2017 NFL Draft Preview: Quarterbacks

Uden en god quarterback, ingen succes i NFL. Sådan har mantraet – med rette – lydt i årevis, og derfor jagter de hold, der ikke har en dygtig passer, år efter år en ”franchise quarterback”.

2017 er dog ikke året, hvor de rigtige gode quarterbacks presser sig på. Årgangen har udmærkede talenter på positionen, men fælles for dem alle er, at de har så markante svagheder, at det kan betyde, at de aldrig slår helt igennem i NFL.

De quarterback-hungrende hold – og dem er der en håndfuld af i år – skal derfor ifølge flere draft-eksperter tage store risici, hvis de vælger en quarterback tidligt i 2017-draften.
– Der er ikke én eneste quarterback, som jeg vil sige er et top 10-valg værdigt og en sikker ”franchise quarterback”, sagde NFL Networks Mike Mayock først i marts.

North Carolinas Mitchell Trubisky, Notre Dames DeShone Kizer og Clemsons DeShaun Watson har alle deres stærke sider og besidder alle et imponerende, fysisk potentiale, men alle tre har også opsigtsvækkende mangler eller svagheder, der gør, at de kan floppe totalt i NFL, som de tidligere førsterundevalg E.J. Manuel, Brandon Weeden og Robert Griffin III har gjort det i løbet af de seneste fem år. Og Texas Techs Patrick Mahomes er spækket med naturligt talent, men er hamrende ustruktureret i sit spil.
– Det er ikke et godt år at vælge tidligt og samtidig have behov for en quarterback, forklarer ESPNs Todd McShay.

Mitchell Trubisky (6’2, 222) kan ifølge nogle draft-eksperter blive den quarterback, der bliver valgt først i draften, som landet ligger lige nu.
– Jeg vil blive chokeret, hvis Trubisky ikke er den første, der ryger af brættet, sagde en kilde hos et AFC-hold i februar til The MMQB.com.

En anden kilde i NFL siger anonymt til The Miwaukee Journal-Sentinel, at han personligt sammenligner Trubisky med en “hurtigere” Brett Favre. Trubisky løb ved The Scouting Combine de 40 yards på 4,67 sekunder.
– Han er efter min mening nok den bedste spiller i draften, siger kilden.

Forud for 2016-sæsonen var Trubisky end ikke regnet for at være blandt de 10-12 bedste quarterbacks i landet, men han imponerede i 2016 i sin første sæson som starter, da han endelig fik starterjobbet fra rivalen Marquise Williams, der gik i NFL. Trubisky kastede i den regulære sæson for 3468 yards, 28 touchdowns og kun fire interceptions, og hans præstationer fik NFL-scouts til at strømme til Chapel Hill.

Trubisky har en stærk arm, er ikke bange for at kaste bolden ind i små sprækker i forsvaret, han afvikler kastet hurtigt og har ikke mindst en god fornemmelse for presset i lommen. Han kan bevæges sig smidigt rundt og flytte sig for at undgå presset.
– Han træffer fornuftige beslutninger, har en stærk arm og en fremragende kastemekanik, og han kan derfor splitte et forsvar ad fra lommen, mener NFL.com’s Bucky Brooks, der sammenligner Trubisky med Kansas City Chiefs’ Alex Smith.

Men Trubisky har ikke nogen elite-evner, og derfor er der mange, der mener, at han ikke bliver en meget bedre NFL-quarterback end Alex Smith eller Cincinnati Bengals’ Andy Dalton, som han også ofte bliver sammenlignet med. Spørgsmålet er derfor, om et hold vil bruge et højt draft pick på en spiller, der ikke har et større NFL-potentiale end de to?

Samtidig er det største issue at han kun har startet én sæson. Scouts undrer sig over, at hvis han er så god, hvorfor kunne han så ikke slå Marquise Williams af pinden i 2015. Det er kun blevet til 13 kampe som starter, hvilket er en meget lille stikprøve at bedømme ham ud fra.
– Hans erfaring er et spørgsmålstegn. Der er bare ikke meget at vurdere ham på, siger ESPNs Mel Kiper.

Den fysisk set bedste quarterback i draften er Deshone Kizer (6’4, 233).

Kizer er en enorm quarterback med en stærk arm, der kan levere alle kast i bogen, og som kan stå i lommen og rejse sig efter hits, fordi han har en opsigtsvækkende fysik. Men samtidig er Kizer en overraskende god atlet, der især i endzonen kan være en trussel, og han scorede da også 18 rushing touchdowns i de seneste to sæsoner.
– Han har alt det, du ønsker – fysisk set. Han har størrelse, armstyrke, atletiske evner, og han er en kvik fyr, der forstår spillet, siger Mike Mayock.

Det er en generel betragtning, at DeShone Kizer har det største potentiale af nogen quarterback i draften. NFL.com’s Lance Zierlein sammenligner Kizer med afdøde Steve McNair.
– Kizer har den samme armstyrke i forhold til at angribe nedad banen og lave vindende kast, mens han bevæger sig, har Zierlein forklaret om sammenligningen.

Men Kizer har været hamrende ustabil hos The Fighting Irish, og han går i draften som en meget upoleret redshirt sophomore. I enkelte kampe i 2016-sæsonen blev han bænket til fordel for konkurrenten Malik Zaire, og han kastede mindst én interception i 15 af 23 kampe. For ofte bryder hans kastemekanik sammen, og han læser ikke spillet godt nok. Han har generelt truffet for mange dårlige beslutninger, og han nedstirrer sit førstevalg.
– Kizer kunne godt bruge ét år mere i skolen, mener ESPNs Todd McShay.

Ingen quarterback forlod college football så glohed som Deshaun Watson (6’3, 215), der samtidig siden har imponeret ved The Scouting Combine.

Med sit to-yard touchdown-kast med to sekunder tilbage af den nationale mesterskabsfinale mod mægtige Alabama gjorde Watson sit hold til college-mestre. Et touchdown, der kom efter en 69-yard angrebsserie, der varede lige godt to minutter, og som cementerede, at få spillere er så så fantastiske og viljestærke vindere som Watson. Han er ledertypen, som medspillerne vil kæmpe for – og sammen med.
– Han kan godt lide rampelyset og den store scene. Han spiller bedre, når tingene er på spidsen. I sidste ende betyder sådan noget. Vi vil alle gerne vinde, og franchise-quarterbacken skal tro på, at han kan det. Watson mener, at han er den type, siger en anonym scouting director hos et AFC-hold til NFL.com.

Watson, der to gange har været en Heisman Trophy-finalist, har en solid armstyrke og er samtidig en forrygende atlet, der selv kan skaffe yards med benene, og som gennem karrieren kun blev nedlagt af sacks i alt 32 gange på samlet 1181 dropbacks.
– Hans konkurrenceiver, præstationer i de store kampe og evner på både kast og løb gør ham spændende, mener Rob Rang fra NFL Draft Scout.com.

Men i de seneste to sæsoner har Watson kastet 30 interceptions – flest i landet i den periode – hvilket er et stort rødt flag. Han er samtidig tyndt bygget sammenlignet med ideal-quarterbacken og kommer fra et simpelt, quarterback-venligt angreb og har udvist en præcision på sine kast, der langt fra altid har været tilfredsstillende. Og der er angiveligt hold i NFL, der sætter spørgsmålstegn ved, om han kan blive en god passer i lommen i NFL.
– Hans præcision på kast nedad banen og ud mod siderne har konstant vakt bekymring, fortæller Tony Pauline fra TFY Draft Insider.

Ifølge flere kilder er der stor uenighed om, hvornår Deshaun Watson, der er blevet sammenlignet med både Tedy Bridgewater og Robert Griffin III, bør vælges i draften. Nogle mener i toppen af 1. runde. Andre i 3. runde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *