Blog: 8 kommentarer til konferencefinalerne (1)

Patriots har her til sidst haft heldet på deres side, Falcons’ defensive koordinator skabte modstanderens hold, New England er forrest i en vigtig statistik, og så er det spørgsmålet, om Joe Flacco kan bombe videre? Læs mere her.

Dette er de første fire af ”8 kommentarer til konferencefinalerne”. Anden halvdel kommer senere på ugen…

HUSK! Du er velkommen til at kommentere på artiklen på Twitter – til Søren Hygum Hansen @shygumhansen

———————————————————————————————————

1. DET ER GÅET “THE PATRIOT WAY”
Det har flasket sig for New England Patriots i de senere uger, hvor rigtig meget er gået Patriots’ vej i forhold til andre resultater.

Nu står Patriots nemlig i AFC-finalen – én sejr fra Super Bowl – med et møde mod Baltimore Ravens, hvor holdet er storfavoritter med en margin på 9 1/2 point ifølge Las Vegas’ bookmakere. Bill Belichicks tropper er både favoritter på grund Patriots’ egen styrke, men også på grund af den hjemmebanefordel, som New England – lidt heldigt – har fået gennem hele slutspillet. Og så er de det også på grund af styrken af det Ravens-hold, som er fysisk svækket efter den fjerdelængste NFL-kamp nogensinde – natten til søndag mod Denver.

Flere ting, som Patriots ikke selv har været herrer over, er faldet ud i deres favør.

Hjemmebanefordelen først: I afslutningen på den regulære sæson krævede det “blot”, at Houston Texans havde vundet enten i 16. eller 17. spillerunde mod Minnesota eller Indianapolis, så skulle Patriots have spillet en wild card-kamp og have spillet mindst én kamp på udebane – nemlig i den forgangne weekend mod Denver, mens Houston i så fald ville have mødt Baltimore.

Men fordi Texans smed en klokkeklar grundspilsføring som topseedet over styr, slap Patriots for ét ekstra opgør i wild card-runden, der ville have trættet og potentielt kostet endnu flere skader. Holdet slap også for Peyton Manning og Denver, men fik altså svagere Houston.

Texans’ historiske kollaps
Texans dummede sig til sidst totalt og missede en position som oversidder i wild card-runden trods en indledning, hvor holdet vandt 11 af de første 12 kampe. På samme tidspunkt, med fire opgør igen, var Patriots ellers to sejre efter Houston i konferencetabellen og tabte endda siden til San Francisco – og lignede ikke et hold, der ville rykke forbi texanerne. Men det gjorde de altså, ligesom Denver også gjorde det. Ganske enkelt fordi Texans kollapsede.

Ifølge Draftday.dk’s gennemgang af andre ”11-1”-hold gennem tiderne, er Texans’ kollaps historisk. Siden 1990, hvor det nuværende slutspilsformat blev gennemført, er 14 hold indledt sæsonen “11-1”. Og netop Houston Texans er det eneste af de 14 hold, der ikke siden blev ét af to topseedede hold i konferencen.

Faktisk holdt 10 af de 13 andre hold helt fast og sikrede sig siden hjemmebanefordel gennem slutspillet som absolut topseedet. Og de tre andre hold blev trods alt andenseedede. Ét af de hold, der endte som to’er (Patriots, 2004) tabte hjemmebanefordelen til et andet 11-1-hold (Steelers), og kun to andre to’er (Chiefs, 2003 og 49ers, 1999) blev i de sidste fire kampe indhentet bagfra i tabellen af et hold med færre sejre efter 12 kampe, der tog pladsen som topseedet.

2,8 procent chance
Det er med andre ord meget opsigtsvækkende og helt usædvanligt, at Texans ikke tog den ene plads som oversidder.

Til gengæld lå det natten til lørdag i kortene, at New England i AFC-finalen skulle til Denver. Peyton Manning og Co. spillede langt fra sæsonens bedste kamp mod Baltimore, men var alligevel uhyggelig tæt på sejren. Men det var før, at Jacoby Jones scorede sit vanvids-touchdown af 70 yards bag et måbende og håbløst brændt Broncos-secondary. Der var 41 sekunder tilbage, Ravens stod på egen 30 yard-linje og skulle score et touchdown, da det mirakuløse spil skete.

Hvor usandsynligt var det, at Ravens ville score touchdown på det tidspunkt? Ja, ifølge ESPNs nærstudier af de seneste ti års resultater i NFL, der fører til den såkaldte “Probability Model”, havde Ravens i den situation på det tidspunkt i kampen kun 2,8 procent sandsynlighed for at score touchdown (og altså udligne). Der var med andre ord 97,2 procent sandsynlighed for, at New England i AFC-finalen skulle til Denver.

Men miraklet indtraf, og Ravens vandt siden efter én hel overtidsperiode plus det løse af “sjette quarter”, selvom Denver også dér havde sine muligheder for at lukke kampen. Det betyder altså, at New England alligevel ikke skal til Denver, men i stedet er storfavoritter – hjemme – mod Baltimore.

Aldrende Baltimore er trætte
Og det bringer os videre til sidste punkt på listen over ting, der er gået Patriots’ vej.

For Ravens skal til New England efter et 76 minutter og 42 sekunders langt, hårdt og trættende drama i Denver, hvor Broncos kørte 87 offensive spil. Det var den fjerdelængste kamp nogensinde i NFL – kun godt ét minut fra længden af den næst længste kamp siden 1920 – og vinderen af opgøret blev det hold (Ravens), der inden sæsonen havde NFLs i gennemsnit ældste, startende angreb (28,7 år pr. starter).

For den 36-årige center Matt Birk, 33-årige venstre tackle Bryant McKinnie og 32-årige wide receiver Anquan Boldin er otte dage ikke lang tid at restituere sig i efter den maraton. Og selvom forsvaret er blevet forynget, er det skadesplaget og stadig båret af folk som Ma’ake Kemoeatu (34 år), Ray Lewis (37 år) og Ed Reed (34 år). Spillere, der på søndag risikerer at halse efter Patriots’ “no huddle”, “up tempo”-angreb, som alene i den regulære sæson kørte et gennemsnit af 73,9 spil pr. kamp, og som kun var ni spil fra at have snappet bolden flest gange i en sæson – ever.

Statistikken viser samtidig, at hold, der ugen forinden havde brugt én eller to ekstra perioder på at vinde en slutspilskamp, efterfølgende har det svært. Draftday.dk har set nærmere på samtlige overtids-vindere i slutspillet gennem tiderne, og kun ti af de 27 hold, der vandt en slutspilskamp og spillede ugen efter (to hold vandt AFL/NFL-finaler), sejrede efterfølgende.

Fortjener en plads i Super Bowl
Det betyder, at kun 37 procent eller cirka hver tredje vandt næste slutspilsopgør efter en overtidssejr. Tilfældigt? Måske. Men det kan også meget vel skyldes, at den ekstra spilletid har trættet.

New England Patriots er et fremragende hold og har derfor sæsonen igennem været mit bud på AFCs deltager i Super Bowl. Ingen kan tage fra patrioterne, at de fortjener en plads i finalen.

Men holdet er her til sidst blevet hjulpet af Houstons utrolige kollaps og Denvers ufattelige brøler – og får nu mere hjælp af mødet med Ravens’ meget trætte forsvar, som efter min mening kan resultere i en blowout på Gillette Stadium.

Det er ikke forkert at sige, at Patriots i den afgørende fase har haft heldet på deres side.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *