Blog: “Gate”-sager alvorlige og pinlige

“Noisegate” og “Textgate” har fået deres afslutning, men med hver deres konsekvenser til følge. Den ene forseelse var alvorlig, den anden var mest af alt bare pinlig.

To af de tre “Gate”-sager har fået deres afslutning.

NFL offentliggjorde mandag, at Cleveland Browns’ general manager Ray Farmer er suspenderet fire kampe for at have sendt sms’er til kollegaer på sidelinjen under kampene med forslag til blandt andet spilkald – et brud på NFLs regelsæt. Samtidig er holdet idømt en bøde på en kvart million dollars for sagen kendt som “Textgate”.

Og en halv time senere blev det offenliggjort, at Atlanta Falcons mister et femterundevalg i 2016-draften og får en bøde på 350.000 dollars for “Noisegate” – sagen, hvor holdet har hævet lydniveauet i The Georgia Dome ved på ulovlig vis at have pumpet støj ind i arenaen via lydsystemet.

To spektakulære sager, der dog har hvert deres følger og alvor.

“Noisegate”-skandalen er – efter min mening – en større sag, end opmærksomheden mod den har indikeret. Der har nemlig været forbavsende lidt mediedækning sagen om den kunstige støj.

Pinligt for McKay
Hvorfor har flere ikke omtalt “Noisegate”? To forklaringer står lige for: For det første er Atlanta Falcons i den tunge ende af NFL-hold og har været det i et par år, og derfor har sagen for mange vel nærmest syntes ligegyldig. For de har jo tabt alligevel, kunne man sige – snyd eller ej.

For det andet indrømmede ejer Arthur Blank kort efter, at sagen “breakede”, at holdet havde snydt med støjen, og derfor tog det reelt luften ud af mediernes aggressivitet. Der var ikke rigtigt noge at afsløre, for Blank havde – klogt nok – lagt sig fladt ned og sagt undskyld.

Det gør dog ikke sagen mindre væsentlig og alvorlig.

For det er i min bog en alvorlig sag, når man pumper støjniveauet i vejret på kunstig vis, fordi det har en direkte indflydelse på præstationerne på banen. Ja, der er allerede larmende i “The Georgia Dome”, men ved at sende kunstig lyd ind i arenaen har Falcons potentielt distraheret – for eksempel – modstandernes offensive linemen, der ikke har kunnet høre quarterbackens signaler tydeligt eller hans snap count.

Hvis det sker på en afgørende serie og fører en “false start”-kendelse eller et skidt afsæt ud af starthullerne for en venstre tackle med sig, har det givet Atlanta-forsvaret en vigtig fordel. Ikke en afgørende fordel, men potentielt nok til at stoppe en angrebsserie.

Vi ved naturligvis ikke, om det har været sådan – om præstationerne på banen er blevet påvirket af snyderiet (eller om “silent snap counts” har minimeret betydningen). Men det er underordnet. Pointen er, at Falcons-organisationen har haft til hensigt at snyde og derved fået en større gevinst ud af det. Om snyderiet har hjulpet, har ingen betydning.

Oven købet er sagen ekstra pinlig, fordi president Rich McKay nu er suspenderet fra NFLs konkurrence-komité. Han har reelt ansvaret for Falcons’ stadion-anliggender – og har altså også ansvaret for “Noisegate” – om han kendte til sagen eller ej (det tror NFL ikke, at han gør). Det er flovt for McKay, at hans hold snyder under hans vagt samtidig med, at han i NFL-sammenhæng arbejder med at sikre, at reglerne er de bedste og bliver overholdt.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *