarer Pro Bowl-udvælgelser på baggrund af de øvrige informationer.

Hvis der tilfældigvis er en læser eller to, der er glade for statistik og økonometri, så kan jeg kort nævne, at jeg benytter en simpel lineær sandsynlighedsmodel (men jeg har også undersøgt om ikke-lineære effekter er tilstede), der tager højde for evt. konstante, quarterback-specifikke effekter. Sidstnævnte vender jeg tilbage til senere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *