Blog: De sidste tanker før Super Bowl

 

De kender hinanden – og hvad så?
Der er skrevet millioner af ord verden over om Jim og John Harbaughs og deres møde i Super Bowl.

Blandt andet har man kunne læse, at de to kender hinanden så godt, at de få svært ved at overraske hinanden i Super Bowl. Og man har kunnet høre, at John Harbaugh hjalp Jim Harbaugh, da lillebror var hos Stanford, med gode råd om taktikken og systemet (omtrent samme system som 49ers kører).

Jeg tvivler dog på, at det får nogen som helst spillemæssig betydning, at det er to brødre, der mødes i NFL. Sandheden er, at der er så mange arbejdsrelaterede forhold på kryds og tværs i NFL. Og der findes næppe et hold i ligaen, hvor der ikke er trænere eller assistenter, der har et indgående kendskab til den kommende modstander, fordi den pågældende person måske selv har arbejdet for modstanderen eller trænet i et lignende system.

Som eksempel har 49ers’ defensive koordinator, Vin Fangio, trænet sammen med John Harbaugh i Baltimore, og han kender altså også sin egen head coachs bror og dennes strategiske tendenser. Og i NFL kender man i det hele taget andre træneres filosofier og taktikker. Alle ved, hvad et Mike Martz-angreb ønsker at gøre, eller hvad et Dick LeBeau-forsvar kan.

Men pointen er, at selvom man med 75-80 procent sikkerhed ved, hvad det modsatte angreb eller forsvar kan byde på, skal det stadig stoppes. Og det er en opgave for spillerne på banen, ikke trænerne. Selvom man som træner har et 10 procent større kendskab til sin kommende modstander – som sin brors hold – og har lagt en perfekt slagplan, har det ikke nogen afgørende betydning i det samlede billede, hvis udførslen er skidt.

Top 6 – Det bliver afgørende:

I prioriteret rækkefølge kommer her seks ting, der efter min mening bliver mest afgørende for udfaldet af Super Bowl XLVII.

1. Ravens’ angrebslinje vs 49ers’ DE Justin Smith
Jeg mener, at 49ers’ defensive end Justin Smiths møde med Ravens’ venstreside af angrebslinjen får en afgørende betydning for kampen. Som det er blevet beskrevet mange gange gennem de senere uger, er Justin Smith 49ers-forsvarets temposætter. Spiller han op til sit allerbedste, er forsvaret bedre – og så kan enheden lægge det pres, der kan smadre Ravens-quarterback Joe Flaccos rytme. Alene i den regulære sæson lavede Smith 83 quarterback pressures – flest hos 49ers.

Flacco er ikke en ”tre skridt”-timing quarterback, der laver mange sikre kast. Han laver derimod længere ”drops” og står i shotgun-formationen, hvorfra han ikke sjældent forsøger sig med sværere kast. Men det gør ham også mere sårbar over for et stærkt pres, fordi wide receivernes ruter tager længere tid at udvikle sig, og dermed står han længere tid i lommen. Det kan give 49ers muligheder for at presse ham og dermed undgå, at han kaster forsvaret i sænk.

I NFC-finalen havde 49ers-forsvaret i store dele af kampen – og især i første halvleg – svært ved at presse Falcons’ quarterback Matt Ryan, der spillede fremragende. Det skyldtes ikke mindst, at Smith – hvis ene tricepsmuskel er revet delvist over – ikke var fit og i den form, som han var i tidligere på sæsonen, hvor han trak to eller tre spillere til sig, men alligevel var svær at blokere. Det skabte plads til medspillerne (ikke mindst Aldon Smith), men efter skaden har Justin Smith ikke været sig selv.

Det hæmmer resten af forsvaret og 49ers’ pass rush, viser statistikken – og viser NFC-finalen. For 49ers blitzer sjældent med én femte pass rusher (kun blitz på 6,9 procent af alle kast i to slutspilskampe), og derfor skal presset komme fra de forreste folk (læs: især Justin Smith) – uden ekstra pres.

Hvis Justin Smith – to ugers pause senere – stadig er meget påvirket af skaden, når han presser på kastespil, rammer det hele 49ers-forsvaret, og så kan Joe Flacco blive dødsensfarlig for San Francisco-forsvaret. Og så vil Baltimore Ravens efter min mening være favoritter til at vinde Super Bowl.

Men når Flacco i denne sæson har været presset, har han ifølge Pro Football Focus kun ramt plet på halvdelen af sine kast for en passer rating på sølle 75,3 point. Så kan Justin Smith lægge et stort pres på Flacco – i duellen med center Matt Birk, venstre guard Kelechi Osemele og venstre tackle Bryant McKinnie – vil 49ers’ sejrsmuligheder stige kraftigt, og så kan Aldon Smith få en storkamp.

Justin Smith er efter min mening ubetinget Super Bowls vigtigste spørgsmål, og derfor vil mine øjne være rettet på spilleren med nummer 94 i den røde trøje, når Baltimore har bolden.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *