Blog: 8 kommentarer før div. playoffs

Mindst én af favoritterne taber i weekenden, du skal glemme historien om historien før Patriots-Ravens-kampen, og Packers og Cowboys topper en vigtig statistik. Det er noget af alt dét, du kan læse om i denne blog før divisional playoffs-runden.


1. Patriots, Packers, Seahawks eller Broncos taber…

Én ting bør vi være sikre på i den kommende weekend – i hvert fald hvis vi tror på en gentagelse af nyere NFL-historie:

Mindst én af de fire favoritter taber.

For divisional playoffs-runden er nemlig blevet dét, som nogle kalder for “The Upset Round” – runden, hvor store overraskelser rammer NFL.

Siden 2004 har NFL set mindst én af de to topseedede i hver konference tabe holdets første slutspilskamp – i divisional playoffs-runden. Sidste år var det Green Bay Packers, der hjemme tabte til San Francisco 49ers, og året før var det de senere mestre fra Baltimore Ravens, der på udebane i Denver chokerede Broncos og Peyton Manning i en 38-35-overtidssejr. Og sæsonen før – i 2011-sæsonen – blev topseedede Green Bay Packers ofre for New York Giants, der som fjerdeseedede fortsatte hele vejen til Super Bowl, som de vandt.

Glem så ikke 2010-sæsonen. Her vandt to wild card-hold – begge de sjetteseedede mandskaber – i divisional playoffs-runden, og det ene hold, Green Bay Packers, vandt siden mesterskabet.

Vi kan ganske enkelt i disse år være nærmest sikre på, at én oversidder fra første runde af slutspillet taber, når det endelig gælder.

Statistikken viser da også, at det er ikke bedre at være hjemmebanehold i divisional playoffs-runden end i wild card-runden, selvom værterne i divisional playoffs-runden ellers har haft to uger til at forberede sig i og blive friske i – og altså, ifølge tabellen, er ét af de to bedste hold i konferencen.

Siden 2006 har de fire topseedede mandskaber i wild card-runden vundet 19 af 32 kampe. De fire topseedede hold i divisional playoffs-runden? De har også ”kun” vundet 19 af 32 kampe. Siden 2010 falder statistikken lidt bedre ud i divisional playoffs-holdenes favør (11 sejre mod ni sejre), men tendensen er ikke til at tage fejl af: Det er lige så farligt at være topseedet i 2. runde af slutspillet end at være det i 1. runde.

Draftday.dk har stillet spørgsmål til trenden til den tidligere NFL-linebacker Rocky Boiman, der i en otte-år lang NFL-karriere fra 2002 til 2009 spillede ni kampe i slutspillet i fire forskellige slutspil – herunder fire divisional playoffs-kampe for Colts og Titans.

Og Boiman kalder det ”en parodi”, at medierne har så meget fokus på, hvem der er bedst over en længere periode. Ifølge Boimans erfaring gælder det nemlig først og fremmest om at komme i slutspillet, og derfra kan alt ske i dét, der reelt er en ny ”sæson”. Så bliver styrkeforholdet mellem holdene nemlig ifølge Boiman især afgjort af, hvem der er mest skadesfrie, og ikke hvem der var bedst i grundspillet.
– Derfor har vi på det seneste set Packers, Giants og Ravens komme ind som lavest-seedede, blive ”hotte” og tage Super Bowl, fortæller han til Draftday.dk.

Rocky Boiman har både prøvet at sidde over i divisional playoffs-runden for så at tabe – og han har prøvet at vinde i wild card-runden for derefter at være en del af et brandvarmt hold, der overraskede i divisional playoffs-runden. Det var i 2006-sæsonen, hvor Colts med Peyton Manning tog fire sejre på stribe i slutspillet på vej mod mesterskabet.

Og spørger man Boiman om, hvad han foretrækker, er svaret klart: han vil helst fortsætte umiddelbart efter 17. spillerunde for ugen efter at spille en kamp i wild card-runden frem for at sidde én uge over.
– Jeg mener virkelig, at momentum er alt. En sejr i wild card-runden kan give holdene et enormt boost. Hold, der har haft en friuge, kan komme ud af rytmen, fortæller han.

I den kommende weekend ved vi, om Patriots, Broncos, Seahawks eller Packers er ude af rytmen.

For historisk set flopper ét af holdene i dets første slutspilskamp.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *