2013 NFL Draft Preview: Defensive ends

NFL-draften 2013 er spækket med atletiske freaks – ikke mindst på defensive end-positionen. Læs her om de bedste “freaks” – og læs også om spilleren, der for ikke længe siden sagde noget utroligt dumt, om spilleren, der har spillet i Berlin – og om spilleren, som engang ejede en verdensrekord i diskuskast.

Bedste fysiske talent: Ziggy Ansah, BYU
Boom-or-bust: Damontre Moore, Texas A&M
Sleeper: Quanterus Smith, Western Kentucky
Good guy: Tank Carradine, Florida State
”Character issues”: Sam Montgomery, LSU

Speak English?

Det er overskriften for dette års defensive end-klasse, hvor hele tre af de allerstørste navne ikke kommer fra USA. Tre navne, der kan blive profiler i NFL, men hvor i hvert fald to af de tre er upolerede, men til gengæld spækket med fysisk potentiale.

Samtidig har denne årgang adskillige defensive ends, der lige savner det eksplosive antrit, som gør en forskel for en pass rusher.

Draftens bedste end på yderkanten er samtidig også draftens mest upolerede stortalent. Ezekial ”Ziggy” Ansah (6’5, 271) fra Brigham Young University er født i Ghana, hvor han spillede almindelig football, men kom i 2008 via en mormon-mission til BYU, Utah og USA, selvom det var et fremmed land for ham.

Han begyndte som basketball-spiller, fordi han var vild med NBA-stjernen LeBron James, men imponerede med et 200 meter-løb på 21,9 sekunder og et 39 inches vertikalt hop The Cougars’ track-assistenttræner, der opfordrede ham til at spille football. Og så tog han springet og begyndte med spillet med den ovale bold.

Det skete dog først i 2010, og Ziggy Ansah har dermed kun tre sæsoners football på cv’et – og samlet har han kun deltaget i 31 football-kampe i karrieren. Ikke mere. Intet football som barn. Intet football i high school. Derfor er han meget upoleret og har langt endnu – i en alder af 23 år.
– Han aner ikke, hvordan man spiller dette spil, siger en kritisk NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Men draften handler om potentiale, og derfor kan Ansah – trods sin utroligt lille erfaring – blive et højt draft pick. For den afrikanske forsvarsspiller er nemlig spækket med et fysisk talent, som få defensive ends har haft gennem de sidste mange år.

Ansah er fantastisk godt bygget med nogle lange arme (35 1/8 inches) og en smidig bygning, der gør, at han kan ”brække rundt” om angrebslinjen. Trods størrelsen er han sensationelt hurtig med en 40 yard-tid på vanvittige 4,63 sekunder ved The Scouting Combine og kan sætte tempoet uhyggeligt i vejret, når han nærmer sig boldholderen.
– Han er en freak atletisk set. Han har et enormt potentiale, siger Detroit Lions’ general manager Martin Mayhew, der er én af bejlerne til Ansah.

Mayhew sammenligner Ansah med Jason Pierre-Paul, der også kom ind i NFL som en upoleret freak af en atlet. I dag er ”JPP” en stjerne i NFL. Nogle scouts peger på, at Ansah lavede flere spil i college end Pierre-Paul, men andre scouts mener, at de to ikke kan sammenlignes.

Ziggy Ansah var den bedste forsvarsspiller i selve Senior Bowl-kampen (han lavede halvanden sacks), og han kan både spille indvendig og udvendig og endda fungere som outside linebacker i nogle systemer. I 2012 startede han således som både defensive end, nose tackle og outside linebacker hos BYU, hvor han lavede 4,5 sacks i sæsonen.

På den korte bane vil han gøre mest gavn som en pass rush-specialist, der blot skal koncentrere sig om at jagte quarterbacken, indtil han lærer nuancerne af spillet.
– Den fyr vil kunne gøre meget om tre til fire år – og får du en fyr som ham, og så er potentialet endeløst, mener Martin Mayhew.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *