Blog: Bombemanden kan terrorisere 49ers

30 catches på 40 kast
Det har især været på ydersiden i 49ers’ nickel-forsvar, at problemerne er opstået. De to cornerbacks, Tarell Brown og Chris Culliver, dækker de yderste wide receivers, når 49ers står i nickel-formationen, mens Carlos Rogers rykker indvendig og dækker modstanderens slot receiver. Den trio har været stærk i den regulære sæson, hvor 49ers kun tillod 22 completions på 90 kast af mindst 20 yards.

Men i slutspillet har de tre tilsammen tilladt et catch på 30 af alle 40 kast sendt i deres retning – altså på hele 75 procent af alle kast. Og alle tre er i top syv over de cornerbacks i slutspillet, der har tilladt den højeste completion percentage. Det viser tal fra Pro Football Focus.

Samlet set har 49ers i to slutspilskampe – ifølge ESPN Stats & Information – tilladt en completion på hele 66,7 procent af kast af 15 yards eller mere. Defensiven har også tilladt tre touchdowns på kast, der er svævet minimum den længde i luften, og har tilladt hele 17,6 yards pr. kast.

En del af forklaringen på opdækningsproblemerne kan være, at den bagerste enhed er træt. 49ers har stort set kørt med samme grundstamme sæsonen igennem og skifter sjældent ud, og de fire secondary-starters, Rogers, Brown samt de to safeties Dashon Goldson og Donte Whitner, er alle i top 20 på deres respektive positioner i flest snaps for sæsonen. 18 kampe trætter. 18 kampe trætter endnu mere, når du spiller så meget i hver kamp.

Angreb Patriots med én running back
I de seneste opgør har Ravens oftere og oftere stillet op i en ”singleback”-formation, hvor holdet har Ray Rice stående bag Flacco som den eneste running back, mens Torrey Smith, Anquan Boldin, Jacoby Jones og Dennis Pitta er de fire receivers. Den formation har været effektiv, fordi den stadig tvinger modstanderen til at respektere Rices tilstedeværelse og truslen fra et muligt løb, men samtidig er den effektiv til at skabe ”play fakes”, hvor Flacco finter en handoff og i stedet kaster dybt i banen. Her er Torrey Smith måske NFLs bedste dybe trussel, mens Jacoby Jones (som han viste mod Denver) er en meget hurtig receiver.

I AFC-finalen rykkede Ravens øjeblikkeligt over i denne ”11 personnel”-formation, som den også kaldes, da Patriots’ bedste cornerback, Aqib Talib, blev skadet og udgik. Og så fik Flacco frie tøjler til at kaste sejren hjem mod Patriots’ hullede secondary. Resultatet var et angreb, der samlet set stod i en ”singleback”-formation på 79 procent af alle dropbacks, og som fra den formation kastede for 176 yards og tre touchdowns. Fremragende tal.

49ers’ forsvar spiller typisk ”man coverage”, hvor det er én mod én for flere spillere. Linebacker Navorro Bowman dækker running backen, linebacker Patrick Willis dækker tight end’en, de tre cornerbacks dækker hver deres receiver, og så får de to safeties, Goldson og Whitner, mulighed for at patruljere dybt i en ”cover 2”-opdækning.

Goldsons forfærdige slutspil
Dashon Goldson og Donte Whitner blev begge valgt til Pro Bowl, men hvis de to har en svaghed, er det, at de ind i mellem er så aggressive og voldsomme, at de bider på ”play fakes” og derfor er ude af position, når det ikke bliver et løb, men i stedet et kast. Og Goldson har statistisk set haft et forfærdeligt slutspil i kasteopdækning, hvor han ifølge Pro Football Focus har tilladt fem catches på fem kast i sin retning for 104 yards og et touchdown – med en perfekt (eller uperfekt, om man vil) tilladt passer rating af 158,3 point. Mod Ravens risikerer Goldson og Whitner at bide på flere ”play fakes”, hvis Flacco fortsætter de gode takter, og hvis Ray Rice forbliver en trussel kampen igennem.

Når Jacoby Jones kommer på banen hos Ravens, rykker Boldin ofte indvendig og bliver dermed matchet op med Carlos Rogers i én af Super Bowls mest interessante dueller i duellen. Smith og Jones vs Brown og Culliver og Boldin vs Rogers. Der er ingen af de tre dueller, som Ravens-receiverne ikke kan vinde på en god dag, og det gør det hele endnu mere interessant for Flacco og Co.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *