Blog: AFC East – noter og kommentarer

En undrafted defensive lineman har imponeret hos New England Patriots, New York Jets’ angreb er katastrofalt dårligt, Miamis bulldozende angrebsvåben skal være mere stabil – og så gør en nærmest ukendt defensive end hos Bills det rigtigt godt. Læs her noter og kommentarer til de fire hold i AFC East.

NEW ENGLAND PATRIOTS

Patriots er den største Super Bowl-favorit, jeg har set i årevis i en konference. I de seneste uger har jeg været i kontakt med fire-fem NFL-journalister, der dækker hele ligaen, og ikke én peger på et andet hold end Patriots som mesterskabsfavorit. Selv med Julian Edelman skadet, er Patriots spækket med kvalitet og har stadig en Tom Brady i topform. Men dertil kommer, at AFC East er svagere end nogensinde, Buffalo Bills og New York Jets er i en usædvanlig stor genopbygningsfase, og Miami Dolphins har i 11. time måtte skifte quarterback. Jay Cutler er ikke en dårligere quarterback end Ryan Tannehill, men han har naturligt nok ikke samme timing med receiverne, som Tannehill havde. Sjældent har en division ligget så meget for fødderne af et hold, som det er tilfældet med Patriots og AFC East i 2017, og jeg har svært ved at se Patriots vinde færre end 13 kampe. Det vil uden tvivl betyde, at vejen til Super Bowl i AFC går gennem Foxboro, og her taber New England ikke … Den spiller, der har overrasket mest i offseason, er ifølge ESPNs Mike Reiss en undrafted defensive linemen, Adam Butler. Til Draftday.dk fortæller Mike Reiss, at den 6 fod 5 inches, 300 pund-store lineman har udvist en stærk teknik og evne til at angribe som indvendig pass-rusher. Han er en mulig fremtidsbrik, som, head coach Bill Belichick har erklæret, har haft en stærk training camp. Kombinationen af Dion Lewis, James White, Rex Burkhead og Mike Gillislee giver Tom Brady én af de bedste running back-grupper, som Brady har haft i sin tid hos New England. Der er måske ikke én featured back, men gruppen er ekstremt fleksibel, Lewis, Burkhead og White kan alle være dygtige våben som receivers – og man skal ikke undervurdere gruppens betydning, når det gælder om at lukke hullet efter Edelman … Ingen forsvarsspiller er formentlig så vigtig som defensive end/linebacker Dont’a Hightower. Hvis Patriots har én svaghed, er det i holdets “front seven”, hvor Rob Ninkovichs karrietestop og linebacker Shea McClellin og rookie Derek Rivers’ korsbåndsskader har svækket dybden, samtidig med at Kony Ealy floppede. 27-årige Hightower er derfor en stabiliserende force, der oven i købet har fået træningstid som defensive end. En position, hvor Patriots har brug for mere kvalitet. Problemet med Hightower er bare, at han ofte er skadet, og han har ikke startet alle 16 kampe siden 2013. Han er først for nylig kommet af PUP-listen (med en knæskade), og The MMQBs Albert Breer rapportererede i sommer, at Jets trak følehornene til sig, da holdet jagtede Hightower under free agency, fordi de var bekymret for hans helbred, efter at han havde gennemgået et lægetjek. Er Hightower skadet og ude i dele af 2017-sæsonen, kan det få markante følger for forsvaret.

NEW YORK JETS

Jeg har fulgt NFL tæt siden begyndelsen af 1990’erne, og jeg kan ikke mindes, at jeg nogensinde har set et angreb, der – på papiret – var så svagt som Jets’ nuværende offensiv. Det er katastrofalt dårligt. Quarterback Josh McCown blev for nylig rangeret som den kun 34. bedste quarterback i NFL (der er, som bekendt 32 startende quarterbacks), da ESPN bad hele 50 NFL-kilder. fx general managers, head coaches, assistenttrænere, om at rangere ligaens quarterbacks. Jermaine Kearse er kommet til fra Seahawks og er en ok wideout, men de to, andre top-receivers, Jalin Marshall og Robby Anderson, ville formentligt ikke kunne starte på de 31 andre hold i ligaen, og running back Matt Forte er på vej ind i sit 32. livsår og er så meget i karrierens efterår, at Jets i de seneste uger angiveligt har forsøgt at handle ham. Og tight end Austin Seferian-Jenkins har aldrig grebet flere end 21 bolde i en sæson og er oven i købet suspenderet i sæsonens første kamp, hvor Eric Tomlinson (hvem?) skal tage over. Tilbage i 1976 scorede Jets kun 20 touchdowns i sæsonen. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis holdet end ikke matcher det antal. Og i 2016 snittede holdet kun 3,7 point pr. mulighed i ”the red zone”. Det bliver endnu værre i år … Daryl Slater fra Newark Star-Ledger forudser over for Draftday.dk, at sjettevalget i 1. runde, Jamal Adams, får en forrygende rookie-sæson. Adams har ifølge Slater vist så lovende takter, og han er så talentfuld, at han selv i år 1 i NFL vil gøre en stor forskel. Adams var en stjerne på banen i foråret under de organiserede holdaktiviteter og mini campen, men en ankelskade generede ham tidligt i training camp. Nu er han fit og bør ifølge Slater få en stor sæson.

LÆS: Blog: NFC East – noter og kommentarer

MIAMI DOLPHINS

Head coach Adam Gase har fået meget af rosen for sidste sæsons forbedrede offensiv, men offensive line coach Chris Foerster fortjener også masser af kredit. Foerster anførte en enhed, der blev bedre og bedre, som sæsonen skred frem … Der var ikke meget ”up tempo” over Miamis angreb i 2016. Holdet snittede 29,8 sekunder pr. angrebsspil – det mest ”langsomme” angreb i hele NFL … Der er blevet skrevet og sagt meget om Jay Cutlers succes i 2015 hos Chicago Bears, hvor Adam Gase dengang var offensiv koordinator. Cutler nettede dengang karrierens bedste passer rating (92,3 point), og han har som minimum samme evner som passer som Ryan Tannehill, som Cutler pludselig afløste som starter, da Tannehill i begyndelsen af august skadede sit korsbånd, og Gase ringede til sin tidligere quarterback (og gode ven) for at hive ham ud af rollen som ny-pensioneret NFL-spiller og kommende tv-analytiker hos Fox Sports. Men med til historien om Cutler hører også, at han kan træffe nogle virkeligt uheldige beslutninger, og han er i langt højere grad end Tannehill en ”gunslinger”. Med Cutler følger de store spil, men der følger også de kostbare fejl (Ifølge Football Outsiders burde 14 bolde være blevet interceptet i 2015, men kun 11 blev grebet af modstanderen) … For tredje gang i fire sæsoner spiller Miami i den kommende sæson en kamp i London. Det sker i 4. spillerunde mod New Orleans Saints i dét, der formelt set er en Dolphins-hjemmekamp … Andenårsspilleren Xavien Howard, der fik sin rookie-sæson spoleret af en knæskade, har været Miamis bedste cornerback i training camp. Det er meget sandsynligt, at han i flere tilfælde i 2017 vil stå over for modstanderens bedste wide receiver – ikke mindst fordi den normale top-cornerback, Byron Maxwell, har haft en mindre god offseason … Running back Jay Ajayi brød igennem i 2016 med 1272 yards og to 200 yard-kampe, men i 12 kampe (inklusiv slutspilsnederlaget til Pittsburgh) løb han end ikke for 79 yards. Han skal være mere stabil i 2017.

BUFFALO BILLS

Rookie-wide receiver Zay Jones var ekstremt produktiv i college, hvor han greb en FBS-karriererekord 399 bolde, og han imponerede siden ved The Senior Bowl. Nu er Jones allerede en del af Buffalos førstekæde sammen med Corey Brown og Jordan Matthews. Med Sammy Watkins’ exit til Los Angeles Rams i en handel og Anquan Boldins uventede august-karrierestop vil der være pres på Jones for at levere fra dag 1. 37. valget kan løbe mange forskellige ruter – atypisk for en NFL-rookie – og han ventes derfor at blive brugt på mange, meget forskellige måder. Indtil nu har han været overbevisende og ser lovende ud … Den nye offensive koordinator Rick Dennison kører et ”West Coast”-angreb med mange ”zone-løb” på ydersiden og med hyppig brug af en fullback. Det lover godt for running back LeSean McCoy, der ifølge meldingerne fra Buffalo er et fremragende fit til det system, og som i Patrick DiMarco, der imponerede sidste år hos Falcons, har fået en stærk blokerende fullback foran sig. Dennison har i 10 sæsoner været offensiv koordinator i NFL, og i langt de fleste sæsoner har hans løbeangreb været blandt NFLs allerbedste – ifølge Football Outsiders. Men i hans seneste koordinator-ophold – i 2015 og 2016 hos Broncos – rangerede websitet til gengæld løbeangrebet i den tunge ende af ligaen. Uanset hvad skal Dennison tage over for et løbeangreb, der i 2016 nettede NFL-høje 164 yards pr. kamp og snittede franchise-bedste 5,35 yards pr. løb … Det er allerede blevet nævnt mange gange, men det er værd at gentage: Bills har sagt farvel til begge sine top-cornerbacks de seneste sæsoner. Stephon Gilmore underskrev en monsteraftale med New England, og Ronald Darby, der var et skidt fit til den nye head coach, Sean McDermotts forsvarssystem, blev handlet til Philadelphia. Uanset hvad er det sjældent, at begge startende cornerbacks, der spiller godt, er væk i sæsonen efter … Den Bills-spiller, der har overrasket mest positivt i sommer, er defensive end Eddie Yarborough. Det fortæller Joe Buscaglia fra WKBW TV i Buffalo til Draftday.dk. Eddie Yarborough, der kom undrafted ind i ligaen i 2016, var ikke noget særligt i foråret, men brød igennem i training camp, hvor han dagligt lavede flere store spil. Da starter Shaq Lawson gik ned med en skade, tog Yarborough over i førstekæden og fortsatte med at lave store spil. Han er nu en værdifuld brik som reserve i forsvaret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *