Blog: Det mest og mindst attraktive job

Der er fortsat fire ledige NFL-jobs. Jacob Nørtov giver her sit bud på, hvilket job der er det mest og mindst attraktive.
Kandidaterne er som altid mange, og de samme navne bliver typisk sat i forbindelse med flere af de ledige jobs. Spørgsmålet er bare, hvilket job der er det mest attraktive, og hvilket der er det mindst attraktive.

Det giver jeg mit bud på herunder, hvor jeg også giver dig navnet på den kandidat, der er lige nu er det varmeste emne til stillingen.

1. Detroit Lions
Jobbet som cheftræner for Lions er min optik det absolut mest attraktive, og ingen af de fem andre nuværende åbninger når det til sokkeholderne. Offensivt er Lions nemlig loadet med quarterback Matthew Stafford, wide receiver Calvin Johnson og running back Reggie Bush, og en offensiv strateg vil kunne få alverden ud af de talenter. Defensivt har Lions opgraderet heftigt de seneste år og har en af ligaens mest dominerende forsvarslinjer anført af defensive tackle Ndamukong Suh. Læg dertil at general manager Martin Mayhew i sin tid som ansvarlig for sammensætningen af truppen har været dygtig til at tilføje unge talenter, og derfor er der grund til at tro, at Detroits trup også i de kommende år vil blive forbedret. Lions har desuden et top 10-valg i den kommende draft, hvor de allerede her vil kunne opgradere truppen.

Bedste bud på ny head coach: Ken Whisenhunt
Fem navne har tidligt været i spil men flere kan allerede stryges fra listen. Lovie Smith og Bill O’Brien synes at være på vej til andre ledige stillinger, mens Stanfords David Shaw har udtalt, at han ikke er på udkig efter nyt job lige nu. De sidste to er San Diego Chargers’ offensive koordinator Ken Whisenhunt og Cincinnati Bengals’ ditto Jay Gruden. Mit bud af de to er Whisenhunt, fordi han har erfaring fra et tidligere head coach-job (Arizona Cardinals) og har været instrumental i forvandlingen af Philip Rivers hos Chargers. Og hvis der er noget, som Lions har brug for, er det en træner, der kan maksimere Staffords talent. Outsider kan være defensive strateger som Todd Bowles, Ray Horton og Mike Zimmer.

2. Tampa Bay Buccaneers
Ved første øjekast ser jobbet som cheftræner for Bucs ikke super attraktivt ud, men går man lidt mere i dybden, er der faktisk masser af plusser. Først og fremmest vil en ny head coach blive ansat samtidig med en ny general manager, og det giver formentligt arbejdsro i de første tre sæsoner. Dernæst er Bucs’ trup langt stærkere end de blot fire sejre, Greg Schiano fik ud af holdet i år. Det bageste forsvar er måske NFL’s bedste med cornerback Darrelle Revis og safeties Dashon Goldson og Mark Barron, og linebacker Lavonte David er en af ligaens mest undervurderede på sin position. Læg dertil en talentfuld, dog skadet defensiv linje, med Gerald McCoy i spidsen. På angrebet viste quarterback Mike Glennon nok (19td, 9int) til at få en chance som starter, og Bucs kan bygge op omkring ham og en solid gruppe af running backs. Bucs vælger som nummer syv i årets draft og får muligheden for at vælge en impact spiller.

Bedste bud på ny head coach: Lovie Smith
Den tidligere Chicago Bears-træner er et meget, meget varmt navn til at efterfølge Schiano, og det vil være et rigtig godt valg. Smith er dybt respekteret og arbejdede fra 1996-2000 for Bucs under den meget populære Tony Dungy, så i Smith vil Bucs få en træner, der kender organisationen og lokalområdet. Smith forventes at ville tage den anerkendte quarterback guru Jeff Tedford med sig som offensiv koordinator, og han vil kunne accelerere udviklingen af Glennon eller en nyvalgt quarterback.

Update: Bucs har siden hyret Lovie Smith som ny head coach

3. Houston Texans
Texans nåede slutspillet i både 2011 og 2012 men underpræsterede enormt i denne sæson, og holdet er væsentligt bedre end de 14 nederlag, som de lukkede året med. På angrebet er der erfarne profiler som wide receiver Andre Johnson og running back Arian Foster, og den offensive linje er ganske solid. Houston mangler selvklart en quarterback, men et af de helt store plusser er, at Texans vælger som nummer et i den kommende NFL Draft, og en ny head coach kan vælge lige præcis den college quarterback, der passer til hans system. På forsvaret har Texans en stærk kerne med defensive end J.J. Watt og linebacker Brian Cushing samt en solid secondary med upcoming safety D.J. Swearinger og cornerbacks Johnathan Joseph og Kareem Jackson.

Bedste bud på ny head coach: Bill O’Brien
Meget tyder på, at O’Brien i løbet af få dage vil blive præsenteret som ny cheftræner for Houston Texans. O’Brien har de seneste to år været head coach for Penn State Nittany Lions, hvor han høstet stor anerkendelse for sit arbejde i en svær periode i universitets historie. Den angrebsivrige O’Brien har ikke erfaring som cheftræner på NFL-niveau men var i en årrække offensiv koordinator og play caller for New England Patriots, med hvem han i 2011 nåede Super Bowl. Der er næppe tvivl om, at O’Brien vil være et godt match for Texans, der specielt på angrebet har brug for mere uforudsigelighed, end det Gary Kubiak stod for.

Update: Texans har som ventet hyret O’Brien som ny head coach

4. Minnesota Vikings
Vikings håber at have en ny cheftræner på plads inden Senior Bowl i januar, men general manager Rick Spielman ønsker mest af alt at finde den rette mand til jobbet. Den der overtager fra Leslie Frazier får dog en middelmådig trup at arbejde med, og Vikings skal desuden spille på TCF Stadium de næste to sæsoner, inden de i 2016 er klar til at indtage deres nye, store stadion. Det betyder, at erfarne trænere med et ønske om kortsigtet succes formentligt vil vende tommelfingeren nedad, mens yngre trænere med en langsigtet udviklingsplan kan være mere interesserede, fordi de vil få en vis arbejdsro de kommende år omstændighederne taget i betragtning. Angrebet har en superstjerne i running back Adrian Peterson men mangler i den grad en quarterback, og forsvaret risikerer at miste profilen defensive end Jared Allen til free agency. Alt i alt er der på den korte bane ikke lys for enden af tunnellen men på den lange bane, er der rigtigt interessante perspektiver i Vikings.

Bedste bud på ny head coach: Dan Quinn
Quinn har haft stor succes som defensiv koordinator for Seattle Seahawks og kan være lige præcis den mand, som Spielman og ejer Ziggy Wilf ønsker skal bygge deres hold op. Quinn har aldrig tidligere været head coach på college- eller NFL-niveau, men han har masser af erfaring fra assistentjobs i NFL. Samtidig er det et plus, at han kun er 43 år, og hans baggrund er et fleksibelt 3-4 forsvarssystem. Vikings vil nemlig bevæge sig væk fra det Tampa-2 forsvar, som de har haft siden 2005, og et hybrid-system – som Spielman er fan af – ligger formentligt i kortene.

5. Washington Redskins
Redskins burde være et af de mest attraktive jobs, men det er det efter min mening ikke. Det kræver sin mand at arbejde under karismatiske Dan Snyder, der giver sine trænere kort snor og ikke er bange for at lave vilde handler og risikable signings, der påvirker sammensætningen af truppen. Samtidig vil general manager Bruce Allen træffe beslutninger omkring personel, hvilket giver mindre råderum til en ny cheftræner. Og så mangler Redskins deres førsterundevalg i år på grund af Robert Griffin III-handlen, og det er et valg de godt kunne bruge på en trup med mange huller. Redskins risikerer desuden at miste flere profiler London Fletcher (karrierestop), Brian Orakpo (FA), DeAngelo Hall (FA) og Santana Moss (FA).

Bedste bud på ny head coach: Art Briles, Greg Roman
Det er et skud i tågen, men Snyder vil ikke være bange for at hoste op med en klækkelig lønforhøjelse til Briles, der hos Baylor tjener godt fire millioner dollars om året. Hvad der taler for Briles er, at han trænede RG3 hos netop Baylor, og hvis der er noget som Snyder har brug for, så er det en træner, der kan udvikle og tage vare på Griffin III. Hvis ikke det bliver Briles, kunne San Francisco 49ers’ offensive koordinator Greg Roman være et oplagt bud. Han har erfaring med en mobil quarterback – Colin Kaepernick – og lægger vægt på et power løbeangreb, som Redskins i årevis har været kendt for at praktisere.

Update: Redskins har ansat Jay Gruden som ny head coach

6. Cleveland Browns
På mandagens pressemøde blev Browns’ ejer Jimmy Haslam spurgt af en lokal journalist, om han kunne garantere holdets fans, at organisationen ikke bliver ledet af “The Three Stooges”, og det siger meget om tilliden til Browns’ ledelse. Godt nok har Cleveland 10 valg i den kommende draft, men holdet har masser af mangler – vigtigst på quarterback – så det er ikke et job, hvor der er udsigt til øjeblikkelig succes. Det kan skræmme emner, der håber på slutspil allerede i 2014, og det store spørgsmål er, hvor lang tid en franchise – der ikke har været i slutspillet siden 2002 – i virkeligheden vil give en ny mand chancen for at opbygge holdet. For den nye cheftræner må forholde sig til, at Haslam og Joe Banner fyrede deres seneste head coach efter blot 352 dage…

Bedste bud på ny head coach: Josh McDaniels
Jeg er ikke sikker på, at McDaniels er interesseret i Browns-jobbet, men han er lige nu det allerbedste bud. McDaniels kommer selv fra Ohio og hans far er en legendarisk high school coach i staten, og samtidig er Browns’ general manager Michael Lombardi en stor fan af McDaniels. Cleveland er på udkig efter en angrebsorienteret træner, men hvad der taler imod, at det bliver McDaniels er perspektiverne på kort sigt. Efter fiaskoen som cheftræner for Denver Broncos kan New England Patriots-koordinatoren være interesseret i et job, hvor der er udsigt til hurtig succes, og det kan blive svært hos Browns. Samtidig har to tidligere Bill Belichick-assistenter, Romeo Crennel og Eric Mangini, ikke just haft succes som cheftrænere for Cleveland…

Update: McDaniels har selv trukket sig som kandidat til Browns-jobbet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *