Blog: De sidste tanker før Super Bowl

Det er Super Bowl Sunday! Her får du en bunke sidste tanker før finalen. Læs hvorfor Ravens kan få svært ved at presse Kaepernick, og hvilke seks ting du især bør holde øje med i finalen.

Enig eller uenig med bloggen? Kommentér gerne på Twitter til @shygumhansen

Kan Ravens presse Colin Kaepernick?
Én af de mest interessante statistikker, som jeg er stødt på før Super Bowl, er statistikken, der viser, hvordan Baltimore Ravens bruger de to outside linebackers, Courtney Upshaw og Paul Kruger.

Hvorfor er denne nørdede statistik interessant? Fordi brugen af de to kan få afgørende betydning for Ravens’ muligheder for at lægge pres på 49ers’ quarterback Colin Kaepernick, når han kaster bolden. Et pres, der formentligt især skal komme fra Paul Kruger, idet både Courtney Upshaw og Terrell Suggs – statistisk set – har haft en skuffende sæson.

“T-Sizzle” har været hæmmet af efterveerne af sin akillesseneskade og har ifølge Pro Football Focus kun lavet ét quarterback pressure (sack, hit, hurry) på hvert 14,5 pass rush i den regulære sæson, mens Upshaw kun har lavet et pressure på hvert 15,1 pass rush. Det er de laveste to “pressure pr. pass rush” i hele NFL blandt ALLE 3-4-outside linebackers. Sagt med andre ord: Suggs har indtil nu slet ikke været særligt god, selvom han har stjernestatus…

Til gengæld har Kruger lavet et pressure på hvert 6,5 pass rush – bedst af alle 3-4-outside linebackers i NFL. Kruger lavede 2,5 sacks i slutspilskampen først i januar mod Broncos.

Statistikken fra sitet viser, at Upshaw især er på banen, når modstanderne har to wide receivers i opstillingen, mens han bliver skiftet ud til fordel for Kruger, når modstanderne har tre wide receivers på banen. I de situationer har Kruger fået spilletid på hele 95,1 procent af alle downs. Skiftet skyldes formentligt at Upshaw er en bedre run stopper – og det indikerer mere løb med to eller færre wide receivers.

Problemet for Ravens er, at 49ers, siden Colin Kaepernick tog over, typisk stiller op med kun to wide receivers eller færre. Det har holdet gjort i 83,5 procent af tiden, og dermed vil Upshaw, ikke Kruger, få mest spilletid i Super Bowl. Og rookien Upshaw er bare slet ikke samme pass rusher som Kruger.

Colin Kaepernick har i denne sæson i snit ramt plet på 67,7 procent af alle kast, snittet 9,4 yards pr. kast, kastet 13 touchdowns og kun to interceptions, når han ikke har været under pres. Det har givet ham en passer rating på hele 115,0 point. Men når han har været under pres, er hans passer rating faldet til sølle 55,3 point, og i de situationer (105 dropbacks) har han ikke kastet ét eneste touchdown.

Men hvis Ravens – af personnel-mæssige årsager – ikke får holdets bedste pass rusher på banen i Super Bowl, kan Colin Kaepernick få en virkelig, virkelig god dag gennem luften.

Ray Lewis, Ray Lewis, Ray Lewis…
Der er én spiller, jeg vil holde øje særligt øje med natten til mandag, og det er legendariske Ray Lewis.

Jeg har allerede tidligere i denne uge skrevet, at Ray Lewis ikke længere er den samme spiller som før og i hvert fald ikke den linebacker, som hans 44 tacklinger i slutspillet indikerer. Som vores undersøgelse har vist, har 29 af de 44 tacklinger været ”run stops”, og de er i gennemsnit kommet hele 4,3 yards fra line of scrimmage. Altså har mange af tacklingerne været mere eller mindre ubetydelige – modstanderen har før tacklingen skaffet flere yards – og Lewis laver ikke længere mange, store tacklinger ved line of scrimmage og kan samtidig ikke længere dække sidelinje til sidelinje.

Hans største problem bliver dog kastespil, og jeg ser meget frem til duellen mellem Lewis og 49ers’ tight end Vernon Davis. Davis leverede en flot kamp i NFC-finalen, hvor han scorede et touchdown, og jeg tror, at det kan blive afgørende, om han kan snige sig bag Lewis og dér lave det store spil. Davis er i kraft af sin 4,3 sekunders-fart i fødderne en playmaker med bolden i hænderne, og Ray Lewis kan ikke tillade sig at give Davis for meget plads mellem Lewis og de to safeties, Ed Reed og Bernard Pollard.

Jeg vil blive overrasket, hvis 49ers ikke vil forsøge at angribe Ray Lewis gennem luften. Spørgsmålet er så, om den 38-årige veteran er klar på udfordringen?

Én sidste ting om Ray Lewis. Vi vil søndag igen og igen høre, at Ray Lewis’ tilstedeværelse vil booste holdkammeraterne, der vil kæmpe ekstra hårdt i hans sidste kamp i NFL-karrieren. Og de ER bedre med ham på banen, fordi han læser spillet så godt og får dem stillet korrekt op i formationerne.

Men får det nogen stor betydning for kampen, at han spiller sin sidste kamp? Næppe. For det er Super Bowl! Alle spillere er totalt tændte, og Ray Lewis’ tilstedeværelse vil ikke give Ravens mere energi, end 49ers har, eller som Ravens-spillerne ville have UDEN Ray Lewis…

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *