Blog: 5 faktorer, der kan afgøre Super Bowl LI

Super Bowl 49 bliver sparket i gang på den anden side af midnat natten til mandag, og du får her et bud på fem vigtige faktorer, der kan få en afgørende betydning for kampen. Læs blandt andet hvordan Falcons skal presse Brady, om Patriots’ X-faktor og om den overbrugte, men sande kliché.

1. Det gælder om at komme godt fra start…
Det er altid vigtigt at komme godt fra start. Ja, det er en latterlig, overbrugt kliché, men lige præcis i denne kamp, er der noget om snakken. Her er hvorfor:

Atlanta Falcons’ forsvar er talentfuldt, men samtidig meget ungt. Otte af 11 starters (hvis man inkluderer slot cornerback Brian Poole) er enten rookies eller andenårsspillere, og Falcons kan blive det første Super Bowl-hold nogensinde, der starter fire rookies i forsvaret, hvis Poole er på banen fra første færd.

De unge spillere står natten til mandag i en kamp, som de aldrig har prøvet før efter en uge, der har været vild og anderledes. Sådan er meldingerne fra stort set alle de spillere, der gennem årene har stået i en Super Bowl. Derfor er det vitalt for Falcons, at især det unge forsvar er helt skarpt og ikke overvældet af situationen, når kampen bliver indledt. For det værste, der kan ske mod et Tom Brady-ledet hold, er at skulle indhente en føring efter en skidt begyndelse på kampen, hvor modstanderne har scoret to touchdowns i løbet af otte minutter.

Super Bowl-historien har utallige eksempler på hold, der kollapsede inden kampen stort set var begyndt, fordi presset og nerver slog dem ud af kurs. Eller hold, som gravede sig ned i et hul alt for tidligt i kampen. Sidste år formåede Panthers aldrig rigtigt at komme igen, efter at Broncos førte 10-0 midtvejs i 1. quarter. For tre år siden fik Broncos en forfærdelig indledning på kampen, da holdet indkasserede en safety imod sig på første serie, og siden blev et rystende Denver-hold kørt over af Seattle.

LÆS: New England Patriots’ vej til Super Bowl

Og for 22 år siden lavede Chargers’ forsvar mange mentale brølere tidligt i kampen mod 49ers, der ydmygede San Diego med 49-26 efter at have ført hele 28-10 ved pausen. Efter kampen indrømmede Chargers’ head coach, Bobby Ross, at hans spillere ganske enkelt havde været for nervøse. Og Ben Roethlisberger sagde ærligt, at han følte, at han svævede i luften under hele sin første Super Bowl i 2006, så påvirket var han af kampens alvor. Han spillede selv skidt, men Steelers slog dog stadig et svagt Seahawks-mandskab.

Så nerver er en kæmpe faktor – en stærkt undervurderet faktor, faktisk – og det risikerer især at ramme Falcons-forsvaret, må man formode. Samtidig har 23 af Patriots-spillere før stået i en Super Bowl. Kun fem af Falcons-spillerne har tidligere spillet kampen. Det er en fordel for Patriots, selvom statistikken faktisk viser, at ud af de seneste 40 Super Bowls har holdet med mindre Super Bowl-erfaring – samlet set – oftere vundet.

Men intet hold har nogensinde startet et så ungt forsvar som Falcons. Det er derfor altafgørende for Falcons, at forsvaret kommer godt fra start i 1. quarter, undgår mentale fejl – og får banket nervøsiteten ud af kroppen. Ikke mindst når quarterbacken på den anden side hedder Tom Brady.

Samtidig er der den ekstra krølle, at Falcons’ angreb har scoret et touchdown på de seneste otte åbningsserier. Det har givet holdet et rygstød til resten af kampen, som det i sagens natur især har brug for søndag.

2. Mission: Angrib Tom Brady
Historien viser, at hold, der formår at nå frem til og ramme Tom Brady – enten før eller efter, at han kaster bolden – har de bedste chancer for at besejre “nummer 12” og hans potente angreb. Det var den opskrift, som Giants brugte til at vinde to Super Bowls, og som Broncos gjorde brug af i AFC-finalen sidste år.

Hvis først Brady begynder at slå ud med armene i frustration over opdækningen, er meget vundet. Derfor er det ganske enkelt altafgørende for Atlanta Falcons, at holdet kan presse Brady – og gøre det stabilt over hele kampen. I Super Bowl 49 for to år siden formåede Seattle Seahawks i de første 3. quarter at frustrere Brady, der kastede to interceptions, men da edge rusher Cliff Avril udgik med en skade, ændrede kampen totalt karakter, og Patriots kom igen og vandt.

Problemet for Falcons er, at holdet på papiret ikke har spillerne til at presse Brady, som Broncos havde det sidste år, og som Giants havde det i 2008 og i 2012. Holdet har ikke et særligt godt pass-rush. NFLs førende i sacks, edge rusher Vic Beasley, er ganske vist på banen natten til mandag, men hans præstation i 2016 skal tages med et gran salt.

Beasley er en virkelig god pass-rusher, men de 15,5 sacks, som han lavede i 2016, faldt i ni kampe, og 8,5 af dem faldt mod rookies (Jared Goff, Carson Wentz og Paxton Lynch), der typisk har markant sværere ved at fornemme presset end for eksempel erfarne Brady, der er bedst i ligaen, hvad det angår, nu hvor Peyton Manning har trukket sig tilbage. Beasley lavede derudover 56 quarterback pressures – hvilket “kun” var 18. bedst i ligaen. Og i slutspillet har han endnu sit første sack til gode.

LÆS: 20 stats om Super Bowl LI

Falcons kan især godt lide at stille Beasley op yderst ude i venstresiden som en “wide 9”-rusher, men det er tvivlsomt, om den taktik er god mod en Brady, der i gennemsnit bruger 2,3 sekunder på at afvikle kastet, for inden Beasley når frem fra sin position, har Brady svinget armen. Oven i købet står Beasley over for højre tackle Marcus Cannon, der i år har fået sit gennembrud, og som ikke har tilladt et sack siden 1. spillerunde. Derfor vil det ikke være overraskende, hvis Beasley får en minimal indvirkning på denne kamp.

I slutspillet har Falcons formået at skabe et markant større pres – mod Russell Wilson og Aaron Rodgers – end holdet skabte i grundspillet. Ifølge ESPN pressede Falcons de to quarterbacks på samlet 40 procent af alle dropbacks – den højeste rate af de 12 slutspilshold – og presset er kommet efter et højt antal blitzes, hvor Falcons har sendt butikken af sted efter quarterbacken. I slutspillet har Falcons ifølge ESPN blitzet med fem, seks eller syv spillere på 36 procent af alle dropbacks – mod kun 16 procent i grundspillet.

Der er dog enorme risici forbundet med at blitze Brady, der sammen med Super Bowls’ anden quarterback, Matt Ryan, i denne sæson har været de bedste i NFL til at besejre blitzes. Ganske enkelt fordi de effektivt udnytter de tomrum, som eksempelvis en angribende inside linebacker åbner bag sig. I den regulære sæson nettede Brady en rating af NFL-høje 125,7 point og blev kun nedlagt af to sacks på de 101 dropbacks, hvor han blev blitzet. Han blev ikke presset til én eneste interception på de spil, men kastede til gengæld 11 interceptions.

Derfor viser statistikken, at det kan være fatalt at blitze Brady, og både Giants (2008, 2012) og Broncos (2016) besejrede da også Patriots i slutspillet efter at have presset Brady med kun fire mand. Og det efterlader Falcons med kun én fordelagtig mulighed: at angribe ham de forreste fire – og så håbe på, at de kan vinde én-mod-én-duellerne mod en solid Patriots-linje samtidig med, at de bagerste syv leverer en så tæt opdækning, at Brady må holde på bolden et halvt sekund mere end ønsket, så de angribende pass-rushers kan nå frem til ham.

Det forudsætter, at trioen af cornerbacks Jalen Collins, Robert Alford og Brian Poole, kan matche Chris Hogan, Danny Amendola/Malcolm Mitchell og Julian Edelman. Især Pooles matchup med Edelman i “the slot” kan få en afgørende betydning. En matchup, der dog ikke umiddelbart favoriserer Poole – en tidligere undrafted free agent.

Men et stabilt, stærkt pres forudsætter også, at én pass-rusher træder i karakter i slutspillet – og det skal ideelt set være en defensive lineman, der i en perfekt verden skaber det indvendige pres på Brady, som han bestemt ikke bryder sig om, og som Texans i divisional playoffs-runden effektivt gjorde brug af. Det kan dog være svært at se, hvem det skal være. Falcons savner virkelig interior rusher Adrian Clayborn, der blev skadet mod Seahawks, men som kunne have været den bowlingkugle af et energibundt indvendigt, der kunne have presset Brady. En anden mulighed er talentfulde Ra’Shede Hageman, men han er hamrende ustabil. Og så er der førnævnte Beasley, men han risikerer altså at blive neutraliseret mod hurtigstkastende Brady.

Det efterlader rookie-linebacker Deion Jones som Falcons’ bedste kort – fordi han kan angribe på de såkaldte “Double A Gap blitzes” – lige op mellem de to guards, der er den korteste vej til Brady. Men igen: han efterlader altså samtidig plads bag sig.

Så Falcons har ikke ideelle muligheder for at presse Brady. Men formår de ikke at gøre det, kan han kaste forsvaret i sænk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *