Blog: Er Gronk hemmeligheden bag Bradys succes?

Er Rob Gronkowski hemmeligheden bag Tom Bradys succes efter en skidt sæsonstart? Få svaret i denne blog, der går tæt på den store tight end fra New England med den gigantiske griberadius.


Efter en sløj start på sæsonen er New England Patriots i dén grad kommet efter det. Især kasteangrebet, anført af Tom Brady har bevist, at kritikerne tog fejl, når de efter fire kampe dømte quarterbacken færdig.

Siden fjerde spillerunde har Brady gennemsnitligt nettet 119,92 i passer rating, hvilket kun overgås af Aaron Rodgers fra Green Bay Packers, der har en gennemsnitlig rating på 121,65 for samme periode. Imponerende stats for en mand, der ellers ikke var spået at have de imponerende tal foran sig i en alder af 37.

Ligeledes har Brady i perioden også vist sig at være noget mere effektiv, når det kommer til at sætte point på tavlen. Hvor han i patrioternes første fire kampe kun kastede ét touchdown i hver af disse kampe, har han i de seneste fem kastet for følgende: to, fire, tre, fem og fire. I opgøret mod Cincinnati Bengals, der blev et vendepunkt for holdet i kritikernes øjne, kastede Brady ”kun” to touchdowns. Her havde Patriots dog en stærk præstation på løbeangrebet og i forsvaret, ligesom det faktum at holdet var foran hele kampen kan have gjort dem mindre aggressive på kastet.

Overordnet set har det dog ikke været løbeangrebet, der har været Patriots’ force i 2014, hvor blot tre scoringer er faldet langs jorden og gør at holdet rangerer som nummer 29 på dén statistik. Og i de resterende kampe siden fjerde runde har nummer 12, uden stor hjælp fra løbet, taget holdet på sine skuldre. I kampe med 50, 63, 122 og 66 løbeyards har Brady kastet for henholdsvis 346, 260, 365 og 332 yards. Men har Brady gjort det alene?

Nummer 87 er tilbage
Det åbenlyse svar er, at det har han selvfølgelig ikke. Football er en holdsport, og det kræver 11 mand at flytte bolden. Men i nutidens NFL, hvor fokus i højere og højere grad er på quarterbacken, ville mange være tilbøjelige til at sige, at Brady bør modtage den største hæder for Patriots’ offensive succes. Især når man tager højde for, hvor mange gange man har set Patriots-receivere tabe bolde, der lå i favnen på dem.

At Brady er en god quarterback er der ingen tvivl om. Ingen leverer på det niveau, han har gjort i så mange år, uden at have evnerne. Men så store svingninger i præstationen fra de første fire kampe og til de seneste fem har som regel en årsag. Og ifølge mig har den årsag meget at gøre med tight end Rob Gronkowski.

Gronkowski sad ude i store dele af sidste sæson. Først efter en rygoperation, hvor han gjorde comeback sent i oktober, men herefter sluttede sæsonen tidligt for den store tight end, da han rev både ACL og MCL over i knæet mod Cleveland Browns den ottende december 2013.

Inden starten på 2014-sæsonen havde ”Gronk” altså kun spillet syv kampe, heraf seks fra start, og man kunne nemt argumentere for, at den vigtige offensive brik i Patriots-angrebet var lidt rusten.

Hans tal i de første fire kampe er heller ikke imponerende, da han i alle kampe har grebet fire bolde eller mindre for 44 yards eller derunder i disse kampe. Han greb ganske vist touchdown-kast i tre af kampene, men i første opgør mod Dolphins blev der kastet i retning af ham hele 11 gange.

Siden den store opvågning hos Patriots-angrebet mod Bengals har Gronkowski til gengæld spillet en stor rolle ved i denne periode at have grebet 36 bolde for 517 yards.
Hvor Brady i første kamp forgæves kiggede til Gronks side 11 gange for fire completions og herefter holdt igen med at kigge mod nummer 87 i de tre følgende opgør, fandt de to igen rytmen fra femte spillerunde og frem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *