Blog: 8 kommentarer før 6. runde

Rex Ryan er ikke skurken hos Jets, og ligheden hersker i NFL. Læs om det, 49ers, Patriots, Steelers, Bengals, Dolphins, DeMarco Murray og meget mere i denne blog før 6. spillerunde i NFL.


1) SKYD IKKE KUN PÅ REX RYAN…
Det er let at skyde på Rex Ryan oven på ydmygelsen og totalkollapset mod San Diego Chargers i søndags, hvor New York Jets blev latterliggjort med et nederlag og en ”shutout” på 31-0.

Cheftræneren sagde selv efter kampen, at det ene og alene var hans skyld, at Jets blev ydmyget.
– Det her er på min kappe, lød det fra ham.

Den selvsikre træner har helt sikkert en stor del af skylden, når hans hold taber på den måde, men spørgsmålet er, om den største abe ikke skal placeres et andet sted. Nemlig hos general manager John Idzik.

Flere klummeskribenter har i de seneste dage kritiseret Idzik for at være en skidt general manager, der har bragt Jets ud i dette morads, og jeg er ikke uenig. Jets-mandskabet kunne have været langt bedre og mere talentfuldt, hvis Idzik blot havde været en middelmådig Jets-boss. Nu er han i stedet en general manager, som man med rette kan kalde én af de værste af slagsen.

For den 53-årige sportschef har foretaget flere hovedrystende valg i sine første 20 måneder som leder af Jets-butikken, der slår fast, at kritikerne havde ret, da de sidste år undrede sig over, at Jets’ ejer Woody Johnson ansatte en salary cap-nørd fra Seattle Seahawks med tvivlsom scouting-erfaring som Jets’ nye general manager.

Idzik har ført masser af free agents til New York, men det har ofte været mellemstore navne uden afgørende effekt (som Eric Decker, Chris Ivory) og spillere i eller på vej ind i karrierens efterår (som Chris Johnson, Braylon Edwards), som ikke har gjort nogen forskel for en trup, der tørster efter playmakers. Det er tankevækkende, at Jets lige nu er så elendige samtidig med, at holdet STADIG har hele 24 millioner dollars at gøre godt med i friplads på salary cappen.

Men Idzik, der har – og det må man give ham – en enorm viden om salary cappen, holder på pengene.

Problemet er bare, at et NFL-hold ikke har brug for en påpasselig leder, som er lige så tilbageholden som en bankmand under finanskrisen, men derimod brug for en inspirerende udvikler, som kan skabe et hold og være aggressiv, når der er behov for det. Det har Idzik ikke bevist, at han kan og vil være.

I denne offseason var han opsigtsvækkende konservativ og tilbageholdende og gav undervejs flere alt for små tilbud til free agents, der naturligvis ikke bed på. Rex Ryans stærke forsvar er for eksempel bygget op omkring dygtige cornerbacks, der kan holde skansen alene på “øen” i mandsopdækning, som Darrelle Revis kunne det, da han var stjernen hos de grønklædte New York’ere. Da Idzik i offseason fritstillede Antonio Cromartie, efterlod det truppen med NFLs svageste gruppe af cornerbacks, som Idzik af uforklarlige årsager ikke formåede at gøre bedre via draften, free agency eller via en handel.

Han forsøgte ganske vist at signe Dominique Rodgers-Cromartie, der var én af NFLs bedste cornerbacks i 2013 hos Denver Broncos, og Jets fik alle tiders mulighed for at få ham, da cornerbacken som det første besøgte Jets. Men tilbuddet var ifølge NFL Network på kun fem millioner dollars det første år efterfulgt af flere “vis-hvad-du-kan-og-vi-betaler”-kontraktår. Langt under hvad man kan forvente, når man har den status, som Rodgers-Cromartie har.

“DRC” valgte da også i stedet at signe med lokalrivalerne fra New York Giants, og det gjorde ifølge avisen The New York Daily News Rex Ryan “pissesur”. En kilde hos Jets var samtidig så rasende, at han sagde til The New York Daily News, at den tålmodige Idzik “opererer ud fra sin egen tidstabel og program”.

Underforstået: Han bruger al for lang tid på at træffe beslutninger og tror, at han skabe en trup via spillere, der bliver signet, når de bedste og største navne allerede er signet – og markedet har fundet et andet, billigere prisleje, som Idzik vil være med på. Så kan han signe anden- og tredjerangs-navnene, som mange ikke vil have.

Én af dem er Dimitri Patterson, som i april blev “redningsmanden” på cornerback-positionen, når nu Jets ikke kunne få fat i Rodgers-Cromartie eller en anden stærkere cornerback for den sags skyld. Jets blev dermed Pattersons syvende hold på ti år, og til træning fandt Jets ud af hvorfor: Dimitri Patterson blev brændt på spil efter spil, inden han pludselig forlod holdet inden en kamp mod New York Giants. Han kaldte siden Idzik for en løgner, blev fyret – og fik for ulejligheden i alt én million dollars i løn, som Jets altså reelt smed ud af vinduet.

Problemet er Idziks tilgang til free agency betyder samtidig, at Jets år efter år skal ramme plet i draften og hér finde de playmakers, som truppen har hårdt brug for. Et problem, fordi John Idzik har vist sig at være en elendig talent-evaluator. Og derfor har Jets nu en skidt trup.

Man kan argumentere for, at defensive end Sheldon Richardson, som var årets defensive rookie i 2013, er den eneste, som endnu har slået til, af de 19 spillere, som Idzik har valgt i draften i sin tid i New York. Resten er enten ikke længere på holdet, døjer med skader eller gør bare ingen markant forskel – endnu.

I år havde Jets intet mindre end 12 draft picks – flest i ligaen – men ud af de mange picks, der kunne have dannet fundamentet for succes mange år fremefter, er kun fem (!) spillere nu en del af 53 mand-truppen. Fem måneder efter draften har Jets allerede fritstillet eller sat syv draft picks på IR-listen – herunder alle de tre wide receivers, som skulle forstærke én af NFLs svageste receiver-grupper og hjælpe den rystede, ustabile franchise quarterback, Geno Smith.

Det er ganske enkelt en lille katastrofe for et hold, der søndag er kæmpe underdogs mod mægtige Denver Broncos.

Man kan kritisere Rex Ryan for meget. Men jeg har i årevis været imponeret over hans evne til at få meget ud af lidt, som det var tilfældet i 2013, hvor hans hold vandt otte kampe trods en skidt trup. Og måske er tiden kommet til, at Jets skal have nye idéer fra en anden cheftræner.

Men den træner kan ikke få den succes, som Rex Ryan ikke har haft i årevis, hvis den nye træners chef hedder John Idzik.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *