2014 NFL Draft Preview: Guards og centers

Der er flere tunge bamser indvendigt på angrebslinjen i dette års draft, som ser meget interessante ud i NFL-sammenhæng. Læs her om årgangen, hvor en mormon med en ”grim” krop kan blive valgt allerførst, og hvor en stærk atlet ”flyver under radaren”. 

2013-draften var historisk med to guards, Jonathan Cooper og Chance Warmack, der begge blev valgt i top 10.

Fans af interior lineman, der i år forventer en gentagelse eller bare dét, der ligner, bliver skuffede.

For ret beset er 2014-draften en lidt fesen omgang, hvad angår guards og centers, og efter to draft-årgange i træk med i alt seks guards og centers i top 32 er vi nu nok nærmere tilbage til 2011-kaliber tiden, hvor der kun blev valgt én guard eller center i 1. runde.

Der er nemlig ikke nogen interior linemen, der for alvor springer i øjnene i 2014. Der er flere solide talenter, men ingen Pro Bowl-typer.

Stortalenterne mangler ganske enkelt i en tid, hvor den indvendige del af angrebslinjen får stadig mere og mere værdi. I de mange ”spread”-angreb i NFL med mange kortere ruter kommer bolden hurtigere og hurtigere ud af hænderne på quarterbacken, og det gør det sværere for de defensive ends at nå hele vejen rundt om den offensive tackle og frem til quarterbacken.

Til gengæld er vejen stadig kort for den defensive tackle, der står lige foran ansigtet på quarterbacken og de interior lineman, når bolden skal snappes. Det forsøger NFL-holdene at udnytte, for pass rush handler om ”lige linjer”, som New York Jets’ head coach Rex Ryan har sagt det. Lige, korte linjer, som den defensive tackle eller middle linebackeren kan hamre direkte op gennem midten af angrebslinjen på.

San Diego Chargers’ defensive koordinator, John Pagano, bakker op om den filosofi.
– Jeg er enig. For den hurtigste vej fra A til B er nu engang den lige linje, har han sagt til Draftday.dk.

Det øgede pres op gennem midten på for eksempel ”Double A Blitzes” har øget opmærksomheden på den indvendige del af angrebslinjen, hvor centere og guards er i højere kurs end nogensinde før.
– Værdien af guards er steget, siger Greg Cosell fra NFL Films til Draftday.dk.

Den bedste guard i 2014 er – ifølge flere – UCLAs Xavier Su’a-Filo.

Su’a-Filo (6’4, 307) startede 40 kampe for Los Angeles-universitetet, efter at han forinden havde tilbragt to år på en mormon-mission i Florida og Alabama. Han var generelt meget effektiv som guard hos UCLA, men startede også seks kampe som venstre tackle i 2013. Ved The Scouting Combine leverede han en flot workout og havde blandt andet den hurtigste 20 yard-shuttle (4,44 sekunder) af alle guards – et tegn på eksplosive bevægelser og antrit.
– Holdet, der vælger ham, vil have en starter fra dag 1, mener Gil Brandt fra NFL.com.

Xavier Su’a-Filo (udtales ”ZAY-vee-ur sue-uh-FEE-low”) er en god atlet og vil være bedst i et “power”-blokeringssystem. Han er langt fra poleret, men her og nu kan han blive en solid starter i NFL.

Kritikere peger dog på, at Su’a-Filo har en – efter NFL-standard – grim krop. De to år på mission gør, at kroppen ikke er velbygget. Men tiden arbejder med ham, og det gør ham til et interessant talent.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *