Blog: 10 kommentarer før free agency

Om godt en uge begynder free agency-perioden. Læs her hvorfor det er købers marked, hvem der har flest og færrest dollars at signe for, hvorfor Ravens måtte betale Joe Flacco – og se et All-Star-Team med de bedste free agents.

Uenig eller enig med bloggen? Kommentér gerne på Twitter til @shygumhansen

1. DET ER KØBERS MARKED…
Der er rigtigt mange profiler på markedet i år, men det kan meget vel blive året, hvor flere veteraner, som ellers har et relativt stort navn, ikke får helt let ved at finde en ny arbejdsgiver.

For free agency anno 2013 er købers marked, selvom det er en klasse med store navne. P.t. har kun halvdelen (17) af alle hold et tocifret antal millioner dollars i friplads på cappen, mens de resterende 15 hold alle har under ti millioner dollars at gøre godt med. Og hele ti hold har mindre end fem millioner dollars i friplads – eller er endda over cappen, sådan som fem hold er.

Dertil skal man lægge, at to af de hold, der ofte er mest aktive i free agency-periodens første dage, Redskins og Cowboys, begge er pressede af de cap-bøder, de modtog, fordi de ikke havde handlet i overensstemmelse med NFLs regler for salary cappen.

Samtidig vil holdene uden tvivl have det lange lys foran, når de i 2013 jagter potentielle free agents. For som en konsekvens af den seneste tv-aftale stiger salary cappen nemlig ikke meget i de kommende par år, og derfor kan holdene ikke tillade sig at gå shop-amok i 2013, hvis de vil undgå fyringer i de kommende to år.

Den seneste tv-aftale, der begynder i 2014, er ganske vist markant bedre end forgængeren, men i de første to år vil indtægterne faktisk være mindre end de gennemsnitlige indtægter – set over hele aftalens periode. Det skal altså nok blive godt henover tid, men det er det bare ikke til at begynde med. Og det påvirker direkte salary cappen i 2013, der er betinget af, hvor meget de 32 hold får ind i indtægter og kan bruge på spillere.

I 2013 er salary cappen på 123,9 millioner, men det er faktisk samme størrelse, som 2009-salary cappen havde, hvor der også var 123 millioner at gøre godt med. Og ikke før i 2015 vil de 32 NFL-hold opleve en større stigning.

Bliv derfor ikke overrasket, hvis de første dage af free agency-perioden ikke byder på helt så mange megaaftaler, som vi har set tidligere. Og bliv heller ikke overrasket, hvis en veteran på den forkerte side af de 30 år, der for bare to år siden var en stjerne i NFL, stadig står uden arbejde i april, fordi intet hold er i nærheden af at ville betale ham den mindstepris, han kræver.

Mest plads på salary cappen (ifølge overthecap.com)
1. Browns – 46,6 mio. dollars
2. Bengals – 45,2 mio. dollars
3. Dolphins – 45,0 mio. dollars
4. Colts – 43,5 mio. dollars
5. Buccaneers – 32,9 mio. dollars

Mindst plads på salary cappen (ifølge overthecap.com)
1. Saints – minus 3,0 mio. dollars
2. Redskins – minus 2,7 mio. dollars
3. Panthers – minus 2,3 mio. dollars
4. Rams – minus 919.681 dollars
5. Raiders – minus 510.378 dollars

2. EN FREE AGENT, JEG VIL HOLDE ØJE MED…
Én af de spillere i dette års marked, jeg vil holde mest øje med, er Atlanta Falcons’ cornerback Brent Grimes, der bliver en free agent den 12. marts.

Grimes rev i første spillerunde sidste år sin akillessene over, og han bliver 30 år i 2013-sæsonen. Det er derfor sandsynligt, at han er på vej ind i sin karrieres efterår. Men for et hold, der tager chancen og signer Atlanta-spilleren til eksempelvis en kort, præstationsbestemt kontrakt, kan gevinsten blive enorm.

Inden 2012-sæsonen var Grimes således én af NFLs bedste cornerbacks, selvom mange andre trak større overskrifter til sig. Og hvis han oven på sin genoptræning, der ifølge Falcons har været ”fremragende”, kan vende tilbage til noget nær fordums styrke, vil hans kommende arbejdsgiver have skaffet sig en potentiel første-cornerback.

Hvis ikke, behøver det ikke at betyde det store, hvis kontrakten er skruet rigtigt sammen, og hvis pengene kun hitter på cappen i tilfælde af, at Grimes leverer varen.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *