Blog: 6 kommentarer før 16. runde

Én mand bør få en større del af skylden for Mark Sanchez’ kollaps, en dyr dreng er ikke længere vildt skuffende – og så får du friske bud på slutspilsdeltagerne. Læs seks kommentarer til 16. runde.

1. 19 hold er stadig med i kampen
Med to runder igen er der ikke mange slutspilspladser at spille om.

I AFC har kun to hold, der ikke p.t. står til en slutspilsplads (Dolphins og Steelers), stadig en mulighed for at nå i slutspillet, og selvom spændingen er større i NFC (11 hold er i spil), er der mindre spænding end i mange andre sæsoner. Men 19 hold kan altså stadig nå – eller har nået – festen i januar, så der er rigeligt at følge i 16. og 17. spillerunde.

Jeg tror, at allerede kvalificerede Houston, Denver, New England og Baltimore i AFC får følgeskab af Indianapolis og Pittsburgh, der i sidstnævntes tilfælde vinder sine to sidste kampe (blandt andet søndag mod Bengals) og rykker foran Cincinnati.

I NFC er Atlanta, San Francisco og Green Bay allerede i slutspillet, men dertil kommer – er mit bud – Seattle, Dallas og Chicago.

2. Erfarne kickere misser
Bemærkelsesværdigt mange, erfarne kickere har i 2012 haft en skidt sæson.

I Green Bay hænger 28-årige Mason Crosby med det yderste af neglene fast i et job, efter at han i søndags mod Bears brændte begge sine field goal-forsøg. Forud for søndagens opgør hjemme mod Tennessee Titans har Crosby, der ejer flere Packers-rekorder, kun ramt plet 17 af 29 forsøg svarende til umådeligt lave 58,6 procent.

Hans kollega hos San Francisco, David Akers, var i januar i Pro Bowl, men i denne sæson har Akers skuffet fælt og kun sendt 71,4 procent (25 af 35) af sine field goal-forsøg mellem stængerne. Og efter en flot sæsonindledning, der bød på en tangering af NFL-rekorden 63-yarder, har Akers på det seneste været slemt skuffende. Han har misset mindst ét field goal-forsøg i fire af de sidste seks kampe og har kun ramt plet på 11 af de seneste 16 forsøg – inklusiv brændte, afgørende field goals, der kunne have givet 49ers to sejre over Rams. Af den grund risikerer Akers nærmest uge for uge at miste jobbet.

Også i Indianapolis har en erfaren, legendarisk kicker en mindre stærk sæson. Adam Vinatieri – der er danske Morten Andersens måske største konkurrent til en plads i Hall of Fame – har misset syv af 31 field goal-forsøg, hvilket svarer til 77,4 procent “hits” – hans laveste træf-procentsats siden 2003. Og Vinatieri, der fylder 40 år i næste uge, har i år allerede misset tre forsøg af mellem 30 og 39 yards ude – det har han ikke præsteret i 14 år.

De tre kickere er ikke alene med deres genvordigheder. Også Tennessee Titans’ Rob Bironas, der har skuffet fælt på de kortere distancer, og New England Patriots’ Stephen Gostkowski, der missede en “let” game-winner mod Arizona, og som har set potentielle afløsere blive hentet ind til auditions, har haft sæsoner under niveau.

3. Giants’ pass-rush ikke i topgear
I New York Giants’ Super Bowl-sæsoner i 2007 og i 2011 var Giants ustabile i løbet af sæsonen – men fandt til sidst topformen ikke mindst anført af et stærkt pass-rush fra holdets forrygende 4-3-forsvarslinje.

I denne sæson har forsvarslinjen dog ikke været i topgear, hvilket søndagens 34-0-afklapsning mod Atlanta Falcons var et klart bevis på. Giants lavede kun én sack og havde svært ved at nå frem til Falcons’ quarterback Matt Ryan. Og uden et godt pres på Ryan var resultatet en quarterback, der ramte plet på hele 23 af 28 kast for 270 yards, tre touchdowns og nul interceptions – med en passer rating på suveræne 142,6 point til følge.

Fraværet af det stærke pres på modstanderens passer, som Giants’ stjernespækkede forsvarslinje har været så kendt for, har været et issue i det meste af sæsonen. Der har ganske vist været storkampe som mod 49ers, hvor Giants lavede seks sacks og mod Packers, hvor Aaron Rodgers blev nedlagt fem gange. Men i mange andre kampe har Giants’ forsvarsspillere haft svært ved at vriste sig fri af blokerende linemen, og i de sidste tre kampe, hvoraf to er tabt, har New York’erne kun lavet to sacks.

Faktisk har Giants i hele 2012 kun nettet 32 sacks – 16. flest i NFL – efter at holdet lavede 48 i 2012. Head coach Tom Coughlin erkender da også, at modstanderne er dygtige til at blokere Giants-spillerne, og når de så endelig har en “én-mod-én”-duel, vinder Giants-spillerne for sjældent duellen.

Især defensive end Justin Tuck (tre sacks) har underpræsteret, men samtidig har en anden defensive end, Jason Pierre-Paul, heller ikke været den playmaker, som flere ventede, at han ville være i 2012. “JPP” har lavet 6,5 sacks – flest hos holdet – og har bestemt gjort det godt, men det er hele ti sacks færre end i 2011, hvor han fik sit store gennembrud. Og det stod tidligt i sæsonen klart, at den 23-årige, fysisk freak ikke ville blive årets defensive spiller, som flere ellers havde spået ham til at blive.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *