Blog: 8 kommentarer før Super Bowl XLVIII

Denver Broncos kan angribe Seattle Seahawks effektivt med én særlig formation, Seattle skal måske vælge mellem simpelt eller eksotisk, og så får du et bud på, om Morten Andersen bliver valgt ind i Pro Football Hall of Fame. Læs her otte kommentarer før weekenden.

Super Bowl-ugen er snart slut, og der er skrevet og sagt titusinder af kommentarer om kampen. Her kommer en bunke tanker fra mig – dét, som jeg vil fokusere på, når jeg ser kampen natten til mandag:

1. Manning versus “press coverage”
Opgøret mellem Broncos’ receivere og Seahawks’ cornerbacks er – efter min mening – afgørende for kampens udfald, fordi jeg ikke tror, at Seahawks kan vinde en shootout. Og jeg derfor vil især først i kampen holde meget øje med, hvor svært eller let Demaryius Thomas, Eric Decker og Wes Welker får ved at vriste sig ud af Seahawks’ “press coverage”. Den type opdækning, hvor modstanderens defensive back presser receiveren helt oppe ved line of scrimmage og forsøger at skubbe ham ud af kurs, er med flere længder den opdækning, der har voldt Peyton Manning størst problemer i 2013 (som mod Colts og Patriots – begge nederlag).

Seattles forsvar er storforbruger af “press coverage”, og Richard Sherman og Byron Maxwell elsker at sætte hænderne på receiveren og har stor succes i opdækningen (Sherman har ikke tilladt én eneste completion over 20 yards i “press coverage”). Hvis tv-billederne fra New York allerede tidligt i kampen viser, at Thomas, Decker og Welker ikke kommer hurtigt ud af starthullerne, så Manning må “re-sætte” fødderne igen og søge efter sit tredje eller fjerde mål, kan det give Seahawks’ pass rushers det ekstra splitsekund til at nå frem til Manning (der slet ikke er blevet sacket i slutspillet og kun presset fem gange). Og så vil et “short passing game”, hvor Broncos har ramt plet på 80 procent af alle kast under 10 yards, blive generet kraftigt. Det kan blive afgørende.

2. Denver Broncos kan angribe med 3+1
Én af de måder, som Broncos’ angreb ifølge flere iagttagere kan angribe Seahawks’ skræmmende forsvar på, er ved at stå i “3 + 1”-formationer. Det vil sige, at tre receivere står i den ene side, mens en én enkelt receiver står alene i den anden side. Fordelen ved den formation er, at det giver den ene receiver en “mand-mod-mand”-situation, selvom Seahawks ellers i langt, langt det meste af tiden står i zoneopdækning. Free safety Earl Thomas er nemlig den eneste, dybe safety i “Cover 3”-forsvaret (og ham vil man gerne kaste væk fra…), og han vil som regel trække i den retning, hvor der er tre receivers. Er den ene receiver for eksempel tight end Julius Thomas, skal han angribe “mand mod mand” mod strong safety Kam Chancellor, som nok er en dygtig opdækker, men som med sin størrelse (6 fod 3 inches) har det sværere i de åbne områder på banen end indvendigt i de mere tætpakkede arealer. Det kan give Broncos en fordel.

3. “Knighton vs Unger” bliver vigtig for kampen
Når Seattle Seahawks’ angreb er på banen, vil jeg især holde øje med Broncos’ defensive tackle, Terrance Knightons, duel med Seahawks’ center Max Unger. “Pot Roast” har domineret i de senere uger og er én af Super Bowls mest omtalte spillere, og når han været på banen i denne sæson, har modstanderen kun skaffet 2,9 yards pr. carry. I Denvers forsvarssystem er filosofien, at “The A Gap” (mellem de to guards) skal lukkes ned, så running backen i stedet skal tvinges til at angribe ud mod siderne. Det betyder, at Knighton skal spille en stor kamp, for han står i “The A Gap” over for Pro Bowl-center Max Unger.

For Seahawks er det essentielt, at Marshawn Lynch spiller en stor kamp og flytter kæderne, så tiden bliver trukket ud, og så Peyton Manning og historiens mest scorende angreb ikke får flere end syv-otte angrebsserier til at sætte point på tavlen. Seahawks har NFLs bedste “red zone”-angreb, og hvis Manning både får få chancer og i flere tilfælde må nøjes med field goals, er meget vundet for Seattle. Men det forudsætter, at Terrance Knighton bliver kontrolleret af Unger, så Lynch kommer i gang. For 80 procent af Lynchs løb i Seattle-karrieren er kommet mellem de to tackles, så det er i Knightons område, at meget bliver afgjort.

En interessant detalje fra NFC-finalen, der har været nævnt i optakten til Super Bowl, og som Broncos kan gøre brug af: 49ers’ defensive linemen stod i flere tilfælde én yard bag line of scrimmage, når Seahawks var i angreb. En anderledes, løs position, der dog gav mening, for det betød, at Seahawks’ linemen ikke kunne få mulighed for at lave deres “cuts” i zoneblokeringssystemet, fordi 49ers stod for langt fra dem. Og taktikken virkede delvist. Trækker man Marshawn Lynchs 40 yard-touchdown-løb fra statistikken, skaffede Seahawks-profilen mod 49ers kun 3,2 yards pr. carry.

4. Percy Harvin kan blive Super Bowls MVP
Percy Harvin er tilbage hos Seattle, og jeg mener personligt, at det er en kæmpe faktor, man ikke skal undervurdere. I divisional playoffs-kampen viste Harvin – inden han fik en hjernerystelse – at han stadig er en dynamisk playmaker, og han er typen, der kan score et 80 yard-touchdown første gang, hann rører bolden. Forvent at Seahawks vil forsøge at give ham bolden på alle mulige tænkelige måder (løb, catch, returneringer,) og at de allerede tidligt i Super Bowl vil iscenesætte ham, så Broncos er nødt til at fokusere på den hurtige wide receiver kampen igennem.

Som minimum har Denver i ugerne op til finalen været tvunget til at lægge en “game plan” ud fra, at Harvin er på banen søndag, og de har gjort det uden meget “game tape” på Harvin fra hans Seahawks-tid (han har på grund af skader kun spillet 38 snaps i hans første sæson i Seattle). Jeg vil ikke blive overrasket, hvis Harvin overrasker alt og alle og bliver Super Bowls MVP. Han er måske rusten, men han har evnerne til at dominere Broncos-forsvaret.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *