The Draft Room – del 1

The Draft Room er lokalet, hvor de 32 NFL-hold træffer afgørende beslutninger. Draftday.dk har interviewet flere NFL-folk, der har siddet i lokalet og fortæller i en mini-serie, hvordan hold beslutter, hvem de skal vælge i draften. 1. del fokuserer på tiden i lokalet – før draften. Læs blandt andet om draft boards, ekstreme baggrundstjek og heftige diskussioner.

Én ting kan man være helt sikker på, når de tre, lange draft-dage er slut, og de 256 college-spillere er valgt ind i NFL:

Alle 32 NFL-hold er tilfredse.

Som udgangspunkt ser alt nemlig godt og rosenrødt ud, når valgene er truffet i hvert enkelt af de 32 holds draft room. I hvert fald på papiret.
– Det er altid en succesrig draft. Du opdager først senere, hvis det ikke var det. For eksempel i training camp, fortæller Greg Gabriel, som fra 2001 til 2009 var director of college scouting hos Chicago Bears, i et interview med Draftday.dk.

For de 32 NFL-hold har på forhånd lagt en plan, som de følger, og derfor vil de 256 valg være de bedste i hver given situation ud fra de vilkår og den viden, man har om spillerne på dette tidlige tidspunkt i maj måned.
– Når draften er slut lørdag aften, er de 32 hold tilfredse med deres valg, fordi de er truffet på baggrund af holdenes egne rangeringer af spillerne, siger Greg Gabriel, der arbejdede 29 år i NFL, og som i mange år havde en afgørende rolle i sit holds draft room, hvor han var med til at vælge spillere som Devin Hester, Charles Tillman, Lance Briggs og Matt Forte.

Virkeligheden rammer derfor først senere, når et hold via præstationerne på banen erfarer, at JaMarcus Russell ikke er den nye Dan Marino, at Vernon Gholston ikke er den næste DeMarcus Ware, eller at det ”sikre” stortalent mistede fokus og blev et problembarn, da han fik sin første NFL-kontrakt og blev en meget rig mand, der kunne købe to huse, et sommerhus, en Porsche og en yacht.
– Du har en idé, og du kan prøve at finde ud af det på forhånd. Men det er ligesom med dig og mig, for du ved reelt ikke, hvordan du vil reagere, før du får én million dollars. Og det er det menneskelige aspekt i draften, siger John Middlekauff, der fra 2010 til 2013 var NFL-scout hos Philadelphia Eagles, til Draftday.dk.

Ikke længere krigsrummet
De valg, der er truffet på draft day i The Draft Room, har beseglet skæbner i NFL.

Bare spørg de mange general managers, der blev fyret, fordi de brugte et højt førsterundevalg på en quarterback, der skulle have været holdets ”franchise player”, men som floppede grusomt i NFL. Eller spørg omvendt den general manager, der mange år senere stadig bliver hyldet for engang at have fundet en fremtidig Hall of Famer i 5. runde.

Dèt, der sker i The Draft Room, har en altafgørende indflydelse på på NFL-landskabet og magtforholdet i ligaen – og på mange, mange menneskers fremtid. På godt og ondt. Derfor har lokalet en essentiel plads i NFL-historien.

Og i år vil der komme endnu mere fokus på de 32 kommandocentraler på draft day, for NFL har dikteret, at der skal være kameraer i alle holds draft rooms, som NFL Network kan vise direkte billeder fra – simpelthen for at forstærke oplevelsen og øge spændingen for millioner af tv-seere verden over.

For at forstå, hvad der sker i The Draft Room, skal man først forstå, hvad det er. Det er nemlig i bund og grund bare et anonymt lokale i et NFL-holds hovedkvarter. Tidligere blev lokalet ofte kaldt The War Room med en henvisning til den kommandocentral, hvorfra et land kan koordinere og styre sine militære aktioner. Men siden 2003, hvor USA gik i krig i Irak og havde et rigtigt krigslokale i Camp As Sayliya i Quatar, har NFL opfordret de 32 hold til udelukkende at kalde lokalet for The Draft Room for ikke at skabe uheldige associationer til død og ødelæggelse.

Rex Ryan må ikke komme ind
De fleste hold har et permanent lokale, der 365 dage om året fungerer som The Draft Room, og der er sjældent mulighed for at nyde solen eller forårets ankomst, når man sidder i lokalet, for der er typisk ikke vinduer i det. Simpelthen for at undgå at nogen lurer ind.

Tag nemlig ikke fejl: Nok ligner lokalet ikke noget særligt udefra, men det bliver beskyttet og hemmeligholdt, som indeholdt det koderne til USAs atomvåben – eller en UFO fra Roswell. Der er ofte ingen skilte på døren, og for to år siden kunne ESPN fortælle, at selv ikke Jets’ head coach Rex Ryan må gå ind i lokalet uden en ledsager med en nøgle, og lige netop den nøgle har kun tre personer i Jets’ stab.

Lokalet består af flere, større borde spækket med computere og stationære telefoner, der er tv-skærme på væggen, og så er der ikke mindst de mange, forskellige tavler, som holdet på draft day bruger til at vælge spillere ud fra. Mere om dem senere i artiklen.

Selvom The Draft Room bliver forbundet med de tre draft-dage, bliver det ofte taget i brug flere måneder i forvejen, når et holds ledere, trænere og scouts holder de første fælles møder omkring de spillere, der er i draften. I begyndelsen er det bare de respektive area scouts, der dækker hvert deres område af USA samt ledere hos holdet, som drøfter spillerne. Oftest er USA delt op i områderne ”Nordøst”, ”Sydøst, ”Midtvest”, ”Sydvest” og ”Vest”, der bliver gennemtrevlet for talenter af én area scout pr. område. Han begynder sit arbejde samtidig med, at samme års draft slutter.

Men i januar efter NFL-sæsonen bliver trænerne også en del af processen og The Draft Room – og de begynder selv at evaluere optagelser af spillerne eller at se dem i aktion til The Senior Bowl, The Scouting Combine og til de respektive Pro Day, private workouts og besøg.
– De begynder sent, for scouts har næsten brugt ét år på det, siger John Middlekauff til Draftday.dk.

LÆS MERE PÅ NÆSTE SIDE…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *