2016 NFL draft preview: Quarterbacks

Hvem er de bedste quarterbacks i The 2016 NFL Draft? Draftday.dk giver der her overblikket, hvor vi indleder vores optaktserie med fokus på de kommende NFL-talenter frem mod draften til april.


 

Man behøver blot at kaste et blik på de otte quarterbacks, der stod tilbage i dette års slutspil, for at vide, at holdene med de bedste passers, når længst i nutidens NFL.

Tom Brady, Aaron Rodgers, Cam Newton, Ben Roethlisberger, Russell Wilson, Carson Palmer, Alex Smith og Peyton Manning var de otte quarterbacks, der var “still standing”, da divisional playoffs-runden begyndte midt i januar. Seks af de otte er tidligere førsterundevalg i draften, og fire af de otte er forhenværende topvalg i draften.

LÆS: 2016 NFL Draft Rankings – Quarterbacks

Og selvom det var holdet (Denver Broncos) med den svageste quarterback (Manning), der siden vandt det hele, er tendensen ikke til at tage fejl af: De bedste hold er generelt de hold med de bedste quarterbacks.

Den gode nyhed for de hold, der stadig ikke har en franchise-kaliber quarterback, er, at der er udmærkede passer-talenter i toppen af dette års draft. Og tre quarterbacks, North Dakota States Carson Wentz, Californias Jared Goff og Memphis Paxton Lynch kan alle gå i top 25.

Carson Wentz (6’5, 233) er et enormt talent, der har de fysiske evner og ikke mindst en fremragende spilforståelse til at lede et hold. Men det store issue omkring Wentz er, at han spillede på FCS-niveauet – nivauet under den bedste college-række. Det rokker dog ikke ved, at hans kvaliteter er store i form af en ideel kropsbygning, en stærk armstyrke, overraskende gode atletiske evner og en skarp præcision på sine kast. Og så er hans potentiale enormt og meget attraktivt for NFL-hold.

Wentz er blevet sammenlignet med Joe Flacco, fordi de begge er to store quarterbacks fra et lavt college-niveau, men Wentz’ støtter peger på, at han er langt mere mobil end Flacco.
– Han har kropsbygningen, og han har armen. Han kan lave alle kast – også i koldt, vindfyldt vejr, fortæller ESPNs Todd McShay.

Hos North Dakota State vandt han to mesterskaber og 20 af 23 kampe, og her stod Wentz i et “Pro-Style”-angreb” lige under center, og han blev bedt om at scanne banen efter snappet, gå igennem sine progressioner og afvikle kastet, og han har dermed allerede nu en stærk football-intelligens. Han stjal samtidig totalt showet under Senior Bowl-ugen, hvor han bragte sig i spil til draftens top 10 og var ugens store samtaleemne.
– Han har mange af de evner, som du kigger efter. Han er en dominerende, stabil quarterback, mener Cleveland Browns’ nye head coach, Hue Jackson.

I 2016 spillede han kun otte kampe, fordi han var sat ud af spillet af en skade i håndleddet, og han har dermed kun startet 24 kampe i en relativt kort karriere på et lavere niveau. Carson Wentz kan blive den højst-valgte “small-school”-quarterback siden Alcorn States Steve McNair blev valgt som nummer tre i 1995, men netop skoleniveauet er altså et issue.

For NFL-scouts skal vurdere, om Wentz kan håndtere springet til det langt højere professionelle lag. Uden Wentz vandt North Dakota State stadig alle otte kampe, og derfor er hans “win-loss”-statistik knapt så imponerende, som den ser ud til.
– Nogle NFL-hold har det svært med dette tog af entusiasme, der kører med Wentz, når det gælder et FCS-talent, der stadig har meget at lære, fortæller NFL.com’s draftekspert, Lance Zierlein.

Andre er dog overbeviste om, at Wentz hurtigt kan vænne sig til livet i NFL, selvom J.J. Watt, Richard Sherman og Von Miller venter, og at hans potentiale er så stort, at han bør blive valgt først.

Jared Goff (6’4, 215) har længe været regnet for at være et potentielt top 10-valg, og generelt bliver han anset for at være en oplagt, kommende “franchise player” – som en anden tidligere Golden Bear, Aaron Rodgers, er det.
– Han er præcist-kastende, han er nok en top 10-quarterback, han bevæger sig godt i lommen. Jeg kan virkelig godt lide den fyr, siger NFL Networks draftguru, Mike Mayock.

Rob Rang fra NFL Draft Scout peger på, at Goff er den mest komplette quarterback i draften.
– Han tilbyder den bedste kombination af overblik, mobilitet, præcision og hårdførhed – de evner, som, jeg mener, er de bedste indikatorer i forhold til fremtidig succes på denne position i NFL, vurderer han.

Goff, der går i draften som junior, er ganske enkelt en stærk “pocket passer”, der dygtigt arbejder i lommen, og som især har et flot “touch” på sine kast. NFL Networks Daniel Jeremiah har sagt, at Goff både tænker og bevæger sig hurtigt. Når han er inde i en rytme på en serie, flytter han effektivt bolden op af banen med alle typer kast. Selvom han blev sendt mange gange i jorden bag en svag angrebslinje, viste han et stort mod i 2015 og er ikke bange for at blive stående og kaste bolden i sidste splitsekund, før modstanderen rammer ham.
– Goff har et fantastisk talent og et stort potentiale, roser ESPNs draftekspert, Mel Kiper.

I Sonnie Dykes’ angrebssystem hos California er Goffs statistikker (4719 yards, 43 TDs i 2015) dog blevet pustet op af mange “lette” kast og et højt tempo, og han er sjælent blevet bedst om at sende dybe kast af sted mod sidelinjen. Samtidig er hans spinklere kropsbygning et negativt issue.

Men Goff har udviklet sig positivt år for år og bør blive en stærk quarterback i NFL. Og mens flere har sammenlignet ham med Atlanta Falcons’ Matt Ryan, mener andre, at han snarere er samme type som Oakland Raiders’ talentfulde Derek Carr.
– Folk vil sammenligne Goff med Carr på grund af krpsbygningen, den hurtige kasteafvikling og det vil hjælpe ham. Det er en positiv sammenligning, siger en general manager fra et AFC-hold til NFL.com.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *