Blog: 6 tanker før Super Bowl 50

Det er Super Bowl Sunday! Du får her seks tanker før natten til mandagens Super Bowl 50 mellem Denver Broncos og Carolina Panthers.

1. Panthers udnytter gratis muligheder
Det er ekstremt vigtigt for Denver, at Peyton Manning, der har kastet 17 interceptions i denne sæson, og resten af angrebet ikke smider bolden væk på turnovers. Kampen om turnovers er altid vigtig – men i denne kamp er det altafgørende.

Smider angrebet igen og igen bolden væk – som det skete seks gange for Carson Palmer i NFC-finalen – har Broncos ikke en chance. I denne sæson har intet andet angreb nemlig indledt så mange angrebsserier (15) på modstanderens banehalvdel som Carolina herunder 11 inden for 40 yard-linjen. og angrebet udnytter ekstremt effektivt de mange gratis muligheder, som det stærke forsvar giver dem, når enheden forcerer en takeaway. Faktisk har Carolina scoret flest point via takeaways i NFL.

Det er tankevækkende, at Panthers er det første hold siden 1970, der førte ligaen i flest scorede point, men samtidig ikke var i top 10 i total yards. Det vidner om, at holdet er dygtige til at score point, når muligheden byder sig, men altså ikke nødvendigvis noget top-top-angreb. Faktisk spillede Panthers i den regulære sæson ifølge Football Outsiders mod den sammenlagt svageste gruppe af forsvar, så holdets mange point skal altså tages med et gran salt.

Denver har et forsvar, der kan konkurrere lige med Can Newton og Co., hvis Newton skal indlede angrebsserien dybt på egen banehalvdel. Men hvis Panthers får for mange muligheder langt oppe på banen – eller på Broncos’ banehalvdel – kan selv Denvers forsvar komme til kort.

Angrebet og især Manning må ikke give Carolina de muligheder – for så kan Super Bowl hurtigt være afgjort

2. Sådan kan Denver vinde
Hvordan slog Atlanta Falcons som det eneste hold i denne sæson Carolina Panthers?

Opskriften var dobbeltsidet. Falcons, der vandt 20-13, blev ved med at løbe med bolden og slog samtidig Cam Newton ud af kurs via et stærkt pres. I den kamp blev Newton ifølge Pro Football Focus presset på næsten halvdelen (16 af 34 dropbacks), svarende til 47,1 procent, hvilket var den højeste procentsats i hele sæsonen.

I den kamp ramte Newton kun plet på 17 af 30 kast for 142 yards. Faktisk falder hans passer rating pr. Pro Football Focus hele 41,5 point på kast, hvor han er presset af et pass-rush kontra kast, hvor han ikke er presset. Når han er presset, har han kun en passer rating af 71,1 point – 19. bedst i NFL. Det fald af 41,5 procent er størst i hele NFL og et klart bevis for, at Newton ikke er god, når forsvarsspillerne jagter ham.

Og det er ikke fordi, at han omvendt så løber af sted for mange yards, fortæller Pro Football Focus. I de fem kampe i denne sæson, hvor han var mest under pres, skaffede Newton samlet set kun 33 yards på bare fem løb i situationer, hvor han var presset. Så selvom vi i denne uge flere gange har hørt fortællingen om, at Newton kan undvige presset og omdanne en umulig situation til et stort spil – med benene – er virkeligheden altså en anden.

I Super Bowl står han over for et Broncos-pass-rush, der er NFLs bedste, og som genererer det største pres statistisk set (34,7 procent af alle dropbacks) af NFLs 32 hold. Samtidig stod de defensive backs tæt i opdækningen, og det kan Broncos, der har NFLs bedste secondary anført af cornerback-trioen Chris Harris, Aqib Talib og Bradley Roby, også gøre og dermed tvinge Newton til at holde en anelse mere på bolden. Mod Falcons skaffede Panthers faktisk hele 155 rushing yards og 7,75 yards pr. carry, men trods det effektive løbeangreb, scorede holdet kun 13 point. Det er stærkt tankevækkende.

Denvers problem kan dog være, at Carolina gerne holder flere folk tilbage i opdækningen for at passe på Newton. Kun Buffalo Bills kørte flere “max protection”-systemer (syv mand blokerer), og det er er én af forklaringerne på, at Newton i denne sæson kun er blevet ramt af samlet 61 quarterback hits (tredjefærrest i ligaen). Til sammenligning leverede Broncos alene i AFC-finalen 20 hits på Tom Brady.

Mod “max protection”-systemer kan Broncos’ uhyggeligt farlige edge rushers, Von Miller og DeMarcus Miller, lettere komme til kort, fordi de skal igennem noget af et fyldt farvand af blokerende pantere for at komme frem til Newton. Omvendt har de stærke interior linemen som Malik Jackson og Derek Wolfe lettere ved at komme frem, fordi Carolina formentligt ofte vil holde den ekstra beskyttelse i siderne, hvor Miller og Ware er.

I sejren i december holdt Atlanta samtidig tålmodigt fast ved løbet, selvom det ikke var videre effektivt. Faktisk skaffede Falcons kun 2,57 yards pr. carry, men løb alligevel 30 gange med bolden og var effektive på tredje down (9 af 15 forsøg blev til en første down). Den opskrift betød, at Carolina kun havde bolden på samlet otte serier, det blev kun til 52 angrebsspil (færrest i sæsonen) og en time of possession af kun 24,22 minutter (kortest tid i sæsonen).

Skrevet med andre ord: Uden egentligt at være voldsomt effektive langs jorden og ved at konvertere størstdelen af de vigtigte tredje downs, holdt Panthers derved Cam Newton på sidelinjen, og når han så kom på banen, var han presset, selvom løbeangrebet statistisk set var mere effektivt end i nogen anden kamp i sæsonen.

For Denver Broncos bliver det derfor altafgørende, at holdet ikke opgiver løbet, selvom det måske ikke er videre effektivt. Tiden skal trækkes af uret, og Newton skal ikke have for mange chancer for at sende scoren i vejret – for Peyton Manning kan med stor sandsynlighed ikke vinde en shootout.

Og kan Broncos have et overmiddelt løbeangreb, kan Manning spille stabilt uden at kaste interceptions, og kan offensiven skaffe otte-ni første downs, har Broncos en chance, fordi forsvaret på sine bedste dage kan holde Panthers-angrebet til 20-23 point.

3. “Zone read-“løbet rammer klimaks
“Zone read”-løbet ramte for alvor NFL i 2013, og selvom to quarterbacks – Colin Kaepernick og Russell Wilson – der begge er storforbruger af “zone reads”, var i Super Bowl i alle de tre efterfølgende sæsoner, har spillet først for alvor nået toppen i denne sæson, hvor Cam Newton og Carolina har taget det til nye højder.

Der var mange, der i 2013 ikke troede, at “zone reads” ville have en lang levetid. De tog fejl. Favoritten til at vinde dette års Super Bowl har tydeligt bevist dette.

4. Værre end Dilfer og Grossman
Ifølge Football Outsiders’ dybdeborende statistik (der blandt andet tager højde for modstandernes styrke) er Peyton Manning den værste quarterback, der har startet en Super Bowl, siden 1989. Værre end Trent Dilfer. Værre end Rex Grossman.

Det er tankevækkende, for det betyder, at Denver i bedste fald går hele vejen til mesterskabet på trods af Manning og ikke på grund af Manning.

Det havde jeg aldrig troet, at jeg en dag ville skrive…

5. Mannings eftermæle
Apropos Manning. Han har efter min mening alt andet vinde natten til mandag.

Hvis Denver vinder, vil det uanset, hvordan han præsterer, gavne hans eftermæle. Så vil han slutte på toppen som en vinder – og diskussionen om, hvorvidt han er NFLs bedste quarterback nogensinde, kan fortsætte.

Hvis Denver taber, selvom han spiller godt, vil det ikke have nogen videre betydning for hans eftermæle, for forventningerne var, at han ville få det svært. Kun hvis han spiller elendigt og taber kampen for Denver, inden den reelt er begyndt, tror jeg, at hans eftermæle, som det står inden kampen, vil tage yderligere skade.

6. Derfor vinder…
Mit bud på kampen: Jeg tror, at Carolina er for stærke til Denver. Oven på to ugers heftig research har jeg ikke rigtigt læst eller hørt om en større fordel, som Denver har, selvom det virker til, at flere og flere er hoppet på Denver-vognen, som ugen er skredet frem. Og jeg medgiver, at Denver kan tage sejren, hvis forsvaret spiller lige så godt, som det gjorde i AFC-finalen. Men samlet ser peger ikke meget i retning af Denver.

Kasteangrebet er især et issue for Denver. Samtidig mener jeg, at Carolina har lille en fordel på special-teams.

I bedste fald for Denver bliver Carolinas angreb matchet af Broncos’ defensiv, som det vil være vanvittigt at undervurdere igen (som mange – mig selv inklusiv – gjorde det i AFC-finalen). Men Carolina har en klar fordel mod Manning og angrebet, og der skal ikke mange Manning-fejl til, før Panthers trækker fra.

Mit bud: Carolina Panthers vinder Super Bowl med 27-14.

Enig eller uenig med bloggen? Kommentér gerne på Twitter til @shygumhansen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *