Blog: Brady belastet af Wells-rapport

Rapporten om ”Deflategate” er hård læsning for NFLs måske største stjerne. Den vurderer, at Tom Brady har vidst og måske ligefrem opfordret til, at to kollegaer snød med fodboldene før AFC-finalen. Læs her en blog om Bradys mulige rolle og Wells’ rapport.


Ted Wells-rapporten rammer Tom Brady hårdere, end noget hit nogensinde har ramt den levende legende fra New England Patriots.

For selvom rapporten om ”Deflategate”, der udkom onsdag aften, savner den rygende pistol, der med sikkerhed beviser, at Brady kendte til et eventuelt snyderi med lufttrykket i boldene før AFC-finalen mod Indianapolis Colts i januar, er indicierne så mange og store, at det er svært at se, at NFL undlader at straffe NFL-stjernen.

Advokaten Ted Wells brugte over 100 dage – alt for lang tid ifølge mange – på at lave en ekstremt grundig undersøgelse af “Deflategate”, hvor flere end 60 mennesker blev afhørt lige fra Tom Brady til kampens dommere og til Baltimore Ravens’ defensive koordinator Dean Peas, og hvor smser, e-mails, vejrdata, overvågningsvideoer og meget andet blev benyttet til at komme tættere på sandheden omkring sagen.

Og onsdag kunne Wells og hans efterforskere så konkludere, at det er “mere sandsynligt end ikke (sandsynligt), at Brady i det mindste var generelt bekendt med” de ulovligheder, som Wells-rapporten lægger op til, at to ansatte hos Patriots begik ved bevidst at lukke luft ud af Patriots’ bolde, så Brady kunne få bedre fat om bolden, når han kastede den i kampene.

Og den vending – at ”det mere sandsynligt end ikke sandsynligt” – er altafgørende i forståelsen af, hvorfor Brady er presset, og hvorfor rapporten – som ESPN Bostons Mike Reiss bemærker det – er hårdere ved Patriots, end det var ventet.

Kendt at Patriots snyder
For som Wells-rapporten bemærker i den allerførste fodnote, er det præcis målestangen i NFL for, om der er foregået en ulovlighed eller ej. Ifølge NFLs eget regelsæt henholder NFL – ligesom i civile søgsmål – sig til begrebet “Preponderance of the Evidence”, der reelt betyder, at det i sager som denne er nok at konkludere, om “det er mere sandsynligt end ikke sandsynligt”, at en ulovlighed har fundet sted.

NFL har altså ikke behov for beviset, den rygende pistol, der med sikkerhed fastslår, at Tom Brady har kendt til et snyderi. Det er nok at fastslå, at han sandsynligvis har kendt til ulovlighederne.

Wells-rapporten er fascinerende læsning, fordi de uafhængige undersøgere har været så grundige og detaljeorienterede, at man som NFL-fan får et meget indgående indblik i en sag, der gennem måneder har været omgivet af alt for mange rygter, spekulationer og – viser det sig – forkerte mediehistorier.

Og så retter den frem for alt skytset mod NFLs største navn, Tom Brady.

Rapporten fastslår, at Indianapolis Colts’ general manager Ryan Grigson dagen inden AFC-finalen i en e-mail gjorde NFL opmærksom på, at ”det er kendt i ligaen”, at folk hos Patriots ulovligt tager luft ud af boldene, når dommerne har godkendt dem, fordi Brady godt kan lide ”mindre” bolde. Grigson baserede også sin bekymring på, at Colts under opgøret mod Patriots i 11. spillerunde mistænkte Patriots for at have lukket luft ud af boldene.

Noget var galt
Mistanken kom, da Colts’ safety Mike Adams lavede to interceptions, og da han afleverede bolden til Colts’ assisterende udstyrsmanager, Brian Seabrooks, følte sidstnævnte, at der var noget galt med boldene, der virkede bløde og smurt ind i en fedtet væske. Grigson og Seabrooks har siden fortalt Ted Wells’ folk, at der var snak i ligaen om, at de gæstende hold ”skulle passe på”, at der ikke blev snydt med boldene, når de besøgte Gillette Stadium.

Og den 18. januar rullede sagen så, da Tom Brady i 2. quarter kastede den mest kostbare interception i karrieren.

Colts’ D’Qwell Jackson afleverede den bold, han lige havde grebet, til Seabrooks, der igen følte, at noget var galt. Ifølge Seabrooks målte Colts-folkene trykket i bolden, der var på 11 PSI – 1,5 PSI under det tilladte niveau. Herefter blev NFLs folk på stadion alarmeret, og én af dem, Troy Vincent, der er NFL’s Executive Vice President of Football, besluttede blandt andre, at boldene skulle samles ind og tjekkes i pausen.

I pausen kunne NFLs folk på stadion – flere af dem overværede seancen – konstatere, at alle Patriots’ bolde, som Tom Brady havde kastet med, var under den tilladte grænse, mens fire Colts-bolde, der også blev testet, omvendt var fuldt ud lovlige.

Noget var helt galt, og med ét havde NFL fået en ny skandalesag, der små fire måneder senere førte til offentliggørelsen af Ted Wells-rapporten og altså nu presser Brady.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *