Blog: 8 tanker om “Deflategate”-dommen

Tom Brady er nu stemplet som en “snyder”, og Patriots har fået en historisk stor straf. Læs her otte tanker om “Deflategate”-dommen.

1. Jeg er overrasket over straffen.

Det er nærmest umuligt at forudse, hvordan NFL vil straffe syndere, fordi der ikke har været nogen klar linje i de senere års sanktioner. Derfor vil jeg ikke vurdere, om straffen er hårdere eller mildere end andre sager – for der kan tales for og imod længden, og det er nærmest umuligt at skrive noget meningsfyldt om dette.

Men jeg er overrasket, fordi jeg på forhånd ikke havde forventet, at New England Patriots ville få frataget to draft picks herunder et førsterundevalg. Det er hårdt i forhold til mine forventninger. Hvis Patriots når slutspillet (det forventer jeg stadig, at de gør), vil de næste år først vælge efter draft pick nummer 50  – hvor, der selvsagt, ikke vil være nogle elitespillere at komme efter. For et hold, der i fire af de seneste fem år (undtaget 2014-valget Dominique Easley, der endnu ikke har vist sit værd) har brugt dets topvalg på profiler som Jamie Collins, Chandler Jones, Nate Solder og Devin McCourty, er det et stort tab.

Og tabet på én million dollars i bøde betyder måske ikke meget for et hold, der er milliarder af dollars værd. Faktisk tjener Patriots – bizart nok – på sagen, fordi det ikke skal betale Tom Bradys løn på samlet 1,88 millioner dollars, mens han er suspenderet i fire kampe. Det giver altså en fortjeneste på 880.000 dollars.

Men bøden er den største i NFLs historie og har derved en enorm symbolsk værdi. Den viser, hvor alvorligt, NFL mener, at forseelsen er.

2. Straffen er – uanset hvordan man end vender og drejer det – et stort slag på Patriots’ eftermæle. Og i en verden, hvor New England Patriots både har vundet afstemninger som det mest populære og upopulære NFL-hold, kan vi være sikre på, at vi i mange år fremefter vil høre masser af udmeldinger fra fans, eksperter og NFL-spillere om, at den gyldne Patriots-æra er plettet af først “Spygate” og nu “Deflategate”. Fair eller ej.

Sådan er det. Patriots vækker stærke følelser frem i folk – i mange tilfælde på grund af den opfattelse, der rimeligt eller ej er skabt af, at Patriots er et hold, der på mange måder forsøge at snyde eller som minimum bøje reglerne for at kunne vinde. Om det så gælder brugen “eligible receivers”, eller måden at håndtere injured reserve-listen på.

Som The Bleacher Report fortalte i sidste uge har Patriots – ifølge flere NFL-kilder, som sitet havde talt med – ry for at være NFLs “bedste snydere”, selvom det på ingen måde kan bevises, og selvom det kan være en totalt urimelig karakteristik, der bygger på en blanding af en otte år-gammel sag (Spygate) og misundelse over Patriots’ succes. En NFL-kilde fortalte, at da han havde læst Ted Wells’ rapport, rejste han sig op og konstaterede over for en kollega:
– Ligaen fik endelig de motherfuckers!

Men fair eller ej har Patriots altså det ry, og det bliver nu kun yderligere belastet af en ny, hårdtslående dom, der – helt uhørt – gør Patriots til hovedpersoner i to af NFL-historiens største skandalesager. 

3. Én interessant linje i NFLs udtalelse om, hvorfor New England Patriots og Tom Brady bliver straffet, er NFLs forklaring om, at Patriots bliver dømt for snyderi, der er sket før AFC-finalen.

NFL skriver, at ligaen på baggrund af Ted Wells-rapporten ikke kan være sikre på, hvornår snyderiet skete, men at beviserne lægger op til, at AFC-finalen ikke var den første gang, at der blev taget luft ud af boldene. En udmelding, der flugter totalt med Ted Wells’ mange antydninger i rapporten.

Da jeg læste rapporten, var jeg overrasket over, hvor mange gange han refererer til udtalelser og fakta, der – ifølge Wells – indikerer, at noget er sket før AFC-finalen. Han går endda så vidt og så langt som at fastslå, at undersøgelsen ganske vist IKKE kan konkludere, hvornår Patriots begyndte at lukke luft ud af boldene, for så samtidig at nævne i en parentes, at den ene af Patriots-assistenterne, der er anklaget i sagen, allerede i maj sidste år omtalte sig som “The Deflator”.

Den sætning kom bag på mig, for på den måde antydede Ted Wells ganske snedigt, at han tror, at Patriots har snydt FØR 2014-sæsonen, selvom det altså ikke kan sandsynliggøres. Det vil uden tvivl kun være mere benzin på bålet for dem, der mener, at Patriots har snydt i en årrække.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *