2018 NFL draft: 5 top-quarterbacks i draften

Næste års quarterback-klasse er bedre.

Sådan lyder det næsten altid før en NFL-draft, og i år var ingen undtagelse. Selvom hele tre quarterbacks blev valgt i top 12 i april-draften, var meldingen, at flere hold som Cleveland Browns, New York Jets og San Francisco bevidst undlod at bruge et førsterundevalg på en quarterback, fordi næste års klasse er bedre.

Virkeligheden er dog, at meget kan ske på ét år, når først talenterne bliver set ekstra efter i sømmene. Og talenter, der dårligt er på radaren nu, kan stryge op som topvalg i 2018-draften, som det skete for Carson Wentz i 2016 og Mitch Trubisky i år, der begge ikke var særligt store navne ét år før draften, men som begge blev valgt med andetvalget i draften.

Når det er skrevet, er der dog ingen tvivl om, at 2018-klassen ser meget, meget interessant ud med flere virkeligt spændende navne iblandt.

Draftday.dk fortæller her om de fem største navne, du bør kende – på dette meget tidlige tidspunkt. Men bemærk, at kun én af de nævnte spillere (Mason Rudolph) er et senior-prospekt og derfor med sikkerhed vil være en del af draften næste år. Resten behøver ikke at tilmelde sig.

Sam Darnold, USC (6’4, 225) – redshirt sophomore

Under The Scouting Combine i februar tweetede NFL Networks velunderrettede draftnik, Daniel Jeremiah, at den mest omtalte spiller i Indianapolis blandt folk i NFL-verdenen i de dage var Darnold – selvom han altså slet ikke deltog i arrangementet. Men efter bare én sæson bag center hos The Trojans havde Darnold skabt så meget buzz omkring sig selv, at han ifølge Jeremiah fik NFL-kilder til at omtalte ham som et ”sjældent” talent.

Og den erfarne scout Dave Te-Thomas, der i de forgangne måneder arbejdede som draft-konsulent for New England Patriots og New York Giants, fortæller til Draftday.dk, at Darnold oven på 2016-sæsonen har fået en ”perfekt” karakter i Thomas’ bog. Meget kan ændre sig i 2017, men det er værd at bemærke, at Thomas hidtil kun har givet perfekte karakterer til John Elway og Bo Jackson.

Darnold slog for alvor sit navn fast i The Rose Bowl i januar, hvor han i 52-49-sejren over Penn State kastede for 453 yards og fem touchdowns og førte The Trojans tilbage – efter at have været bagud med 14 point. Den 19-årige quarterback, der formelt set først behøver at gå i draften i senest 2020, har en ideel størrelse, en stærk arm og gode atletiske evner, men frem for alt får han ros for sin evne til at bevare roen i lommen – en imponerende evne hans uerfarenhed taget i betragtning. Ifølge Pro Football Focus nettede han i 2016 en passer rating af hele 101,0 point, når han blev presset af forsvaret.

Førnævnte Daniel Jeremiah mener, at Sam Darnold har nogle af de samme kvaliteter, som Andrew Luck havde, da han forlod college football, og ESPNs Mel Kiper mener, at Darnold har “alt det, som NFL-hold leder efter” hos en startende quarterback.

En for lang og langsom kasteafvikling er det store issue omkring Darnold, der samtidig kun har startet 10 kampe i college, og som i 2017 bliver yderligere presset af, at flere af hans bedste våben fra 2016-sæsonen har forladt The Trojans. Men kan han stadig præstere på et meget højt niveau, kan Sam Darnold bekræfte sin status som det potentielle topvalg i 2018. For talentet er kæmpestort – og han er bedre end Mitch Trubisky, Deshaun Watson og Pat Mahomes.

Josh Allen, Wyoming (6’5, 222) – redshirt junior

Allen har i de senere måneder skabt masser af hype omkring sig selv – og flere nationale medier har portrætteret quarterbacken fra Wyoming Cowboys, der kun fik tilbudt stipendium fra mindre universiteter efter high school, og som derfor måtte indlede college-karrieren hos Reedley Community College på JUCO-niveau, inden han i 2015 skiftede til Wyoming. 

Her imponerede Allen alt og alle i 2016 – men det er især hans potentiale, der får NFL-folks mundvand til at løbe. Allen har en formidabel størrelse (hans head coach, Craig Bohl, fortæller, at teenageren endda kan nå at vokse til 6 fod 6 inches i 2017), men krydrer kropsbygningen med en ekstrem god armstyrke og nogle utrolige atletiske evner. Ifølge The Bleacher Report kan Allen kaste bolden 85 yards gennem luften, og for nylig løb han 40 yards på 4,6 sekunder (han løb for 523 yards i 2016). 

En ledende skikkelse hos et AFC-hold siger til CBS’ Jason La Canfora, at Allen kan blive topvalget i 2018-draften, NFL Networks Daniel Jeremiah kalder Allen for “en mere atletisk Joe Flacco”, og en anonym personnel director fra et andet NFC-hold fortæller, at Allen er samme type talent, som Carson Wentz var i 2016 og ”formentligt bedre”.

Ganske rammende var det da også Craig Bohl, der trænede Wentz i Eagles-quarterbackens første tre sæsoner hos North Dakota State, og ligesom Wentz står Allen i et ”Pro Style”-angreb, hvor han bliver bedt om at træffe mange beslutninger på egen hånd og læse modstanderens forsvar lige bag center. Ifølge Bohl har Allen samme drive og attitude som Wentz har, og sådan en god personlighed øger kun Allens værdi.

I 2018 står han blandt andre over for storhold som Oregon og Iowa, og det er tests, som NFL-scouts for alvor ser frem til at se Allen klare. Her og nu er Josh Allen stadig meget, meget upoleret som ”passer”, han skal forbedre sin præcision og fyrer alt for mange risikable bolde af sted (a’ la Pat Mahomes), men få quarterbacks har i de senere år haft de fysiske evner, som han besidder.

Josh Rosen, UCLA (6’4, 210) – junior

Rosen brød for alvor ind på draft-scenen, da hans egen head coach, Jim Mora Jr., i 2016 sagde, at quarterbacken ville have været topvalget i 2016-draften – foran Jared Goff og Carson Wentz – hvis han havde tilmeldt sig draften. Den bemærkning står Mora Jr. ved i dag, fortæller han, men han fortryder, at han sagde det, for det lagde et unødigt stort pres på Rosen i 2016-sæsonen, hvor han skuffede.

I 2015 havde Rosen ellers kastet for 3669 yards og 23 touchdowns, men sidste år tog han ikke det skridt i sin udvikling, der var ventet, og i november røg han ud på sidelinjen for resten af sæsonen med en operationskrævende skulderskade.

Samtidig er der store spørgsmål ved Rosens personlighed. En anonym AFC-kilde har over for The MMQB kaldt Rosen for ”et rod” uden for banen, og den 20-årige har leveret flere opsigtsvækkende kommentarer, der i bedste fald viser tegn på modenhed. Han har sagt, at han en dag vil ”eje verden”, og Rosen, der med egne ord kommer fra en ”rig” familie, hvor faderen var kirurg og moderen en prisvidende journalist, synes ifølge nogle kilder at være ”bedrevidende” – ligesom han tror, at han er bedre, end han er. På godt dansk kan man betegne ham som en “forkælet dreng” – baseret på kilderne.

Og så har han indrømmet, at han godt kan lide at tale og kan virke provokerende på folk – derfor skal han med egne ord have en kone, der er en ”kriger”, og som ind i mellem kan bede ham om at ”fucke af”. Den kontroversielle attitude kan ramme ham negativt i draften, hvis han ikke ændrer stil. Ifølge SI.com har Mora endda spurgt Rosen, om han helst vil være Peyton Manning eller fiaskoen Johnny Manziel, for han kan blive begge to – så stor er yderpolerne.

Rosen har dog en rigtig god størrelse, fine atletiske evner og en god armstyrke med masser af saft og kraft i kastene – og han har potentialet til at blive et højt draft pick. Det forudsætter dog, at han højner sit niveau i 2017, hvor den tidligere Jaguars-koordinator, Jedd Fisch, er ny offensiv koordinator hos The Bruins. For hvad, det er værd, har Daniel Jeremiah sammenlignet Rosens evner med Eli Mannings ditto. Det fortæller lidt om, hvor stort et talent, han trods alt er.

Lamar Jackson, Louisville (6’3, 205) – junior

Jackson var den helt store stjerne i college football i 2016 – så stor, at han vandt “The Heisman Trophy” som nationens bedste spiller efter en forrygende sæson, hvor han fik tv-seere og tilskuere til at udbryde “wow”, fordi han præsterede det ene vilde playmaker-spil efter det andet med både armen og med fødderne. Jackson kastede 30 touchdowns, men imponerede især langs jorden som et dødsensfarlig “dual threat”-våben, der i otte af 12 kampe i 2016 løb for flere end 100 yards, og som samlet løb for hele 1571 yards og 21 touchdowns. Han er simpelthen en sjældent set god atlet på positionen.

Han var i 2016 så dynamisk og vild med bolden i hænderne, at historiens måske allerbedste “dual threat”, Michael Vick, i september tweetede, at Jackson er “fem gange bedre” end Vick selv var i college. I marts løb Jackson ifølge Louisvilles egen Twitter-profil 40 yards på 4,34 sekunder, og han kan skifte retning ekstremt let og elegant uden at tabe fart.

Jackson har samtidig en udmærket armstyrke, og i 2016 viste han store fremskridt som “passer” sammenlignet med 2015-sæsonen, men han er dog stadig meget, meget upoleret, og hos The Cardinals har han står i et ultrasimpelt angrebssystem bygget op omkring mange “slants” og krydsruter. Han er samtidig alt for spinkelt bygget og skal tage meget på i vægt for at nå bare noget, der minder om en ideal-størrelse for en NFL-quarterback – og så bekymrer det scouts, at han i begge sine første to sæsoner i college har ramt plet på færre end 60 procent af alle kast. Faktisk er der nogle kilder, der mener, at han vil få en større NFL-karriere som wide receiver.

Sagt med andre ord: Jackson kan ikke leve videre på 2016-sæsonen, men skal vise yderligere fremskridt som “passer” i 2017. Her og nu synes meningerne om ham i hvert fald delte. Nogle kilder ser ham som et potentielt topvalg. Andre tror, at han kan falde til tredjedagen af draften.

Mason Rudolph, Oklahoma State (6’5, 230) – senior

Rudolph er her og nu det bedste senior-talent i draften. Med sin størrelse og stærke kastearm, der kan levere stort set alle kast i bogen, og som fyrer bolde af sted med masser af “saft og kraft”, er han et spændende talent. Pro Football Focus rangerer ham faktisk foran blandt andre Josh Rosen, Josh Allen og Lamar Jackson, og de kalder ham en undervurderet quarterback, der har været én af college footballs bedste de seneste to sæsoner.

I 2016 kastede han for 4091 yards, 28 touchdowns og kun fire interceptions og imponerede i The Alamo Bowl mod Colorado. Og der er dem, der tror, at Rudolph med en stærk 2017-sæson kan blive valgt i 1. runde i 2018-draften.

Han kommer dog fra et shotgun-baseret “spread”-system og skal derfor lære at stå under center i NFL, han kastede mod svage “Big 12”-forsvar, der boostede hans stats – og så får han kritik for at være for ustabil på sine kast. Han skal kaste mere præcist, men de fysiske evner trækker op og kan interessere hold, der vil udvikle en “franchise quarterback”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *