2013 NFL Draft Preview: Quarterbacks

Draftday.dk går frem mod draften tæt på alle positionerne, og vi begynder med 2013-klassens quarterbacks. Læs blandt andet om spilleren med Pro Bowl-potentiale, om dette års Colin Kaepernick – og om talentet, der først kyssede på bryllupsdagen.

Rankings: Se dem her
Bedste fysiske talent: E.J. Manuel, Florida State
Boom-or-bust: Geno Smith, West Virginia
Sleeper: Matt Scott, Arizona
Good guy: Collin Kelin, Kansas State
”Character issues”: Tyler Bray, Tennessee

Dett års draft kan være den første årgang siden 2000, hvor ingen quarterback bliver valgt i hverken top 3, top 5 eller top 10.

Normalt er quarterbacken – som spilleren på NFLs mest vigtige position – ellers i høj kurs på draft day, men dette års klasse har efter den generelle opfattelse blandt evaluatorer ingen quarterback, man bare må have for hver en pris. Og det kan betyde, at ingen quarterback bliver valgt i top 10.
– Der er end ikke én quarterback, man vil sætte alt ind for at få i første runde, mener NFL Networks Mike Mayock.

Men som man så sent som i 2011 så det, er manglen på elite-talenter blandt draftens ”passers” ikke ensbetydende med, at der ikke bliver valgt quarterbacks tidligt. For det er netop positionen, hvor mange bliver valgt tidligere end forventet, som det var tilfældet i 2011 med quarterbacks som Jake Locker og Christian Ponder.

SE HER: Draftday.dk’s quarterbacks rankings 2013

Her og nu nævnes West Virginias Geno Smith (6’2, 218) ofte som 2013-draftens bedste quarterback, selvom der – ganske atypisk – med få uger tilbage til draften stadig er flere bud på, hvem der topper på positionen.

Eugene Cyril Smith, som Geno Smith, egentligt hedder, tog college football med storm i 2012-sæsonens første fem kampe (alle sejre til West Virginia), hvor han ramte plet på 81 procent af alle kast for 1966 yards, 24 touchdowns og ikke én eneste interception. Han kastede alene for 656 yards og otte touchdowns i et september-opgør mod Baylor, hvor The Mouintaneers vandt 70-63. I den periode beviste han, at han har en rimelig stærk arm, og at han er en smidig, mobil atlet (som han siden bekræftede med en 40 yard-tid på 4,56 sekunder ved The Scouting Combine – hurtigst af alle quarterbacks).
– Smith besidder alle de fysiske træk, som scouts kigger efter på quarterback-positionen, mener Rob Rang fra NFL Draft Scout.com.

Men West Virginia tabte herefter de næste fem kampe, hvor Smith var mindre overbevisende, og hvor hans teknik (som forceret benarbejde) gjorde ham mindre præcis på kast. Han fik kritik for at være alt for langsom til at scanne banen og for at tage for mange sacks.

2012-sæsonens begyndelse og afslutning var som nat og dag og har betydet, at Smith nu har ry for at være ”meget ustabil”, som Mike Mayock har betegnet ham. Han er en quarterback, der på flere kast i træk kan ramme meget præcist og drage sammenligninger til Chiefs’ Alex Smith, men som på næste serie kast kan skyde helt skævt.

Og så er der dem, der mener, at han kun har imponeret, fordi han har kastet i et quarterback-venligt system hos West Virgnia, der vil udstille ham i NFL.
– Han er et overhypet produkt af systemet, der altid vil lade trænerne ønske mere, end han giver dem, mener Pro Football Weeklys Nolan Nawrocki.

Netop Nawrocki langer i sin analyse af Smith ud efter quarterbacken, som Nawrocki ikke mener, er fokuseret nok eller en god ledertype. En analyse, der har vakt stor opsigt, og som nogle kilder har bakket op om, mens andre omvendt hævder, at Geno Smith er en hårdtarbejdende ledertype.

Nawrocki kalder ham et mix af det store draft bust Akili Smith og så Aaron Brooks – og det skal ikke forstås positivt – mens andre iagttagere mener, at Geno Smith kan overtage styringen af et NFL-angreb.
– Han er langt fra et talent uden svagheder, men han har nok NFL-evner til at starte allerede tidligt i sin karriere, siger Dane Brugler fra NFL Draft Scout.com til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *