2017 NFL Draft Preview: Dramaet og danskerne

Det kan næsten ikke være mere rammende:

I samme år, hvor Morten Andersen omsider fik en plads i Pro Football Hall of Fame, kan Danmark sende ikke bare én, men to nye spillere i NFL.

Når NFL-draften sættes i gang klokken to, natten til fredag, vil offensive tackle Andreas Knappe fra University of Connecticut og kicker Simon Mathiesen fra Northwest Missouri State være blandt de op mod 1000 draft-talenter, der drømmer om at høre deres navn blive råbt op fra udendørsscenen på Benjamin Franklin Parkway i hjertet af Philadelphia, som NFL-draften efter 50 års pause vender tilbage til.

Knappe fra Silkeborg og Mathiesen fra Vedbæk, der begge har en fortid i den danske nationalliga, er begge på kanten af draften – med en chance for at blive valgt i én af de sidste runder. Der er kun plads til 253 spillere, men de har begge en chance og har talt med adskillige NFL-hold i månederne frem mod draften.
– Det vil være sindssygt, det vil være super, super cool. Det vil betyde meget, siger Andreas Knappe i telefonen fra Connecticut til Draftday.dk om muligheden for, at han bliver valgt.

Simon Mathiesen siger, at han er “ydmyg” omkring chancen for at blive valgt.
– Det vil være en kæmpe ære, siger han til Draftday.dk.

Senere i denne artikel vender vi tilbage til de to danske spilleres muligheder for at blive valgt i draften. For dette års NFL-draft byder naturligvis på meget mere end danskerne.

Nemlig drama.

Hvad gør Browns?
Det begynder i toppen af draften. I skrivende stund er det fortsat uvist, om Cleveland Browns vil bruge førstevalget på den spiller, som stort set samtlige eksperter og NFL-insiders i måneder har betegnet som draftens absolut største talent: defensive end Myles Garrett fra Texas A&M. Men i påsken brød nyheden om, at Browns-ledelsen internt er splittet, fordi der er fraktioner i holdets front office, der hellere ser Browns vælge en franchise quarterback i form af Mitch Trubisky fra North Carolina.

Trubisky har et stort potentiale, men har kun startet 13 kampe i college, og derfor er han et relativt ubeskrevet blad. Alligevel ser ejer Jimmy Haslam følge CBS’ Jason La Canfora gerne, at Browns finder den “franchise quarterback”, som holdet ikke har haft siden Bernie Kosar.
– Man ved aldrig, hvis ejeren presser nok på og stiller nok spørgsmål, siger La Canfora til Draftday.dk om muligheden for, at Browns vælger en quarterback.

Hvis Browns vælger Trubisky over Garrett, vil det chokere en hel NFL-verden. Og det vil skabe ramaskrig i Cleveland, hvor fans og journalister over en bred kam mener, at Browns’ draft-repræsentant i Philadelphia bør sprinte til podiet klokken 2.01 og aflevere et kort med navnet “Myles Garrett” på.
– Vores besættelse af tanken om at finde en franchise quarterback i Cleveland overstråler det faktum, at vi i endnu længere tid har ledt efter en elite pass-rusher. Altså en elite pass-rusher, der har en effekt på modstanderens offensive game plan, og som ændrer ved quarterbackens mentale ur, når kampen er på vippen. Jeg mener, at Garrett kan være sådan en spiller, siger den erfarne Browns-journalist, Tony Grossi fra ESPN Cleveland, til Draftday.dk.

Det er han ikke alene om.

Så god som Von Miller og Julius Peppers
For Myles Garrett er et så stort talent, mener alle de kilder, som Draftday.dk har interviewet i månederne på til draften, at han bør være topvalget.

Flere har sammenlignet den 6 fod 4 inches, 272 pund store-edge rusher, der har et eksplosivt “take off”, med de måske to største defensive end-talenter, der er kommet ud af college siden årtusindeskiftet.
– Jeg vil sige, at Garrett – blandt pass-rushers valgt siden år 2000 – kun rangerer efter Julius Peppers og Von Miller, siger Chad Reuter fra NFL.com til Draftday.dk.

Kollegaen Rob Rang fra CBS Sportsline er enig.
– Garrett er et fantastisk talent, og han ville de fleste år være topvalget i draften. Han er mere poleret end Jadeveon Clowney, og han er en fremtidig Pro Bowler, der kan lave 10 sacks hvert år, siger han til Draftday.dk.

Men Myles Garrett er ikke alene om at være et “generationstalent” i denne draft. LSUs running back Leonard Fournette bliver af mange betegnet som den bedste på positionen, som draften har set, siden Adrian Peterson var syvendevalget i 2007-draften – for 10 år siden.
– Han er et freaking bæst. Jeg siger ikke, at han er Earl Campbell, men han har styrke. Jeg siger ikke, at han er Bo (Jackson), men når du ser denne fyr rulle afsted med sin størrelse og styrke – så er det wow, siger en anonym NFL-scout til The Milwaukee Journal-Sentinel.

I 2015 løb Fournette for 1953 yards og lamslåede en hel scouting-verden i NFL med sin fantastiske fart i fødderne trods sine 230 pund på kroppen. Han rammer modstanderen som en truck, men kan samtidig sprinte fra et helt forsvar. En ankelskade holdt ham ude i dele af 2016-sæsonen, men Fournette er stadig i en klasse for sig.

En god årgang
Garrett og Fournettes tilstedeværelse i draften er med til at gøre denne draft-årgang meget stærk i toppen, men samtidig er årgangen også generelt dyb. Og det gør alt i alt 2017-draften til én af de bedre de seneste år.
– Jeg synes, at det samlet set er en gruppe, der er bedre end gennemsnittet, mener Rob Rang.

Især running back-, tight end-, edge rusher- og cornerback-grupperne er meget, meget stærke i år. Udover Myles Garrett er Stanfords Solomon Thomas også en opsigtsvækkende god edge rusher, og han kan blive valgt så tidligt som nummer to – af San Francisco 49ers. Og for første gang siden 2006 kan to tight ends – Alabams O.J. Howard og Miamis David Njoki – blive valgt i 1. runde, og tre tight end kan ryge af brættet så tidligt som top 40. Faktisk kan Ole Miss’ Evan Engram på en god dag gå i 1. runde.

Cornerback-gruppen – anført af Ohio States Marshon Lattimore – er så stærk, at op mod 17-18 spillere fra positionen kan blive valgt i top 100.
– En højtrangeret scout sagde den anden dag til mig, at han har 22 corners på brættet, der har første- eller andenrundeværdi. Det er totalt uhørt, sagde Rob Rang midt i april til Draftday.dk.

Og så er der safety-gruppen, hvor to elitetalenter, LSUs Jamal Adams og Ohio States Malik Hooker, begge kan gå i top 10. Så tidligt er to safeties ikke gået i 11 år. Adams, der er stor og stærk og blevet sammenlignet med Troy Polamalu, og Hooker, der er ekstremt smidig, dækker et kæmpe område og blevet sammenlignet med Ed Reed, er to forskellige typer, men begge kæmpetalenter, der kan booste og ændre kulturen for et forsvar.

Til gengæld er offensive lineman-klassen historisk svag. Faktisk så svag, at draft-guruen Gil Brandt, der har scoutet linemen i mere end et halvt århundrede, ikke har set noget lignende.
– Selvom der er dybde, er jeg ikke sikker på, at jeg har set en dårligere kollektion af offensive linemen i én draft, sagde han for nylig.

Ingen Luck, men…
Men ingen gruppe har dog fået så meget opmærksomhed som quarterback-gruppen. Det er ikke en dårlig gruppe, men der – mener de fleste eksperter – ikke et talent a’ la Andrew Luck eller Jameis Winston i gruppen, og samtlige topnavne er stærkt upolerede og slet ikke parate til at blive kastet for løverne på NFL-søndage.
– Årgangen er middelmådig, men bedre end den får kredit for at være, siger den tidligere director of college scouting hos Chicago Bears, Greg Gabriel, til Draftday.dk.

Førnævnte Mitch Trubisky, Clemsons vindertype Deshaun Watson, Texas Techs gunslinger Pat Mahomes, Californias “Joe Flacco”-type Davis Webb og Notre Dames store, stærke DeShone Kizer har alle forrygende fysiske evner, men har samtidig markante mangler. De bedste quarterbacks er i år langt mere usikre navne, end man normalt ser, og det fortæller alt om situationen, at Trubisky er det mest NFL-parate topnavn, selvom han kun har startet 13 kampe.
– Fem quarterbacks er i spil til 1. runde. Men i sidste ende bliver fire nok valgt i runden på torsdag, fortæller Jason La Canfora til Draftday.dk.

Meget tyder samtidig på, at de første runder af draften bliver mere dramatiske end normalt.
– Jeg har aldrig oplevet en draft, hvor der var flere issues omkring helbreddet, personligheden og sidste øjebliks-historier. Det er den mest mudrede første runde, jeg nogensinde har været involveret i, siger NFL Networks Mike Mayock.

For der er nemlig store spørgsmålstegn ved en række spillere i toppen af draften, der ikke er football-relaterede, men som kan sende toptalenter i frit fald. Et usædvanligt stort antal store navne har enten en blakket fortid eller en plet på strafferegisteret – eller døjer med efterveerne efter en skade eller operation, der får NFL-hold til at spørge, hvor længe de kan holde sig fit i ligaen.

Det drejer sig blandt andre om kæmpetalentet, running back Joe Mixon fra Oklahoma, der i 2014 bankede en kvinde i jorden på en café, og som to uger før draften indgik et forlig sagen. Mange hold har nu erklæret, at de har taget Mixon, der har Pro Bowl-talent, af brættet. Men det kræver, som bekendt, blot ét hold, der tør tage chancen, for, at Mixon lander i NFL. Spørgsmålet er bare hvem?

Omgangskreds bekymrer scouts
Også Alabamas super-linebacker Reuben Foster, der døjer med skader og spørgsmålstegn ved hans person – han fester for meget, lyder kritikken og afleverede ved The Scouting Combine en fortyndet urinprøve – kan opleve en nedtur på draft day. Og det samme kan running back Dalvin Cook fra Florida State, som ifølge rygter, som Draftday.dk har hørt fra NFL-verdenen, ikke længere er et emne for en lang række hold i 1. runde, selvom han har kvalitet til top 10.

Årsagen er ikke mindst en omgangskreds af venner, der er stærkt problematisk. Det bekymrer NFL-hold, der frygter at den ellers dynamiske running back ikke kan holde sig ude af problemer, når han lander i NFL og bliver mangemillionær.
– Den omgangskreds, der fulgte Mike Tyson, var mild ved siden af Dalvin Cooks’ omgangskreds, siger en anonym NFL-kilde til Draftday.dk.

Og tirsdag – bare to dage før draften – kom det frem, at Ohio States potentielle top 15-valg, cornerback Gareon Conley, er anklaget af en 23-årig kvinde for voldtægt på et hotel i Cleveland tidligere i april. Conley afviser alle beskyldninger, og kvinden ville ikke tale med politiet, da hun anmeldte episoden, men skaden er sket, Conley vil ikke længere deltage i draft-festen i Philadelphia og risikerer at droppe på draft day.

Derudover er der de mange topnavne med skader, der også kan få hold til at vende tommelfingeren nedad. Som Wisconsins offensive tackle Ryan Ramczyk (hofteskade), Washingtons wide receiver John Ross (knæskade), Western Kentuckys wide receiver Corey Davis (ankelskade), UCLAs defensive end Tak McKinley (skulderskade), Floridas linebacker Jarrad Davis (knæ- og ankelskader), Washingtons cornerback Sidney Jones (akilleseseneskade) samt førnævnte Hooker (skulderskade) Foster (skulderskade) og Cook (skulderskade).

Pletfrie danskere
Hvis formodede førsterundevalg og mulige top 25-valg som Reuben Foster, Malik Hooker, John Ross, Gareon Conley, Dalvin Cook, Corey Davis, Tak McKinley, Ryan Ramczyk og Jarrad Davis falder ned gennem draften – i større eller mindre omfang – skaber det et drama og en dynamik, som vi ikke er vant til.

Og så tilbage til Andreas Knappe og Simon Mathiesen.

For de to danskere har heldigvis et pletfri cv – og bortset fra en baglårsskade, der forkortede Andreas Knappes Pro Day, har de to også haft en pletfri historik, hvad angår skader.

Det gavner altsammen på dragt day, men selvom de to ikke bliver valgt i NFL-draften, er muligheden for at lande i en NFL-camp stadig gode. Begge har fine chancer for at blive signet efter draften som undrafted rookies.

Men forinden har de altså 253 muligheder for at blive valgt som den første dansker i draften siden, at Morten Andersen var et fjerderundevalg i 1982-draften.

Dengang var topvalget en defensive end. Kenneth Sims fra Texas.

I år kan topvalget også blive en texansk defensive end. Med mindre at Cleveland Browns chokerer alt og alle i en draft, der tegner til at blive dramatisk – og som forhåbentligt får dansk isæt.

Nb! Draftday.dk dækker hele draft-weekenden. Få nyheder – og læs kommentarer til 1. runde af draften valg for valg!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *