The Draft Room – del 1

To typer draft boards
Typisk har holdene mellem 75 til 175 spillere, som de finder værdige til at vælge, og generelt er 20 af dem erklæret værdige til 1. runde. Flere hundreder af navne er sorteret fra, fordi de enten ikke passer til holdets offensive eller defensive system, fordi de ikke klarede lægetjekket, fordi de har store spørgsmålstegn ved deres person eller mentale styrke eller slet og ret, fordi de ikke er gode nok football-spillere.

Det betyder med andre ord, at ikke alle 32 NFL-hold for eksempel har Notre Dames ”Vince Wilfork”-klon, defensive tackle Louis Nix, på deres bræt, for ikke alle hold har et forsvarssystem, hvor en 330 pund-store ”space eater” passer ind.
– Der er 32 hold, og jeg garanterer, at der er 32 forskellige draft boards. For ikke alle spillere passer til alle systemer, siger Greg Gabriel.

I NFL er der især to typer draft boards, som holdene benytter: Det vertikale og det horisontale. Alle hold har begge tavler, men nogle hold skeler mere til den ene tavle end den anden.

På den vertikale tavle er alle spillerne rangeret – uanset position – fra for eksempel 1 til 150. I år kan et hold eksempelvis have defensive end Jadeveon Clowney som nummer ét, og wide receiver Sammy Watkins som nummer to. Og hold, der især bruger den tavle, tænker ofte værdi før behov.

Er de syv første spillere på tavlen valgt, når man selv kommer til fadet, tager man den ottende rangerede spiller, selvom man ikke har det store behov for en spiller fra hans position. Der er bare ikke så meget at rafle om. Baltimore Ravens’ general manager Ozzie Newsome er en fortaler for den tavle, der skaber et let overblik.
– Man siger bare: Er én væk, tager vi den næste i rækken, fortæller Tony Softli.

Et fandens godt hold
Han er selv en tilhænger af, at et hold tænker værdi før behov i truppen. Altså at et hold kører draften ud fra den såkaldte ”BPA”-filosofi – man vælger hele tiden ”best player available”.
– Min filosofi har altid været at tage den bedste spiller på brættet uanset position, for med tiden får du et fandens godt football-hold, forklarer han.

Andre NFL-hold skeler mere til den horisontale tavle, når de vælger, og her er spillerne stadig rangeret opad og nedefter – men kun indenfor egen position. For her er spillerne rangeret efter position ved siden af hinanden. Hvis for eksempel wide receiver Mike Evans og offensive tackle Tyler Lewan har samme karakter, er de helt lige ved siden af hinanden på tavlen, men de kan altså have spillere fra deres egen position både over og under sig.
– Quarterbacks i venstre side bliver her sammenlignet med for eksempel defensive ends i højre side, siger Tony Softli.

Fordelen ved den tavle er, at holdets ledelse kan skele en smule til behov, når de vælger en spiller. Savner holdet en wide receiver, og er de tre næste spillere på brættet med den højeste værdi netop en wide receiver, en defensive end og cornerback, kan man altså lukke et hul i truppen og vælge wide receiveren.

For tavlen bekræfter, at de tre spillere ligger helt lige side om side. Til gengæld er det sværere at få et overblik over, hvem der er bedst, hvis fem eller seks spillere fra lige så mange positioner har samme værdi. Det skaber en mere hektisk stemning, når holdet er ”on the clock”.

Ron Wolf brugte det
Det er især hold med ledere fra Ron Wolfs stamtræ, der skeler til den tavle. Ron Wolf var op gennem 1990’erne en succesrig general manager hos Green Bay Packers, og det var ham, som handlede sig til Brett Favre. Blandt hans protegéer er Seattle Seahawks’ general manager John Schneider, Kansas City Chiefs’ general manager John Dorsey, Oakland Raiders’ general manager Reggie McKenzie og naturligvis også Green Bay Packers’ general manager Ted Thompson.

På de to hovedtavler er kun navnene på de spillere, som, holdet mener, er værdige til at blive valgt i draften. Derudover har holdene også en sidetavle, hvor mange af de spillere, som holdet har skrevet rapporter på, men som ikke er på hovedtavlen, står listet.

Normalt har holdene det endelige draft board på plads cirka én uge før draften.

Og så er de vigtigste forberedelser overståede.

Draften kan begynde.

NB! NÆSTE AFSNIT I SERIEN OM ”THE DRAFT ROOM” KOMMER OM NOGLE DAGE. DEN FOKUSERER PÅ SELVE DRAFT DAY.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *