Blog: 8 kommentarer til konferencefinalerne (2)

49ers kan få problemer med larmen i The Georgia Dome, Patriots er stadig NFLs bedste uden Gronk, John Abrahams ankel kan blive afgørende, når Falcons skal stoppe Colin Kaepernick – og så er der bamsekrig på Gillette Stadium. Læs mere her.

Dette er anden halvdel af ”8 kommentarer til konferencefinalerne”. Første halvdel får du her.

Kommentér gerne på artiklen på Twitter til @shygumhansen

5. LARMENDE DOME KAN HÆMME 49ERS
San Francisco er ifølge bookmakerne beskedne favoritter i NFC-finalen på søndag mod Atlanta Falcons, hvor 49ers på forhånd er favoriseret med tre point.

Men selvom spillekongerne i Las Vegas tror på 49ers, er der noget andet, der taler i Falcons’ favør. Nemlig hjemmebanefordelen. Det kan blive svært for 49ers at kvalificere sig til Super Bowl, når det er i The Georgia Dome, at semifinalen skal afvikles.

Siden quarterback Matt Ryan og Mike Smith i 2008 kom til Atlanta, har Falcons hjemme vundet hele 33 af 40 regulære sæsonkampe, hvilket er bedst i NFC i den periode. Aaron Rodgers, Eli Manning og Drew Brees er blandt andre sendt hjem med et nederlag. I år har holdet så vundet syv af otte opgør i The Georgia Dome, og tog altså i søndags endnu en skalp i arenaen med sejren over Seattle. Kun én gang siden 2008 (mod Packers) har Ryan, Smith og Co. tabt på hjemmebane i slutspillet.

Den stærke hjemmebanestatistik skyldes ikke mindst, at de op mod 71.000 tilskuere, der kan fylde den 30 år-gamle arena, kan lægge et massivt pres på modstanderen, når tilskuerne først begynder at råbe, huje og klappe. Det begynder allerede i minutterne inden kampen, hvor en video med skuespilleren Samuel L. Jackson vises på storskærmen. “Rise Up”, som videoen kaldes, pumper stemningen i vejret, og sådan fortsætter det kampen igennem, hvis det får Falcons’ vej. I en indendørs-arena som The Georgia Dome bliver lyden “hængende” i luften og skaber et inferno af et lydtapet, der er meget, meget markant. Sådan som man også kender det fra for eksempel Minnesota.

Rodgers havde aldrig hørt noget vildere
Forrige gang, hvor Falcons spillede hjemme i en slutspilskamp, larmede tilskuerne så meget, at gæsterne fra Green Bays quarterback, Aaron Rodgers, stadig kunne huske, hvor vildt det havde været, da han blev interviewet ni måneder senere. I divisional playoffs-opgøret i januar 2011 var Rodgers nemlig vidne til et spil, hvor tilskuerne i Atlanta gik totalt amok, da Rodgers’ holdkammerat, Greg Jennings, fumblede bolden.
– Det er det højeste lydniveau, jeg nogensinde har oplevet, sagde Rodgers i efteråret 2011.

Og vi kan være helt sikre på, at stemningen vil være elektrisk ved kampstart søndag, hvor tilskuerne i Atlanta er vidner til den største Falcons-kamp nogensinde i The Georgia Dome – efter at begge holdets foregående NFC-finaler har været på udebane.

Sådan vil det være i alle byer, der er værter for en konferencefinale, og, som Draftday.dk’s gennemgang viser, har hjemmeholdet da også vundet hele seks af syv konferencefinaler, der er spillet i en indendørs arena. Det eneste udehold, der vandt en konferencefinale i en indendørs arena, var pudsigt nok netop Falcons – på Morten Andersens berømte, afgørende field goal i januar 1999.

Tæt på høreskader
Det er fair at tro, at lydniveauet, når det peaker i den historiske Falcons-kamp på søndag, vil nærme sig de 117 decibel, som for få år siden blev målt i The Georgia Dome. Til sammenligning svarer 115 decibel til støjniveauet under en rockkoncert, hvor man som publikummer står ved en højtaler – og ved 120 decibel risikerer man som tilskuer at få høreskader, så voldsomt lyder det.

Og sådan en vanvittig lydkulisse kan skabe store problemer for San Francisco 49ers, der har bevist, at holdet er bedst udendørs – som hjemme på Candlestick Park – og mindre gode indendørs. I år har 49ers således tabt to af tre indendørskampe (slog Saints, tabte til Vikings og Rams), og holdet har de seneste fem år ifølge Draftday.dk’s gennemgang tabt lige så mange kampe indendørs, som det har vundet. Nemlig otte. Ét af de opgør var netop i The Georgia Dome i 2010, hvor 49ers blev besejret af Falcons med 16-14.

Sådan som 49ers’ komplekse offensive system er skruet sammen, kan det volde ‘Niners yderligere problemer. Under offensiv koordinator Greg Romans ledelse kører 49ers masser af “pre-snap motion”, og ikke mindst løbeangrebet har masser af tvists og vinkler, der hele tiden bliver ændret. 49ers er NFLs “anti-Patriots” i forhold til tempoet af angrebet, da der sker rigtigt meget inden, at holdet endelig snapper bolden, men nogle gange tager det hele så lang tid, at 49ers ikke får sat spillet i gang i tide. Det er således bemærkelsesværdigt, at 49ers fører NFC i “delay of game”-kendelser med ni styk. Et problem, der for alvor kan forfølge dem på søndag i larmende Atlanta.

Montana, Rice…Harbaugh
Søndagens NFC-finale er i det hele taget 49ers første udekamp siden januar 2003, hvor holdet blev ydmyget af de senere mestre fra Tampa Bay. Faktisk har 49ers ikke vundet de seneste fem slutspilskampe på udebane. Den seneste sejr kom helt tilbage i januar 1989, hvor USAs præsident hed Ronald Reagan lidt endnu, hvor Berlin-muren faldt, og hvor 49ers på Soldier Field slog Chicago Bears i en kamp, der bød på spillere som Joe Montana, Jerry Rice, Ronnie Lott og Jim McMahon.

Og så bød kampen også på én de mest spøjse facts, som Draftday.dk har gravet frem i denne sæson. Bears’ tredjevalg på quarterback-positionen var nemlig en 25-årig fyr ved navn…Jim Harbaugh. En Jim Harbaugh, nu head coach for 49ers, som ifølge en daværende optaktsartikel fra avisen The Chicago Tribune den dag var efter både Jim McMahon og Mike Tomczak i rangordenen på quarterback-posten hos bjørnene.

Men det var dengang, og sådan en statistik med ingen slutspilssejre i flere end to årtier betyder ikke meget nu i en hel anden tid med et helt andet hold.

Det gør det til gengæld, at Falcons i The Georgia Dome har en hjemmebane, som 49ers på søndag kan få svært ved at indtage.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *