Blog: 10 tanker efter Super Bowl

4. Alle elsker Ray…
Det er næsten for nemt: Ray Lewis vender tilbage, og han får masser af kærlighed – og overskrifterne lyder, at han spillede forrygende efter sit comeback og fører Ravens til en Super Bowl-sejr. Og så har vi en fantastisk fortælling til NFL-historiebøgerne…

Sandheden er bare – som jeg har skrevet flere gange i optakten til Super Bowl – at Lewis IKKE har været så god, som de 44 tacklinger i slutspillet indikerede – og i det hele taget er tacklinger én af de mest overvurderede statistikker i NFL. Han er en leder, gør holdkammeraterne bedre, men mange af de tacklinger kom langt nede af banen, var “wrap up”-tacklinger – og havde ikke ”impact”. Og gennem slutspillet blev Lewis’ manglende fart i kasteforsvaret tydeligt udstillet, når han skulle ”droppe” tilbage – bare ikke nok i de første tre kampe mod Colts, Broncos og Patriots, som flere amerikanske eksperter bemærkede det.

Før Super Bowl hørte vi så igen, at Lewis har spillet virkelig godt, og på dansk tv hørte vi endda, at Ravens havde et linebacker-korps, der på grund af Ray Lewis kunne matche 49ers’ ditto.

Et linebacker-korps fra 49ers, der ellers på papiret er ét af de bedste linebacker-korps, som NFL nogensinde har set. Alle fire (!) linebackers var All-Pro-valg, og enheden består af tre Pro Bowlers i form af NFLs måske to bedste inside linebackers og en 19 ½ sack-mand. Jeg tænkte ”What?!?!”, da jeg hørte, at Ray Lewis, Terrell Suggs (der har været en skygge af sig selv i denne sæson) og Co. kunne matche det. For mig havde det karakter af automatreaktion.

For jeg forstår simpelthen ikke den nuværende kærlighed til linebackeren Ray Lewis, der i 2012-sæsonen i en alder af 37 år tydeligt har mistet fart, og som slet, slet ikke er samme spiller som tidligere.

Det så vi da også klart i Super Bowl: Ray Lewis blev gang på gang udstillet af 49ers’ receivers, der skaffede plads bag ham, og Lewis halsede flere gange efter Vernon Davis på kryds-ruter (Davis greb tre bolde for 54 yards mod Lewis ifølge Pro Football Focus) – eller blev løbet over ende af en running back. Det så ikke skarpt ud, hvis du fulgte nummer 52 fra Baltimore.

Det kom faktisk dertil, at amerikanske eksperter på Twitter skrev, at 49ers bevidst skulle ”gå efter” Lewis på kast i anden halvlegs comeback-forsøg, fordi Lewis var meget sårbar og en mand, der kunne skaffes yards imod. Og hvor mange, store spil lavede Lewis i Super Bowl?

Svaret er ingen.

Gennemse kampen igen eller tjek statistikken og opdag, at Lewis’ tacklinger kom efter eksempelvis tre-, syv- og otte yard-løb og i den dur. Pro Football Focus rangerede da også mandag Lewis som Ravens’ næstdårligst præsterende forsvarsspiller i Super Bowl og den klart svageste mod løb, hvor Lewis missede to tacklinger, han burde have lavet.

Kærligheden til Ray Lewis har været stor. Jeg har selv elsket at se ham spille, og han er én af min største forsvarshelte gennem tiderne.

Men Ray Lewis er ikke længere gode, gamle Ray Lewis. Og søndagens ros til ham og hans (…hastigt svigtende) spil tog overhånd.

5. 49ers sluttede med nogle forfærdelige spilkald
Offensiv koordinator Greg Roman har sæsonen igennem kaldt nogle effektive, stærke spil for 49ers-angrebet, men hans valg, da 49ers bankede på for touchdown med godt to minutter igen, var ikke gode.

Hvorfor løb 49ers ikke med bolden mindst én gang til, efter at LaMichael James havde skaffet to yards på første down og syv?

Ravens var uden Haloti Ngata, der var udgået, og kunne slet ikke stoppe 49ers’ løb på serien (Gore havde liget løbet for 33 yards). Alligevel kastede Colin Kaepernick tre gange i træk. Første gang, da han rullede ud og havde muligheden for selv at skaffe tre yards på løb, men i stedet fyrede et missil i retning af Michael Crabtree og hjørnet af endzonen. Anden gang da han kastede mod Crabtree igen – uden at ramme. Og så sluttede han på fjerde down med et “fade”-kast mod Crabtree, hvor der kunne dømmes pass interference, men hvor sandheden er, at der sjældent bliver kaldt det på det tidspunkt i kampen (bare spørg Green Bay Packers, der oplevede det i en vis kamp mod Seattle Seahawks…).

Jeg har set samtlige af Colin Kaepernicks kast i denne sæson, og hvis der er ét kast, han har haft problemer med, er det ”fade”-kastet. Det kræver SÅ meget “touch” pg præcision at lave det kast i en proppet endzone. Og når 49ers havde succes på kast gennem kampen, var det på de mellemlange og lange kast, ikke de helt korte. På de længere kast var der nemlig plads bag Ray Lewis og Dannell Ellerbe og foran de to safeties, men der var ikke noget plads bag dem i en proppet endzone – med kun 15 yards til baglinjen.

Hvorfor løb 49ers ikke med bolden mindst én gang mere? Jeg fatter det ikke.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *