2017 NFL Draft Preview: Offensive tackles

Normalt bliver offensive tackles valgt tidligt i draften.

Alene i de seneste fem år er mindst én offensive tackle hvert år blevet valgt i top 10, tre er blevet valgt i top 5, og én (Eric Fisher i 2013) var endda topvalget.

Men i år bliver den stime med stor sandsynlighed brudt, og faktisk er dette års offensive tackle-klasse så svag i toppen, at der potentielt slet ikke bliver valgt én i top 15. Det er ikke sket siden 1982, hvor Luis Sharpe var 16. valget.
– Det er helt klart et dårligt år for offensive tackles, fortæller Eric Galko fra Optimum Scouting, der laver konsulentarbejde i forbindelse med draften for flere NFL-hold, til Draftday.dk.

Hverken i toppen – eller længere ned i draften – er der spækket med opsigtsvækkende talent.
– Det er svært at finde starter-kaliber offensive linemen. På tackle-positionen er det især svært, mener NFL Networks Mike Mayock.

Wisconsins Ryan Ramczyk (6’6, 314) kan blive valgt som den første mand på positionen. Han kommer fra en skole, der er kendt for at producere hårdføre linemen, men han kom først til The Badgers i 2016, hvor han dog startede alle kampe som venstre tackle. Forinden spillede han i Division III for Wisconsin-Stevens Point. 

Ramczyk (udtales ”Ram-Check”) går i draften som junior og er en god atlet, der har en stor styrke i kroppen. Han har fødderne til at begå sig i venstre side af banen og har vist sit værd over for flere af college footballs bedste edge rushers. Han kommer hurtigt fremad og angriber aggressivt modstanderen. Som mange af sine forgængere hos The Badgers er Ramczyk samtidig meget kvik og intelligent på football-banen.
– Han besidder en uhørt smidighed og balance for en spiller med den størrelse, mener CBS’ Rob Rang.

I januar blev Ramczyk dog opereret i sin højre hofte, og den operation, der koster fire måneders pause, risikerer at koste på draft day, hvis lægerne frygter, at skaden bliver kronisk. Samtidig har han ikke nogen idealstørrelse – han har relativt korte arme for en elite-lineman og er meget lineært bygget. Men det ændrer ikke ved, at i en svag årgang kan han blive valgt først.

Alabamas Cam Robinson (6’6, 322) har potentielt en fremtid indvendig som guard – nogle hold og eksperter anser ham for at være bedst på den position – men der er også mange, der mener, at den store lineman vil være mest effektiv som højre tackle i NFL.

Robinson er en gigant af en lineman, der bruger sin fysik og 35 1 /2 inches-lange arme til egen fordel, og han er især en enorm force på løbespil, hvor han hurtigt kommer fremad, når bolden bliver snappet, og tonser modstanderen væk.
– Han er aggressiv, han er fysiskbetonet i sit spil, og han er stor. Der er intet, han ikke kan gøre – fysisk set, siger en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Junior-prospektet har været en starter, siden han for tre år siden ankom til Alabama, og han er derfor allerede meget erfaren og har vundet mange dueller mod stærke forsvarsspillere i den hårde SEC-konference.
– Cam Robinson har endnu ikke nået sit potentiale. Der er tidspunkter, hvor han ikke går all-in. Men når han vil spille op til sit bedste, er han fremragende, siger en NFL-kilde til Pro Football Weekly.

Kritikerne mener nemlig, at Robinson ikke altid er fokuseret nok, og så blev han i august 2016 anholdt for besiddelse af våben og stoffer. Sagen blev siden droppet på grund af manglende beviser, og selvom Robinson angiveligt ved The Scouting Combine imponerede flere hold ved at tage det fulde ansvar for sine handlinger, pletter sagen på cv’et. Andre kritikere peger på, at han er for ustabil – især på kastespil – og det hæmmer også hans værdi.

I den generelt svage offensive tackle-årgang er Utahs Garrett Bolles (6’5, 297) – ifølge nogle iagttagere – det bedste venstre tackle-talent.

Den meget adrætte lineman imponerede ved The Scouting Combine, hvor han løb 40 yards på, 4,95 sekunder – den næsthurtigste tid af alle offensive linemen – men samtidig nettede han et broad jump af 9 feet 7 inches. Den femtelængste på positionen siden 2006. Hans 3 cone-drill-tid og short shuttle-tid var også opsigtsvækkende hurtige, og samlet set bekræftede de tests, hvad mange scouts har fortalt: at Bolles er en topatlet med fødder til at dække venstresiden af en angrebslinje.
– Han er den mest atletiske offensive lineman, jeg har scoutet, siden jeg fik ansvaret for denne del af landet. Han er også ond på banen, hvilket man elsker, siger en area scout, der dækker det vestlige USA for et NFC West-hold, til NFL.com.

Støtterne peger på, at Bolles ud over at være smidig og elegant, når han bevæger sig, også er hårdfør. Han er ikke dominerende på løbespil – han savner noget mere råstyrke – men samlet set er han et lovende talent, hvis han kan blive større og stærkere.
– Garrett Bolles er den bedste offensive tackle i 2017-klassen, fortæller Eric Galko fra Optimum Scouting til draftday.dk.

Bolles vil dog være 25 år som rookie, og han har kun spillet én sæson på højere college niveau, fordi han indledte karrieren hos lille Snow College. Som teenager havde havde en destruktiv adfærd og hang ude med bandemedlemmer, men via vilje og troen (han er mormon) fik han vendt tilværelsen til det positive. På banen får han dog kastet for mange gule flag imod sig – temperamentet er stadig for voldsomt.

Antonio Garcia (6’6, 302) har startet 36 kampe som venstre tackle hos Troy, og han er en virkelig god atlet med masser af potentiale, der kan starte i NFL – og være effektiv. Han har tidligere været basketballspiller og bevæger sig stadig som en sådan.

Han har en ideel højde og bøjer naturligt i benene, når han blokerer, ligesom han er relativt eksplosiv i sine bevægelser, når han bevæger sig fremad.
– Han er en virkelig talentfuld, atletisk fyr, mener NFL Networks Mike Mayock.

Garcias problem er dog styrken eller rettere evnen til at håndtere styrke fra modstandere. Han havde det svært over for “power rushers” ved The Senior Bowl, og ideelt set skal han være større og stærkere. Samtidig skal hans teknik forbedres.

Efter de fire første, største navne hører en lang mellemgruppe af spillere, der alle har kvalitet til at starte, men som næppe nogensinde bliver nogen overvældende gode NFL-spillere.

Florida States Roderick Johnson (6’7, 298) har siden midten af 2014 startet som venstre tackle for The Seminoles, og han er en velbygget lineman, der har de fysiske karakteristika, som NFL-hold leder efter i en tackle til venstrekanten.

Han er samtidig en udmærket atlet, der kan flytte sig hurtigt efter den angribende modstandere, men Johnson er ustabil, og junior-talentet er ifølge flere iagttagere ikke parat til at fungere effektivt i NFL. Han laver for mange tekniske fejl, og kritikere sætter derfor spørgsmålstegn ved, om han nogensinde får succes i NFL. Et “boom or bust”-talent.

Taylor Moton (6’5, 319) har både været guard og offensive tackle hos Western Michigan og er en massiv lineman med lange arme og store hænder, og han kan dominere sine modstandere alene i kraft af sin rå styrke.

I MAC-konferencen var han generelt en effektiv “pass blocker”, der startede fire sæsoner, men han skal forbedre sit fodarbejde, og her og nu ligner han en kommende højre tackle, der måske før eller siden bliver skubbet indvendig som guard.

Ingen spiller i draften er så stor som USCs Zach Banner (6’8, 353), der siden 2014 har startet som højre tackle for The Trajans, og som en overgang vejede 385 pund. Det bekymrer scouts.
– Han er en virkelig stor fyr. Det er hans krop. Hvis han ikke kæmper røven ud af bukserne for det, er der ingen tvivl om, at hans vægt vil skyde op igen, siger en anonym scout fra et AFC-hold til NFL.com.

På grund af størrelsen og styrken er Banner en dominerende “drive blocker”, der virkelig kan skabe noget plads foran sig på løbespil. Når han får hænderne på modstanderen, kan han holde stand, ligesom han sjældent bliver flyttet af et “bull rush”. Til gengæld er det et stort spørgsmålstegn, om han kan håndtere fart i NFL, hvis han skal dække en Von Miller eller Vic Beasley.

Banners oplagte position er måske derfor guard-positionen, men der er flere hold, der synes villige til at prøve ham af som højre tackle.

Jermaine Eluemunor
(6’4, 332) fra Texas A&M er født i England i London, hvor han spillede rugby, men flyttede som 14-årig til USA. Siden spillede han football på lille Lackawanna College, inden han flyttede til Texas A&M. I 2015 var han reserve-guard, men startede i 2016 som højre tackle.

Derfor er hans erfaring begrænset, og det ser man – hans instinkt på banen lader meget tilbage at ønske – og hans teknik skal poleres. Men Eluemunor er let til fods, han har en god kropsbygning og en stærk overkrop –  der er overraskende god på kasteblokeringer. Samtidig gjorde han en udmærket figur ved The NFLPA Game.

Vanderbilts Will Holden (6’7, 311) startede tre år i college og har erfaring fra begge tackle-positioner. Han er stærk, er teknisk god og hårdfør, men han er ikke nogen god atlet og har relativt korte arme (33 1/4 inches), hvilket kan koste værdi.

David Sharpe (6’6, 343) fra Florida er et bjerg af en mand, der bruger sin fysik, råstyrke og sine virkelig lange arme (35 3/8 inches) til at dominere på løbespil. Han er dog ikke særligt smidig og savner bare overmiddel atletiske evner. Hans fødder er tunge, og hans bedste position kan være som guard med mindre, at han taber 20-25 pund.

Avery Gennesy (6’3, 318) fra Texas A&M har startet de seneste to sæsoner venstre tackle og er en god atlet, der dog skal være stabil og samtidig havde noget mere styrke i overkroppen. Og så er hans hofter for stive. Han ligner en kommende “swing tackle” i NFL.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *