2017 NFL Draft Preview: Safeties

For første gang siden 2006 kan to safeties blive valgt i top 10.

2017-klassen har nemlig i Jamal Adams og Malik Hooker to så stærke safeties, at begge kan ryge af brættet i løbet af de første valg, som Michael Huff (valgt som nummer syv) og Donte Whitner (nummer otte) gjorde det for 11 år siden.

Hvem, der er bedst af de to, afhænger af øjnene, der ser – og både Adams og Hooker kan blive blandt NFLs allerbedste på positionen.
– De er begge potentielle All-Pro-valg, mener NFL Networks Mike Mayock.

Jamal Adams (6’0, 202) fra LSU er søn af den tidligere Super Bowl-vinder og New York Giants-running back, George Adams, der i 1984 blev valgt i 1. runde af draften, og nu er sønnen på vej til at blive en stor profil i NFL.

Adams er én af de bedste safeties, der er kommet ud af college i mange år, og det er værd at bemærke, at Ryan Clark, der i mange år dannede safety-makkerpar med legenden Troy Polamalu, har sammenlignet Adams med netop Polamalu. Andre har draget paralleller til Tyran Mathieu, Eric Berry og den tidligere Cowboy-safety Darren Woodson.

– Han er en tasmansk djævel på banen, der har en “non-stop-motor” og en nådesløs mentalitet, når han jagter boldholdere og receivere over hele banen, siger NFL.com’s Bucky Brooks.

Adams har nogle eminente lederevner, og han er blevet kaldt en spiller, der med sin attitude og spillestil ændrer en kultur på et hold, og han er en ”kamikaze”-spiller, der tonser rundt på banen og aggressivt involverer sig i hvad som helst. Derfor er han sjov at se på.

En 40-yard-tid på mellem 4,33 sekunder og 4,45 sekunder ved hans Pro Day – afhængig af, hvem du spørger – bekræfter hans utrolige fart i fødderne., og i det hele taget er han en fremragende atlet. I 2016 dækkede han modstandere i “the slot” på 251 spil.
– Fænomenal atlet. Han er én af de bedste safeties, jeg har scoutet. Han er Earl Thomas, men i en større udgave, siger en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Adams er dog ind i mellem for aggressiv, hvilket kan volde problemer på play fakes, og så taber han for mange bolde, han burde have grebet som interceptions. Men her og nu har Jamal Adams alle muligheder for at blive én af de bedste på positionen i NFL.

Malik Hooker (6’0, 206) brød igennem som redshirt sophomore i 2016 hos Ohio State, hvor han lavede 74 tacklinger og greb syv interceptions – flere af dem på spektakulær vis. Og det er hans store force, der har fået nogle eksperter til at sammenligne ham med selveste Ed Reed.

For Hooker har et fænomenalt, sjældent set godt instinkt, men samtidig har han nogle stærke “ball skills” – han kan gribe bolden med én hånd, og når han er presset langs sidelinjen. Han er en født “single high safety”, der kan dække den dybe bane alene.
– Hooker er det tætteste på Ed Reed, som jeg har set, siden jeg begyndte at scoute, fortæller NFL Networks Daniel Jeremiah.

Han er kendt som ”Malik the Freak”, fordi han har en utrolig og usædvanlig kombination af størrelse, styrke og atletiske evner. Han bevæger sig som en basketball-spiller, og han kan patruljere nede bagved fra sidelinje til sidelinje, og så har han altså han kun været starter i én sæson, hvorfor hans potentiale stadig er langt fra udnyttet.
– Jeg kan lide Hooker mere, end jeg kan lide Adams. De er begge nogle virkelig gode prospekter, men Hooker er en mere sjælden spiller ud fra dét, han kan gøre i kasteforsvaret. Hans fantastiske fart, instinkt, størrelse og højde gør ham til et meget unikt prospekt. Det er svært at finde safeties, der kan gøre en forskel, og Hooker kan blive en Ed Reed-type safety i NFL, siger Charlie Campbell fra walterfootball.com til Draftday.dk.

På grund af den begrænsede erfaring er han stadig upoleret og har meget at lære, og i 2016 missede han 17 tacklinger, fordi han ikke tackler så effektivt, som han ideelt set skulle. Samtidig er han i foråret blevet opereret i skulderen og hoften, hvilket er reelle minusser på hans cv. 

Men talentet er så stort, at Malik Hooker bør blive en kæmpe playmaker i NFL, når han først har fået poleret sit talent.

Han har ikke den optimale størrelse, men Washingtons Budda Baker (5’10, 195) har til gengæld et fighter-hjerte og en vilje, som er få forundt.

Baker er som et missil, der stormer frygtløst rundt på banen, og hans iver efter at lave spillet træder tydeligt frem. Han er eksplosiv og meget passioneret, og han angriber aggressivt boldholderen. Han er ganske enkelt ualmindeligt dynamisk.
– Han er en “big time hitter”. Altid dér, hvor bolden er, siger en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Han er i de senere måneder blevet sammenlignet med folk som Bob Sanders og Tyrann Mathieu, og han er en forrygende atlet, der kan kan spille i “the slot”.
– Baker har talentet til at blive en playmaking-safety med Pro Bowl-potentiale, hvis han kan holde sig skadesfri, fortæller Lance Zierlein fra NFL.com.

Og det er det store spørgsmål. Bob Sanders’ karriere blev god, men kort, fordi han konstant var skadesplaget, og Baker risikerer samme korte karriere. Samtidig kan han få problemer mod større tight ends, og derfor er hans succes i NFL afhængig af den rolle, han får.

Floridas Marcus Maye (6’0, 207) er en meget smidig, letfodet safety, der kan dække et område fra sidelinje til sidelinje, og som har et rigtigt stærkt overblik. Samtidig er han én af de mere intelligente safeties i draften.

Han er en fysiskbetonet safety, der er muskuløs bygget og med lange arme, som ofrer sig for at stoppe boldholderen, og som ikke undviger kontakt. Han er et bedst fit som en “box player”, men han er også  en faktor på special teams.

Maye tillod dog 10 touchdowns gennem karrieren, og han er bedre fremad banen, end han er bagudrettet – han mister til tider fornemmelsen af, hvor bolden er. Han har dog klart starterpotentiale.

Utahs Marcus Williams (6’1, 202) er en playmaker af en safety, der i både 2015 og 2016 lavede fem interceptions, og han er især en faktor på kastespil. De samlet 10 interceptions kom ifølge NFL.com på bare 44 kast i hans retning.

Han er en virkelig god atlet, der har et stærkt instinkt og overblik, og som smidigt med lette fødder angriber boldholderen eksplosivt. Ved The Scouting Combine hoppede han 43,5 vertikalt – næstbedst af alle defensive backs.
– Han er en sjældent set god atlet, fortæller en NFL-scout, der er anonym, til The Milwaukee Journal-Sentinel.

Williams har dog markante issues mod løbet, han er ikke aggressiv eller fysiskbetonet – og derfor afhænger hans NFL-succes af detr system, han lander i.

Få spillere har i denne “draft season” set deres værdi stige så voldsomt som UConns Obi Melifonwu.

Trods en – for en safety – gigantisk størrelse af 6 fod 4 inches og med en vægt af 224 pund løb Melifonwu ved The Scouting Combine de 40 yards på ultrahurtige 4,40 sekunder. Siden hoppede han 44 inches vertikalt – bedst af alle spillere i Indianapolis – og så hoppede han 11 feet 9 inches i broad jump-øvelsen. Det næstlængste hop nogensinde.
– Han er en freak, siger en Pro Personnel Director fra et AFC-hold til NFL.com.

Melifonwus “All-World”-atletiske evner er i sig selv imponerende, men i 2016 var han desuden produktiv med 118 tacklinger og fire interceptions. Han startede fire år hos UConn, hvor han var holdkammerat med danske Andreas Knappe, og han tonser fremad banen og tackler modstandere.

I 2016 var han dog for ustabil, og scouts, der har studeret optagelser af ham, mener at hans instinkt ideelt set burde være bedre, og at han ikke kan fungere som den dybe safety, fordi han ikke læser spillet godt nok. Derfor har nogle hold testet ham som cornerback. Potentialet er enormt, men Melifonwu er her og nu upoleret.

Flere andre safety-talenter er bemærkelsesværdige.

Josh Jones (6’1, 220) fra N.C. State løb 40 yards på 4,41 sekunder ved The Scouting Combine og var i det hele taget en en “workout warrior”. Han er ekstremt aggressiv og angriber hurtigt boldholderen, men fordi han er så aggressiv, overløber han nogle gange spil og misser tacklinger. Kan han blive mere disciplineret, kan han blive en virkelig god starter i NFL.

Texas A&M’s Justin Evans (6’0, 199) er en forrygende atlet, der samtidig er en passioneret spiller, og han har især et virkelig godt antrit. Han undviger ikke kontakt, men er meget fysiskbetonet i sit spil. Problemet er bare, at størrelsen ikke matcher hjertet. Men han har starter-potentiale, og der endda dem, der mener, at han kan snige sig ind i 1. runde.

Desmond King (5’10, 201) startede i fire år for Iowa og fik nærmest fuld spilletid. Han er en født football-spiller med den rette indstilling, og som i college lavede 14 interceptions, efter at han havde lavet 29 interceptions i high school. Den ringe størrelse og en middelmådig fart i fødderne er dog issues, der vil trække ned.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *